Diskbråck+ischias+muskelkramper= dropp fot?

Hej, jag behöver lite hjälp med att bolla tankarna här.. Jag är helt ny på forumet  och nydiagnosticerad med Diskbråck och jag surfade runt på nätet efter information idag eftersom jag fick höra från 3 olika läkare idag att jag skulle göra en operation snarast möjligt.

Jag ska tillägga att jag bor i Turkiet och här är man väldigt glada för att opererera så jag vill vara säker på vad nya rön osv säger.

Men så här är det, under ett par gånger i somras fick jag ont i ryggen och svårt att gå. Gick till läkaren som sa att det var ischias och muskelspasmer, jag trodde det var ryggskott. Nu för en vecka sedan så tjonga det till ordentligt och S*t*n vad ont det gjorde för det gjorde ont runt ryggraden, kramper från ryggen -skinkan hela vägen ner till vaden och sen ischias på det. Ryggvärken släppte efter att jag hade ”hängt” mig i dörrkarmen och jag stretchade ischias nerven men krampen tog lång tid innan den slutade, krampandet höll på i ett par dagar och när det väl slutade så var det precis som att alla muskler var helt slut, vilket kanske inte var så konstigt. 

Men då började ett annat problem, det kändes som att höften låste sig och att jag förlorade kraft i benet och blev bedövad. Jag försökte förklara detta för läkaren men han ignorerade. Han sa bara att jag hade ett litet diskbråck men att kompressionen på disken ställer till det så jag kommer att behöver en operation längre fram. Jo och så behöver jag gå ner i vikt och komma tillbaks om 3 veckor.

När jag gick till min kompis som är läkare idag för att få förklarat MRI:n på begriplig engelska så blev han orolig när han såg mig gå, han gjorde en undersökning och vi upptäckte att jag kan inte gå på hälen. Han kollade mina MRI bilder och han sa att jag borde opereras men eftersom han han är allmänläkare så skickade han mig till ortoped och neurolog kirurger och de tog en ny röntgen på höften, inga problem där. De kom fram till att det är disken som pressar på nerven och som orsakar att jag inte kan gå ordentligt, kan inte gå på hälen på höger fot samt har förlorat styrka i benet. Om jag inte gör operationen kan jag förlora benstyrkan helt sa dem och släpa benet efter mig. 

Jag är skiträdd för operationen, har ju flera vänner som gjort operationer och blivit sämre efteråt. Kan det inte bara vara så att benet behöver tid på sig att vila? Jag tycker nämligen att det har blivit starkare och det gör inte ont, är bara obehagligt. Snälla ge mig gärna era synpunkter för det är lite drygt att inte ha någon att bolla sånt här med.

Tack på förhand! 
Turk Tinha

3 svar

 1. Hej Tinha!

  Jag tycker inte att den postoperativa rehabiliteringen är något som du skall göra själv utan regelbunden handledning/uppföljning. Förmodligen finns det sjukgymnaster med erfarenhet av rehabiliteringsträning efter diskbråcksoperation även där du befinner dig och jag tycker du skall kontakta en sådan och få hjälp. Till dess är mitt råd att sitta upprätt och inte framåtböjd när du motionscyklar samt undvika de övningar i yogan som innebär framåtböjning av ryggen. Rockringsträning är möjligen bra men börja först med försiktiga sådana ”i luften” utan ringen för att se hur ryggen svarar på denna belastning/rörelse. Träna dagligen fotvinklingar inåt och utåt (ifrån och ihop med fotsulorna) samt uppåt och neråt med fötterna. Gör det samtidigt med båda fötterna och ha tålamod. Efterhand kommer förhoppningsvis förmågan att lyfta foten uppåt tillbaks. Nervskador kan ta lång tid på sig och ändå återfå funktion.

  Så, sök rehabiliteringskunnig vårdgivare för fortsatt hjälp med din rygg! Lycka till!

  Vänliga hälsningar
  Daniel Öhlin, leg sjukgymnast

 2. Hej tack för ditt svar! Jag har genomgått operationen för 16 dagar sen och läkaren är nöjd men säger att droppfoten är pga att operationen gjordes för sent…Min ryggvärk som jag haft så länge som jag kan minnas är borta och jag har fått tillbaka en hel del styrka i benet men höften gör fortfarande ont när jag går och droppfoten är kvar och det strålar ner i benet mellan varven så jag får Kortison och muskelavslappnande nu. Han säger bara att det är bra så vi får väl se vart detta slutar. Han sa att jag skulle göra övningar och gå ner i vikt men vilka övningar nämnde han inte och vad jag själv märker är att om jag går för mycket så blir det genast värre och det var ju problemet från början som orsakade droppfoten så jag är lite rädd för att förvärra saker.
  Har gjort en EMG Som visade att där fortfarande finns problem och den doktorn tyckte att ytterligare två diskar skulle ut. Mitt MRI visade att jag hadetvå diskar i nacken samt tre diskar som bråkar med mig i ryggen men bara en hade ”flyttats” så det tryckte på nerverna sa min kirurg och det var den han tog. L4-L5

