2 frågor om samma kropp, fot samt axel, rygg

1; Jag har nyss fått av en sena under stortån och bakåt, jag går sämre och jag får kramp i motsvarande sida när jag går nerför brant, det känns obehagligt. Är det nåt man kan göra eller tänka på, hur ska man gå och kan jag skada mig mer om jag går?

2; Jag hade frusen axel, jag fick sjukgymnastik och el med akupunktur och då gick stelhet och orörlighet över till andra armen, axeln. Det var ett par månader sen, och det är kvar. Samtidigt så undrar jag om det kan komma från samma sidas fot där jag blev trampad av en häst över stortån, och kirurgen plockade bort en benbit som gått av. Jag har haft ont sen dess och försöker nu få i stånd en steloperation där. Kan den skadan ha spridit sig uppåt armen som jag  beskrev överst?

3, Jag har själv skrivit en remiss och skickat till sjukhuset, med röntgen som tagits nyss. Är  det ide att skicka remiss till flera samtidigt? Och att nån vill steloperera, och att jag går fortare framåt så? Jag tror på steloperation av tån eftersom det gjort ont länge där, men alla kirurger tror inte på det, så jag måste finna en som tror.          Hej

5 svar

 1. Hej Rose-marie,

  Din axel är troligen inte ur led. Vad det är som är orsaken till att du upplever detta är svårt att svara på utan att undersöka dig. Jag tycker att du skall uppsöka en sjukgymnast som får undersöka axelledens stabilitet, rörlighet, styrka och koordination. Om det visar sig att någon av dessa kvaliteter behöver förbättras så kan du direkt få hjälp med detta. Uppsök en sjukgymnast som har vidareutbildat sig inom antingen OMI eller OMT.
  Lycka till.

  Hälsa Daniel Öhlin, leg sjukgymnast.

 2. Jag var ute och bar en väska, liksom annars, så svarar armen som haft frozen shoulder med att när man vrider den så sitter inte armen på plats. På motsvarande sida arm svarar ibland med liknande. (den har nyligen blivit frozen shoulder). Vriden ur led? Jag har haft så här länge, men ingen har ett svar.

 3. Jag hade sen fyra år tillbaka frozen shoulder i högra skuldran. Jag var tyvärr aktiv med den när den var stel, slet i en trädgren, armen började blixtra, stötar, brann, blev slapp. Fick stötvis smärta i skulderbladet, superstark kort smärta. Fick fem kortisonsprutor där, men ingen rörlighet visade sig nästan, mest smärta. Fick i vintras elbehandling och akupunktur vilket ökade rörligheten totalt men den andra sidan dvs vänstra armen, axeln är nu stel, och smärtan där kan bli olidlig stötvis vid rörelse bakåt. Är det så att jag har en dubbelsidig frozen shoulder. Den är sen ett par månader bara. Jag undrar över om det hör till sjukdomsbilden att armen tappar nervkontakten och blir separerad nån gång ibland, mest när jag vaknar. Ska jag arbeta lite nu, och få sjukskrivning? Måste jag ta kortison, gillar inte så mycket. Känner mig rädd för att fortsätta med el och akupunktur, då jag tror att jag har inre skada på nervsystemet. Kan en ct-röntgen visa det? Vill försöka med stretchbandet och lite muskelövningar, är det läge med rörelsegym? Jag har samtidigt ont i foten efter hästskotramp, också vänster, kan foten och axeln samarbeta? Att axeln hjälper foten med smärtan, överlasta? Söker just efter steloperation efter lång tids fotsmärta, skickat remiss.

  • Hej Rose-marie,
   Tack för frågan. Först tycker jag att du skall få din vänstra axel undersökt. Visar det sig vara frusen axel är en serie kortisoninjektioner i axelleden en verksam behandling. Träning riskerar att göra tillståndet sämre. Vill du inte ta kortisoninjektioner kan smärtlindring i form av akupunktur provas under sjukdomstiden. Så småningom kommer axeln bli bra igen oavsett behandling. Om du skall arbeta eller inte beror på dina arbetsuppgifter. Detta kan du diskutera med din läkare. Det finns troligen inget samband mellan foten och axeln.

   Hälsar Daniel Öhlin, leg sjukgymnast.

 4. Hejsan

  Tack för frågan. Är det så att en sena har gått av i foten, som i ditt fall en tåböjar sena. Så bör ortopeden ta ställning till ifall senan ska repareras. Skall den inte repareras så har erfarenheten visat att operation oftast är onödig ( likt bicepssenan ). Är det så att foten fortsatt ej fungerar så bör du ta upp det till diskussion med din Ortoped.

  Har du en frusen skuldra så brukar den enda verksamma behandlingen vara kortisoninj i leden fram tills dess du är smärtfri. Därefter kan rätt sjukgymnast hjälpa dig med rörligheten, Sk kapseltöjning

  Med vänlig hälsning, Dr Peder Blomqvist

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.