Bicepsskada

Hej!

Jag undrar vad som kan ha hänt med min biceps på höger armen, det blir en stor stor knuta precis ovanför armvecket som gör fruktansvärt ont!

Jag bar tunga väskor i helgen i en väldigt konstig vinkel (på ett fullsatt tåg) och efter ett tag så skakade hela armen. Trodde så klart att jag överbelastat men dagen efter började smärtan och sen kom knölen. Den är klart synlig, mina arbetskamrater såg direkt att något hänt med armen.

Tacksam för svar och råd!

Med vänlig hälsning Maria

Taggar: , ,

1 svar

 1. Hej Maria!

  Tack frågan! Du har överbelastat armen så att besvären uppstått. Troligen är det muskeln som svullnat upp och troligen föreligger inflammation vilket är den första fasen i läkninsprocessen. Därefter följer flera andra faser. Inflammation första dagarna är därmed naturligt vid skada/överbelastning. En del läkare förespråkar inflammationshämmande medicin i denna fas och en del gör det inte. Ibland kan en av bicepsmuskelns senor brista och då sjunker muskebuken ihop som en bula eller klump längre ner i överarmen mot armbågen till. Detta drabbar vanligen äldre människor. Då uppstår även en tydlig blånad (hematom) eller blåmärke över bicepsområdet som tecken på blodutgjutelse inne i vävnaden. Trots bristning av bicepssena så brukar inte detta återställas med operation utan man klara sig bra utan denna del av muskeln, såvida man står ut med ett förändrat utseende på överarmen.

  Prognosen är därmed god och skadan läker ut av sig själv utan behandling vid båda ovanstående möjliga skador.

  Mitt förslag:
  Vila armen några dagar från belastning som att bära och lyfta. Försök att använda den normalt i vardagen i övrigt. Om värken hindrar dig så kan du ta smärtlindrande medicin (apoteket). Ta ut rörligheten fullt i axeln några gånger om dagen så att du inte blir stel och böj och sträck i armbågen, ytterläge till ytterläge, 10-15 gånger i följd och gör så 2-4 ggr/dag. Om det gör ont i något ytterläge så ”smaka” bara lite på värken och pressa inte mot smärtan.
  Om det går åt rätt håll och inte gör ont kan du börja med att försiktigt belasta muskeln genom att hålla emot med andra handen då försöker böja armbågen (du belastar alltså biceps lätt utan att det blir någon rörelse). Håll 3-5 sekunder och upprepa 5 gånger vid samma tillfälle. Gör denna övning 2-3 ggr/dag.

  Bäst är förstås att du söker sjukgymnast eller läkare som kan göra en bedömning genom undersökning om vad som hänt och informera dig vad du skall göra. Är du orolig eller om du inte blir successivt bättre första två veckorna så råder jag dig att söka hjälp.

  mvh Daniel Öhlin, leg sjukgymnast

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.