Behandling av artros

Min mor, 79 år, har fått diagnos artros efter att ha varit reumatiker i hela sitt vuxna liv. Därför är hon nu utskriven från reumatologen. Hon får vid minsta belastning mycket svår värk i handleder, fingrar och fotleder men får inte tillräcklig hjälp av allmänmedicinläkare. Vilken hjälp finns att få mot artros? Kan kortisoninjektion hjälpa? Hon har på grund av svåra ryggfel redan kraftig smärtlindring i form av morfinplåster, men trots detta är värken i händer och fötter så svår att hon tappat lusten att leva.

Finns någon hjälp att få?

1 svar

  1. Hej Anna!

    Tack för frågan!

    Kortison brukar ges som tillfällig lindring vid artros i en led. Tuppkam (hyaluroncyra) kan också injiceras för periodvis lindring vid artros. Tuppkamsinjektion bekostas dock inte längre av sjukvården utan får betalas ur egen ficka.

    En daglig ”lagom” träning brukar vara det bästa vid artros och leda till successivt minskade besvär och ökad belastningstålighet. Detta är förstås besvärligt om minsta belastning ger stor smärta. Mitt råd är att din mamma tar kontakt med någon av de sjukgymnaster som jobbar med ”artros-skola”. De kan förmodligen guida din mamma vidare till rätt instans och vård. De som bedriver artrosskola är listade på sidan http://www.artrosbehandling.se

    Mvh Daniel Öhlin, leg sjukgymnast

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.