Behandling vid hälkuddeatrofi?

2 svar

 1. Hej! Hoppas att denna tråd uppdateras. Läste på en annan sida om injektioner, att det är kombinationen av smärtstillande och koksaltlösning som kan få vävnaden i hälen att läka snabbare vid denna typ av skada. Tror du att stötvågsbehandling skulle kunna ge samma effekt?

 2. Hej Carlos!

  Det kom tyvärr ingen fråga med men jag utgår ifrån rubriken.

  Hälkuddeatrofi behandlas vanligtivs genom försök att stödja hälkudden och avlasta denna och/eller hälbenet vilket är den primära struktur som hälkudden skyddar. Hälkudden kan stödjas genom tejpning eller skoinlägg med hälkopp. Bäst stöd uppnås troligtvis av en fotortos eller hälkopp avgjuten i avlastat läge, där hälkudden under avgjutningen inte är komprimerad av kroppstyngden, och där den styva och djupa hälkoppen därefter hindrar hälkudden att plattas ut då den belastas. Med ett ordentligt stöd runt hälkudden ökar tjockleken på denna och dämpningen ökar därmed vid varje steg.

  Tanken med en period med daglig tejpning eller användande av stödjande skoinlägg är att avlasta den överbelastade vävnaden så att den återhämtar sig och därefter bättre tål normal belastning. Det är vanligt med bestående belastningskänslighet där skoval får anpassas och tofflor får användas inomhus då en hälkudde inte alltid återhämtar sig till fullo.

  En annan behandling som kan göras om inte tejp eller skoinlägg/fotortos/hälkopp fungerar är injektion. En relativt stor mängd vätska (ej kortison) fyller upp hälkudden under en kort tid med möjlighet till bestående förbättrat tillstånd därefter. Orsaken till den möjliga förbättringen av denna behandling är så vitt jag vet inte klarlagd.

  Med vänlig hälsning,
  leg sjukgymnast Daniel Öhlin
  http://www.ortomed.se

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Vi värnar om din integritet.

Tänk på att:

Som användare våra Webbsidor och våra Tjänster liksom av detta forum accepterar du vår behandling av dina Personuppgifter enligt vår Integritetspolicy Du godkänner därtill även att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra. För att värna om din integritet rekommenderar vi dig att inte använda ditt riktiga namn samt i övrigt undvika att lämna sådan information som kan härledas till dig som person. Tänk även på detta när du väljer ditt användarnamn när du skapar ditt konto hos oss då ditt användarnamn kommer stå som avsändare för ditt meddelande i forumet. Din e-postadress visas dock inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.