bensmärta, dommning och stickningar under fot och i tår.

Hej. Jag heter Jesper och jag fick ont i min rygg för ca.ett år sedan efter att jag varit ute och åkt motorbåt. För ca.5 månader sen så började det att värka baksida lår för att sedan gå vidare ner till knävecket, sen till vaden, hälen, under foten och sedan dommningar och stickningar under fot och i tår. Har gått till kirupakt,företagshälsovård och sjukgymnast. Efter sjukgymnasten så har det blivit bra i ryggen men dommningarna(konstanta) och stickningarna(till och från) under fot och i tår finns fortfarade kvar. även värken i rumpa,baksida lår och i vaden finns kvar men mycket mindre och mest vid vissa rörelser eller som att tex. sitta för länge. Har nu varit hos en massör/napprapat som trodde att det kunde vara SI-leden, för när hon tryckte(masserade) på den så kom ”ungefär” samma känsla av värk fram. Om jag tar en Ibumetin el. liknande så försvinner värken men dommningarna och stickningarna under fot och i tår finns där hela tiden. Vore tacksam för svar då detta börjar bli jobbigt och ”söker” mej mer och mer. Tack på förhand. MvH Jesper.

4 svar

 1. Hej! Mitt namn är Alma jag har haft ett problem jag va frisk men för ett ett år sedan hade jag ont i öronen i tre dagar jag hade inte besökt nån lekare va bara hemma men sen jag börja vara som ful jag kunde inte prata inte nåt bara höra men inte prata sen ramlade koma i en vecka efter när jag vaknat frön komma kunde jag inte känna mig halva av kroppen och inte fortfarande exempel frön magen till foten ryggen känner jag inte allt död nästan jag kan bara känna mina armar bröstet men inte från magen till fortet vad kan det vara?

  • Hej Alma!
   Det låter inget vidare och jag tycker att du skall åka till vårdcentralen och få hjälp med utredning där. Hoppas du snart känner dig frisk igen.
   Vänliga hälsningar, Daniel Ö, leg. fysioterapeut.

 2. Hej, Jesper och Daniel,

  och tack för att ni delar med er av information! Jag är en av de många — som Daniel nämner — som känner igen mycket av Jespers symptom. Jag har obehagskänslor i höger höft, skinka och lårbaksida samt stickningar i höger vad och fotsula, i synnerhet när jag sitter eller står länge. Vid rörelse som t.ex. gång minskar stickningarna eller försvinner helt efter ett tag. Jag har funnit rullskidåkning i fri stil (skridskoteknik) på tvåans eller fyrans växel (ett dubbelstavtag på vartannat skär) särskilt bra för att tillfälligt slippa stickningarna. De brukar dock återkomma efter träningspassen. Jag misstänker att höger bäckenled (har haft flera ryggskott i den tidigare) kan vara inblandad eftersom jag kan känna att den stramar eller ibland känns låst. När jag åker rullskidor på femmans växel (utan stavtag, bara skridskoskär) kan jag känna att det stramar och sticker i den leden antagligen eftersom man då har en mer framåtlutad åkposition och inte använder stavarna. Kan mina besvär komma uteslutande från bäckenleden eller måste ländryggens diskar vara inblandade?

  Bästa hälsningar,
  Magnus

 3. Hej Jesper!

  Tack för din fråga. Det är många som känner igen sig i denna beskrivning eller i delar av den och jag förstår att det är besvärligt.

  Du har med största sannolikhet en större diskbuktning eller ett diskbråck och denna påverkar eller trycker på den nerv som passerar ut bakom den skadade disken. Den påverkade nerven försörjer de områden i skinka, ben och fot som du beskriver symtom i. Prognosen är god, dvs det kommer gå över av sig själv, men det brukar ta månader och kan vara väldigt besvärande under tiden. Under tiden brukar även en svaghet i vissa muskler finnas (vilket inte alltid uppmärksammas av den drabbade men tydligt visar sig vid undersökning) men muskelstyrkan brukar även den bli normal efter utläkning. Smärtan kan ibland lindras med medicin. Är besvären större kan dessa mildras ordentligt med en nervrotsblockad eller epidural injektion. I ditt fall kan en nervrotsblockad sättas då man utifrån dina symtom i benet kan avgöra vilken nerv som är belastad.

  Eftersom det är disken som är orsaken till besvären är det mot den fokuset skall ligga vad gäller behandling och hur du skall bete dig. Disken är en passiv stödjevävnad liggandes mellan två kotor i ryggen. Disken kan inte tränas utan denna passiva mellankotsskiva är helt bereonde av hur kotan ovanför och kotan under den trycker på disken.

  Hur skall du då positionera dig för att underlätta läkning och minska risken för försämring?

