3-årig återkommande smärta i höft / skinka

Hej!

Jag är en 28-årig kille som styrketränar 4-6 dagar i veckan och har gjort så under många års tid. Mina besvär med höften började för drygt 3 år sen då jag tappade balansen under knäböj med skivstång på axlarna. Jag ”wobblade” till lite, återfick balansen och ställde av vikten men kände en inte smärtsam med konstig känsla i höger höft. Några dagar senare började mitt besvär som sedan ganska konsekvent har varit detsamma under 3 år: När jag sätter mig ner på t.ex. tunnelbanan, och bibehåller svanken och tonus i ländryggen känns ingenting, men när jag slappnar av i svanken och hasar ner lite uppstår en stark, dov molvärk, som om jag skulle försöka placera den vore innanför gluteus maximus, ungefär mellan sittbenet och femurtrokanten? När jag reser mig upp och återfår normal ”stående” vinkel på bäckenet uppstår samma smärta, som sedan avtagit helt efter kanske 20-30 steg.  Jag har inga belastningssmärtor alls i höger höft, t.ex. benpress på 150kg går utmärkt, eller utfallsgång med vikter etc. går bra. Jag har inte upplevt några stickningar eller domningar ner i benet.

Hoppas på en diagnos!

1 svar

 1. Hej Fredrik!

  Tack för din fråga. Det är tyvärr svårt att ställa diagnos endast utifrån din beskrivning. En klinisk/manuell undersökning, möjligen fördelad på ett par, tre återkommande besök kan behövas.
  Men det är troligt att symtomen i skinkan kommer från en av vävnaderna i ryggen då en förändring av ryggens position leder till förändring av symtom i skinkan. Symtom (smärta) placerad i skinkan är väldigt vanligt vid skada i ryggen som exempelvis vid diskbuktning (diskprotrusion) med påverkan på den rikt innerverade durahinnan. Diskrelaterade besvär är även ofta återkommande. Men dina besvär kan även vara av direkt primär orsak, vilket dock är sällsynt.

  Att du inte upplevt några stickningar eller domningar i benet tyder på att nervrötterna (nervtrådarna som löper ut genom kotorna från ryggraden) inte är belastade av någon annan vävnad (vilket är vanligt vid exempelvis diskbråck = stor diskbuktning).

  Bäst är förstås att söka hjälp med undersökning och diagnosställande och på så sätt förhoppningsvis finna orsaken till dina återkommande besvär.

  Ryggdiagnostisk kompetens kommer med vidareutbildning och erfarenhet och mitt råd är att du söker en vårdgivare som utöver grundutbildning har examen inom OMI, MDT eller OMT.

  Du kan söka efter sådana på http://www.ontiryggen.nu

  Lycka till!

  Vänliga hälsningar
  Daniel Öhlin, leg sjukgymnast.

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.