bensmärta, dommning och stickningar under fot och i tår.

Hej. Jag heter Jesper och jag fick ont i min rygg för ca.ett år sedan efter att jag varit ute och åkt motorbåt. För ca.5 månader sen så började det att värka baksida lår för att sedan gå vidare ner till knävecket, sen till vaden, hälen, under foten och sedan dommningar och stickningar under fot och i tår. Har gått till kirupakt,företagshälsovård och sjukgymnast. Efter sjukgymnasten så har det blivit bra i ryggen men dommningarna(konstanta) och stickningarna(till och från) under fot och i tår finns fortfarade kvar. även värken i rumpa,baksida lår och i vaden finns kvar men mycket mindre och mest vid vissa rörelser eller som att tex. sitta för länge. Har nu varit hos en massör/napprapat som trodde att det kunde vara SI-leden, för när hon tryckte(masserade) på den så kom ”ungefär” samma känsla av värk fram. Om jag tar en Ibumetin el. liknande så försvinner värken men dommningarna och stickningarna under fot och i tår finns där hela tiden. Vore tacksam för svar då detta börjar bli jobbigt och ”söker” mej mer och mer. Tack på förhand. MvH Jesper.

2 svar

 1. Hej, Jesper och Daniel,

  och tack för att ni delar med er av information! Jag är en av de många — som Daniel nämner — som känner igen mycket av Jespers symptom. Jag har obehagskänslor i höger höft, skinka och lårbaksida samt stickningar i höger vad och fotsula, i synnerhet när jag sitter eller står länge. Vid rörelse som t.ex. gång minskar stickningarna eller försvinner helt efter ett tag. Jag har funnit rullskidåkning i fri stil (skridskoteknik) på tvåans eller fyrans växel (ett dubbelstavtag på vartannat skär) särskilt bra för att tillfälligt slippa stickningarna. De brukar dock återkomma efter träningspassen. Jag misstänker att höger bäckenled (har haft flera ryggskott i den tidigare) kan vara inblandad eftersom jag kan känna att den stramar eller ibland känns låst. När jag åker rullskidor på femmans växel (utan stavtag, bara skridskoskär) kan jag känna att det stramar och sticker i den leden antagligen eftersom man då har en mer framåtlutad åkposition och inte använder stavarna. Kan mina besvär komma uteslutande från bäckenleden eller måste ländryggens diskar vara inblandade?

  Bästa hälsningar,
  Magnus

 2. Hej Jesper!

  Tack för din fråga. Det är många som känner igen sig i denna beskrivning eller i delar av den och jag förstår att det är besvärligt.

  Du har med största sannolikhet en större diskbuktning eller ett diskbråck och denna påverkar eller trycker på den nerv som passerar ut bakom den skadade disken. Den påverkade nerven försörjer de områden i skinka, ben och fot som du beskriver symtom i. Prognosen är god, dvs det kommer gå över av sig själv, men det brukar ta månader och kan vara väldigt besvärande under tiden. Under tiden brukar även en svaghet i vissa muskler finnas (vilket inte alltid uppmärksammas av den drabbade men tydligt visar sig vid undersökning) men muskelstyrkan brukar även den bli normal efter utläkning. Smärtan kan ibland lindras med medicin. Är besvären större kan dessa mildras ordentligt med en nervrotsblockad eller epidural injektion. I ditt fall kan en nervrotsblockad sättas då man utifrån dina symtom i benet kan avgöra vilken nerv som är belastad.

  Eftersom det är disken som är orsaken till besvären är det mot den fokuset skall ligga vad gäller behandling och hur du skall bete dig. Disken är en passiv stödjevävnad liggandes mellan två kotor i ryggen. Disken kan inte tränas utan denna passiva mellankotsskiva är helt bereonde av hur kotan ovanför och kotan under den trycker på disken.

  Hur skall du då positionera dig för att underlätta läkning och minska risken för försämring?

  För att få din skada diagnostiserad korrekt och utifrån detta få rätt information och behandlingsförslag så bör du gå till en vårdgivare som har specialiserat sig på ryggskador (vanligtvis sjukgymnast, läkare eller naprapat som utöver sin grundutbildning läst OMI (Ortopedisk medicin international) eller MDT (McKenzie) eller OMT. Jag kommer ändå ge information utifrån det du skrivit då denna mer generella information kan hjälpa andra.

  Disken buktar snett ut åt sidan bakåt och trycker på nerven på den sidan. Det betyder att om du böjer dig framåt så kommer kotorna ovanför och under disken att trycka ihop diskens framkant. Inuti disken blir det då en bakåtriktad kraft. Diskmaterial inne i disken pressas bakåt och utgör i och med det ett ökat tryck på den bakre diskväggen där buktningen är. Det betyder att om du är framåtböjd i ländryggen (uppstår då du rätar ut din naturliga svank) så riskerar du att förstärka diskbuktningen/diskbråcket och dina besvär. Om du istället fokuserar på att bibehålla din naturliga svank (dvs lätt bakåtböjd i ländryggen) så kommer trycket över hela diskytan vara utjämnat och du skapar på detta sätt bättre förutsättningar för läkningen och bidrar inte till försämring av besvär.

  Ofta kan besvären minskas snabbare då man gör upprepade försiktiga bakåtböjningar av ländryggen (i magliggande eller stående) för att på så sätt belasta bakre delen av disken och istället få en framåtriktad kraftriktning inne i disken och en minskat tryck i den bakre delen och med detta minskad bakre diskbuktning och symtom. Detta bör göras under uppföljning av ovan beskrivna välutbildade vårdgivare som kan tolka dina symtom och guida dig säkert.

  Diskbuktningar (vilket anses vara orsaken till ca 80% av rygg- och nackrelaterad värk) kan ofta behandlas med olika mobilserings- och manipulationstekniker. Detta bör dock inte göras om skadan är så långt gången att antingen känsel, styrka eller reflexer har påverkats. Huruvida känsel, styrka eller reflex är nedsatt upptäcks vid undersökningen. Om så är fallet består behandlingen istället av handledd egenvård, smärtlindring och efter hand stabiliseringsträning.

  Du nämner SI-leden som misstänkt orsak. SI-leden blir tyvärr oförtjänt ofta beskylld vara orsaken till besvär i höft, skinka och ben. I själva verket är det ytterst sällsynt att SI-leden skadas och ger symtom. Det är en extremt belastningstålig led som har minimalt med rörlighet och den kan skadas nästan endast vid större trauma som fall från hög höjd eller trafikolycka. Så kallade ”sneda” och ”roterade” bäcken och SI-leder är tyvärr något som många patienter får höra vara orsaken till sina symtom och besvär och dessa patienter missar då chansen att i sin vårdkontakt få korrekt information, förstå sin skada och inse hur de själva kan påverka sin situation och ta kontroll över den. Årslånga ryggbesvär och/eller många återfall av ”ryggskott” och rygg- höft och benvärk kan tyvärr bli följden.

  Mitt förslag till dig Jesper är att söka en vårdgivare som är vidareutbildat inom OMI eller MDT för undersökning och vidare hjälp.

  Lycka till!

  Mvh Daniel Öhlin, leg sjukgymnast
  http://www.ortomed.se

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.