  För att få din skada diagnostiserad korrekt och utifrån detta få rätt information och behandlingsförslag så bör du gå till en vårdgivare som har specialiserat sig på ryggskador (vanligtvis sjukgymnast, läkare eller naprapat som utöver sin grundutbildning läst OMI (Ortopedisk medicin international) eller MDT (McKenzie) eller OMT. Jag kommer ändå ge information utifrån det du skrivit då denna mer generella information kan hjälpa andra.

  Disken buktar snett ut åt sidan bakåt och trycker på nerven på den sidan. Det betyder att om du böjer dig framåt så kommer kotorna ovanför och under disken att trycka ihop diskens framkant. Inuti disken blir det då en bakåtriktad kraft. Diskmaterial inne i disken pressas bakåt och utgör i och med det ett ökat tryck på den bakre diskväggen där buktningen är. Det betyder att om du är framåtböjd i ländryggen (uppstår då du rätar ut din naturliga svank) så riskerar du att förstärka diskbuktningen/diskbråcket och dina besvär. Om du istället fokuserar på att bibehålla din naturliga svank (dvs lätt bakåtböjd i ländryggen) så kommer trycket över hela diskytan vara utjämnat och du skapar på detta sätt bättre förutsättningar för läkningen och bidrar inte till försämring av besvär.

  Ofta kan besvären minskas snabbare då man gör upprepade försiktiga bakåtböjningar av ländryggen (i magliggande eller stående) för att på så sätt belasta bakre delen av disken och istället få en framåtriktad kraftriktning inne i disken och en minskat tryck i den bakre delen och med detta minskad bakre diskbuktning och symtom. Detta bör göras under uppföljning av ovan beskrivna välutbildade vårdgivare som kan tolka dina symtom och guida dig säkert.

  Diskbuktningar (vilket anses vara orsaken till ca 80% av rygg- och nackrelaterad värk) kan ofta behandlas med olika mobilserings- och manipulationstekniker. Detta bör dock inte göras om skadan är så långt gången att antingen känsel, styrka eller reflexer har påverkats. Huruvida känsel, styrka eller reflex är nedsatt upptäcks vid undersökningen. Om så är fallet består behandlingen istället av handledd egenvård, smärtlindring och efter hand stabiliseringsträning.

  Du nämner SI-leden som misstänkt orsak. SI-leden blir tyvärr oförtjänt ofta beskylld vara orsaken till besvär i höft, skinka och ben. I själva verket är det ytterst sällsynt att SI-leden skadas och ger symtom. Det är en extremt belastningstålig led som har minimalt med rörlighet och den kan skadas nästan endast vid större trauma som fall från hög höjd eller trafikolycka. Så kallade ”sneda” och ”roterade” bäcken och SI-leder är tyvärr något som många patienter får höra vara orsaken till sina symtom och besvär och dessa patienter missar då chansen att i sin vårdkontakt få korrekt information, förstå sin skada och inse hur de själva kan påverka sin situation och ta kontroll över den. Årslånga ryggbesvär och/eller många återfall av ”ryggskott” och rygg- höft och benvärk kan tyvärr bli följden.

  Mitt förslag till dig Jesper är att söka en vårdgivare som är vidareutbildat inom OMI eller MDT för undersökning och vidare hjälp.

  Lycka till!

  Mvh Daniel Öhlin, leg sjukgymnast
  http://www.ortomed.se

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Vi värnar om din integritet.

Tänk på att:

Som användare våra Webbsidor och våra Tjänster liksom av detta forum accepterar du vår behandling av dina Personuppgifter enligt vår Integritetspolicy Du godkänner därtill även att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra. För att värna om din integritet rekommenderar vi dig att inte använda ditt riktiga namn samt i övrigt undvika att lämna sådan information som kan härledas till dig som person. Tänk även på detta när du väljer ditt användarnamn när du skapar ditt konto hos oss då ditt användarnamn kommer stå som avsändare för ditt meddelande i forumet. Din e-postadress visas dock inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.

Integritetspolicy och hantering av cookies

Skadekompassen AB med org.nr 559265-1458, (”Skadekompassen”, ”Vi”, ”Vår”, ”Vårt” eller ”Oss”), är ansvarig för behandlingen av de personuppgifter som samlas in när du besöker hemsidan (”Webbsidan”), eller använder våra tjänster (”Tjänster”) och är således personuppgiftsansvarig. När du använder våra Tjänster ombes du tillhandahålla uppgifter vilket leder till att du som person kan identifieras (”Personuppgifter”). När du genom våra Tjänster kontaktar en vårdgivare eller mottagning (”Tjänsteleverantör”) överförs vissa personuppgifter till Tjänsteleverantören och dessa uppgifter behandlas då vidare av Oss samt tjänsteleverantören under varsitt åtskilt ansvar. Vi strävar efter att inhämta så få Personuppgifter som möjligt för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig och våra Leverantörer.

