Axelsmärta 1 års tid

Hej ! Har fått diagnos Impingement samt Tendinos vänster axel från läkare. Gjort ultraljud samt en slätröntgen. Fått två kortisonsprutor i bursan . Problemen startade för lite mer än ett år sedan av för tung styrketräning . Smärtorna blev något bättre efter andra sprutan. Domningarna försvann och jag kunde sova Går hos sjukgymnast och gör träningsprogram.
Dagtid fungerar jag ganska bra , kan undvika rörelser som smärtar.
Har dålig rörlighet vid test av utåtlyft av armen, ca 30 grader innan det gör ont. Remiss är skickad till ort.mottagningen.
Nu undrar jag om någon haft tendinos, finns det någon behandling som kan lindra ? Jag vaknar nu igen nattetid och måste ta Naproxen då armen domnar och det måste vara senorna som orsakar då jag inte lyfter armen i sömnen. Det knakar och gör ont på utsidan armen/axeln och är väldigt lägeskänsligt. Kommer detta någonsin försvinna ? Är stötvågsbehandling att rekommendera ? Akupunktur ? Jag ska få låna en TNS av min sjukgymnast och hoppas på lindring. Hur är prognosen på mina skador ?? Tacksam för råd , är nästan desperat snart…/ Jessica

2 svar

 1. Hej ! Tack för ett utförligt och informativt svar ! Jag har nu träffat en ortoped, fått förklarat att jag ska träna axeln frisk igen. Beställt tid på rehab för att träffa en sjukgymnast med axelspecialitet enl läkaren. Tendinosen har blivit lite bättre av att jag mer frekvent djupmasserat senorna/musklerna. Tens-apparaten hjälper en del. Så nu känns det lite mer hoppfullt !
  Tack för ett bra forum och svar ! // Jessica

 2. Hej Jessica!

  Smärtor från muskelsenor och senfästen i axeln är mycket vanligt. Lika så att det sammanfaller med inklämningssymtom (impingement). Prognosen är generellt god, även om det ibland tar lite tid. I värsta fall så kan muskelsenorna avlastas genom ett ortopediskt ingrepp då titthålsteknik används. Vid ett sådant mindre ingrepp så avlägsnas också den smärtande bursan (som växer ut igen). Du har ju fått en remiss skriven till ortopedmottagningen där de kommer att ta ställning till om det är aktuellt med en sådan operation.

  Det går dock att göra en hel del saker innan ett sådant ingrepp blir aktuellt. Det viktigaste är specifik träning där fokus ligger på axeln och skuldrans stabilitet och kontroll men även rörlighetsträning och belastningsträning av aktuell muskulatur. Där verkar det som om du redan har fått god hjälp då du har kontakt med sjukgymnast. Som komplement till denna behandling tror jag absolut att stötvågsbehandling kan vara effektivt. Då behandlas senfästen till de muskelsenor som är påverkade. Innan behövs dock en undersökning av axeln för att se om det är en tendinopati (tendinos). Det låter dock som det på din beskrivning av besvären och du har ju fått den diagnosen av läkare.

  Både TENS och akupunktur är smärtlindrande behandling som kan bidra till att bryta en smärtcirkel och därmed även göra din axel mer belastningstålig, så att du sedan kan komma vidare i din träning av axeln. Om det förekommer stelhet i själva axelleden eller i skulderbladets rörelser så kan även manuell behandling av detta vara bra som komplement. Tejpning kan också användas som stöd och hjälp som feedback vid inlärning av ett bättre rörelsemönster.

  Du är varmt välkommen att kontakta oss för ytterligare frågor!
  Hälsningar
  Rasmus Elb, leg sjukgymnast med examen i Ortopedisk Manuell Terapi Steg III
  Ortomed Göteborg

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.