Den information som du tillhandahåller Oss kommer behandlas och skyddas i enlighet med denna integritetspolicy (”Integritetspolicy”) och tillämplig lag.

Vi är måna om våra besökares integritet varför vi har en hög säkerhetsnivå för att skydda de personuppgifter som kommer i Vår kontroll. Det är frivilligt för dig att lämna Personuppgifter till Oss, men det är samtidigt nödvändigt för Oss att behandla dina Personuppgifter om du använder vår Webbsida och våra Tjänster för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig.

Genom att använda Webbsidan och våra Tjänster accepterar du vår behandling av dina Personuppgifter enligt denna Integritetspolicy. Du godkänner även att Vi använder elektroniska kommunikationsmedel för att skicka information till dig.

Innan du använder Webbsidan och våra Tjänster är det viktigt att du läser och förstår Integritetspolicyn. Innehållet i Integritetspolicyn kan komma att ändras och den aktuella versionen av Integritetspolicyn är den som är publicerad på denna webbadress.

Vid frågor om integritets- och dataskydd kan du kontakta Oss genom att skicka ett e-postmeddelande till info@skadekompassen.se.

Viktiga begrepp

Personuppgifter innebär information som direkt eller indirekt kan knytas till en fysisk levande person. Exempel på personuppgifter är namn, adress, e- postadress, telefonnummer och bland även  din dator/mobil/surfplattas IP-adress.

Behandling av personuppgifter innefattar all hantering av personuppgifter såsom insamling, registrering och lagring.

Personuppgiftsansvarig är den som ensam eller tillsammans med annan bestämmer ändamålen och medlen för behandling av personuppgifter och som är ytterst ansvarig för att behandlingen sker i enlighet med tillämplig lagstiftning.

Cookies (kakor) är en liten textbaserad datafil som en webbserver kan be att få spara i din dator. Genom att kakornas innehåll vanligtvis skickas tillbaka med varje förfrågan till webbplatsen ifråga är det möjligt för servern att hålla reda på besökarens preferenser eller identitet. Syftet kan vara att du inte ska behöva logga in på nytt eller ange språkval och andra inställningar för varje besök, att följa med hur webbplatsen används eller att användaren ska få individualiserad information och reklam baserad på tidigare sökningar och beteenden.

Personuppgifter vi samlar in

Vi samlar in personuppgifter för att våra Tjänster ska fungera effektivt och ge dig bästa möjliga upplevelse. Vissa av dessa uppgifter tillhandahåller du direkt, exempelvis när du fyller i ett formulär vid kontakt med en Leverantör eller för att ställa en fråga i vårt forum, då du gör en beställning av en prenumeration eller när du registrerar dig för och skapar ett konto på våra webbsidor, administrerar ditt användarkonto för en Tjänst, anmäler dig till ett evenemang, registrerar dig för ett nyhetsbrev, köper en produkt i en webbshop eller kontaktar oss för support. Vi får även information då du interagerar på våra Websidor och använder våra Tjänster exempelvis genom genom användning av teknik som cookies på våra webbsidor och genom information som vi får tillgång till via den enhet; mobil, dator eller surfplatta du använder dig av när du tar del av våra Tjänster.

Personuppgifter som samlas in kan vara följande:

 • Person- och kontaktinformation, vilket kan vara namn, adress, e-postadress och telefonnummer.
 • Geografisk information. Genom så kallad “geolokalisering” är det via IP-adressen möjligt att fastställa var en Internetanvändare befinner sig. Geolokalisering används framförallt för visa de vårdgivare som ligger närmast dig.
 • Enhetsinformation inhämtas med hjälp av Google Analytics för att få information om exempelvis IP-adress, språkinställningar, webbläsarinställningar, tidszon, operativsystem, plattform och skärmupplösning.
 • Cookies används för att möjliggöra hemsidans funktioner och för att Vi skall känna igen dig och lättare kunna förstå vad du är intresserad av. Vi spårar trafiken direkt eller genom tredje parter som exempelvis Google Analytics.
 • Om Vi anser att den är relevant för vårt åtagande gentemot dig eller våra Leverantörer kan vi komma att lägga till information från andra källor, vanligtvis våra kunder eller partners. Data från dessa källor kan även omfatta information som registrerades innan du ingick avtal med Oss.

Syfte med behandlingen av Personuppgifter

Uppgifterna inhämtas för administration och kommunikation angående de Tjänster Vi tillhandahåller. De kan också komma att användas för marknadskommunikation och verksamhetsutveckling av både Skadekompassen AB, Ortomed Sverige AB och de eventuella Leverantörer du eller Vi kontaktar. Vårt berättigade intresse för behandlingen grundar sig i vårt mål att uppfylla våra åtaganden och för att kunna erbjuda en bra tjänst.

För marknadskommunikation och verksamhetsutveckling grundar sig det berättigade intresset i den kundrelation du ingår med Oss genom att använda vår Webbsida och Tjänster.

Leverantörens berättigade intresse för behandlingen grundar sig i fallet för administration och kommunikation angående den förfrågan eller kontakt du genom Oss tar med Leverantören. För marknadskommunikation och verksamhetsutveckling grundar sig det berättigade intresset i den kundrelation du ingår med leverantören genom din kontakt. Om Tjänsteleverantören har meddelat  eller inhämtat godkännande av egna villkor i samband med din kontakt gäller i så fall dessa villkor istället för vad som anges här.

Genom att godkänna denna Integritetspolicy, godkänner du att Vi använder dina Personuppgifter för följande ändamål:

 • Erbjuda våra tjänster
 • Kommunicera med dig
 • Skicka vidare dina kontaktuppgifter till Leverantören du visat intresse för
 • Fullgöra våra avtalsenliga och lagenliga förpliktelser
 • Analysera användande och efterfrågan för att förbättra och vidareutveckla tjänsterna
 • Förebygga, begränsa och utreda missbruk av Webbplatser och våra tjänster

Därtill kan Vi komma att hantera den trafik, data och de kommunikationer som sker via Webbplatsen för att förbättra Webbplatsen och våra Tjänster, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller för att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. 

Vem delar vi dina uppgifter med?

Uppgifter vi delar till andra kommer som huvudregel vara till Leverantör du visade intresse för men utöver detta kommer vi som regel inte att utlämna dina Personuppgifter till tredje part men om så skulle ske genomförs utlämnandet i enlighet med denna Integritetspolicy. Vi vidtar lämpliga och rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att din data hanteras säkert och med adekvat skyddsnivå när den har överförts till eller delats med tredje part.

Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter såsom polisen, skatteverket eller andra myndigheter som du godkänt att Vi får lämna sådan information till, eller som Vi enligt lag måste lämna ut information till.

Om Vi säljer eller köper en verksamhet eller tillgångar, eller väsentlig del av våra tillgångar förvärvas av tredje part, kan vi komma att lämna dina uppgifter till en sådan köpare.

Lagring av personuppgifter

Dina personuppgifter behandlas i huvudsak i våra egna IT-system som finns i Sverige, men de kan även bli föremål för behandling i system som är placerade inom EU/EES och i undantagsfall kan de överföras till ett land utanför EU/EES. Om vi delar dina personuppgifter med en tredje part som, antingen själv eller genom en underleverantör, är etablerad eller lagrar information i ett land utanför EU/EES får biträdet endast ta del av information som är relevant för ändamålet. Vi vidtar alltid alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att skyddsnivån är densamma som inom EU/EES.

Vi lagrar dina Personuppgifter enbart när vi har skäl att göra det eller så länge det är nödvändigt för att vi ska kunna fullfölja våra åtaganden/avtal gentemot dig som kund. Om du avregistrerar dig från våra tjänster tar vi bort dina personuppgifter så snart vi kan, med undantag för avidentifierade uppgifter som vi kan komma att spara för statistikändamål. Vi kan även komma att behålla dina uppgifter om vi på grund av lag eller myndighetsbeslut tvingas att göra så.

Dina rättigheter

Du har rätt att en gång per år, kostnadsfritt, begära registerutdrag av de Personuppgifter som Vi behandlar om dig. Ansökan skall vara skriftlig, underskriven av dig och skickas till Skadekompassen AB, Norra Allégatan 8, 413 01 Göteborg

Du har också rätt att begära ändring i fråga om personuppgifter som är felaktiga och du har rätt att få information om hur och varför vi behandlar dem.

Om datan inte längre är nödvändig för det syfte den blev insamlad för har du rätt att begära att vi raderar datan och om det inte finns lagmässiga skyldigheter för Oss, som hindrar radering av datan, kommer Vi på din begäran att radera samtliga icke-nödvändiga Personuppgifter om dig i vår databas.

Du kan välja att blockera eller avaktivera cookies från olika parter genom att välja lämpliga inställningar i din webbläsare. Om du gör det kan du förhindras att använda hela eller delar av funktioner i vår Webbplats eller våra Tjänster.

Om du får reklammeddelanden via e-post eller SMS från oss och vill avanmäla dig från dem kan du göra det genom att följa anvisningarna i meddelandet. Notera att annan kommunikation som krävs för att vi ska kunna tillhandahålla Tjänsterna inte omfattas av en sådan avanmälan, exempelvis kommunikation som avser ändringar eller uppdatering av användarvillkor.

Om du önskar justera, radera eller erhålla information om lagrade Personuppgifter eller nyttja din rätt till dataportabilitet kontaktar du oss via epost till info@skadekompassen.se och anger vad du har för önskemål.

Skadekompassen AB, Göteborg, den 24 augusti 2020