  Ska på kontroll MRI om 15 dagar antagligren och kontroll EMG om 3 månader. Ska under tiden försöka att inte gå så mycket men cykla och träna lite yoga, alla tips på övningar för höften och foten uppskattas och jag tror att det är viktigt att stärka ryggen eftersom jag är rätt svag så jag undrar om en sån där 1.5 kg rockring är ok att börja använda om 1-2 månader? Det ger ju en fantastisk motion för hela bålen och höfterna.
  Som sagt alla tips och råd mottages tacksamt för både rygg, fot och nacke, vill gärna slippa en andra operation. 🙂

  Långt inlägg igen och jag uppskattar verkligen din hjälp.
  j

 3. Hej Turk Tinha!

  Tack för din fråga!
  Generellt sett när det gäller muskelförsvagning eller förlorad känsel på grund av diskbråck så måste detta inte leda till akut operation. Styrka och känsel kommer tillbaks även om det kan ta några månader. Dock om diskbråcket komprimerar två nervrötter samtidigt, med förlorad muskelkraft som resultat, exempelvis L4 och L5-nervrot (vilket kan vara fallet hos dig, då du beskriver en så kallad ”droppfot”) så bör dessa nerver friläggas operativit för att inte riskera att få bestående muskelförsvagning.

  I din ”historia” beskriver du att du hade några episoder med ont i ryggen och svårt att gå tidigare under sommaren. Här fanns möjligen chansen att din diskprotrusion, som du antagligen då hade och som troligtvis orsakade din ischias och muskelspasmer, inte skulle utvecklats till ditt nuvarande diskbråck om du fått ett annat omhändertagande. Det hade kanske varit bättre om du fått förklarat för dig den troliga eller möjliga orsaken till VARFÖR du hade dina symtom ischias (nervsmärta) och muskelspasm (muskelförsvar) samt tips på vad du kunde göra för att öka chansen till utläkning och minska risken för diskbråck. Denna information hjälper dig inte i nuläget men kan hjälpa andra med återkommande ont i ryggen eller ryggskott.

  Om operationen ansågs behövas göras så hoppas jag att det gått bra (jag har ingen anledning att tro något annat) och att du är på bättringsvägen.

  Lycka till och hoppas du kan njuta i värmen (?) !

  Hälsar
  Daniel Öhlin, leg sjukgymnast

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Vi värnar om din integritet.

Tänk på att:

Som användare våra Webbsidor och våra Tjänster liksom av detta forum accepterar du vår behandling av dina Personuppgifter enligt vår Integritetspolicy Du godkänner därtill även att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra. För att värna om din integritet rekommenderar vi dig att inte använda ditt riktiga namn samt i övrigt undvika att lämna sådan information som kan härledas till dig som person. Tänk även på detta när du väljer ditt användarnamn när du skapar ditt konto hos oss då ditt användarnamn kommer stå som avsändare för ditt meddelande i forumet. Din e-postadress visas dock inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.

Integritetspolicy och hantering av cookies

Skadekompassen AB med org.nr 559265-1458, (”Skadekompassen”, ”Vi”, ”Vår”, ”Vårt” eller ”Oss”), är ansvarig för behandlingen av de personuppgifter som samlas in när du besöker hemsidan (”Webbsidan”), eller använder våra tjänster (”Tjänster”) och är således personuppgiftsansvarig. När du använder våra Tjänster ombes du tillhandahålla uppgifter vilket leder till att du som person kan identifieras (”Personuppgifter”). När du genom våra Tjänster kontaktar en vårdgivare eller mottagning (”Tjänsteleverantör”) överförs vissa personuppgifter till Tjänsteleverantören och dessa uppgifter behandlas då vidare av Oss samt tjänsteleverantören under varsitt åtskilt ansvar. Vi strävar efter att inhämta så få Personuppgifter som möjligt för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig och våra Leverantörer.

Den information som du tillhandahåller Oss kommer behandlas och skyddas i enlighet med denna integritetspolicy (”Integritetspolicy”) och tillämplig lag.

Vi är måna om våra besökares integritet varför vi har en hög säkerhetsnivå för att skydda de personuppgifter som kommer i Vår kontroll. Det är frivilligt för dig att lämna Personuppgifter till Oss, men det är samtidigt nödvändigt för Oss att behandla dina Personuppgifter om du använder vår Webbsida och våra Tjänster för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig.

Genom att använda Webbsidan och våra Tjänster accepterar du vår behandling av dina Personuppgifter enligt denna Integritetspolicy. Du godkänner även att Vi använder elektroniska kommunikationsmedel för att skicka information till dig.

Innan du använder Webbsidan och våra Tjänster är det viktigt att du läser och förstår Integritetspolicyn. Innehållet i Integritetspolicyn kan komma att ändras och den aktuella versionen av Integritetspolicyn är den som är publicerad på denna webbadress.

Vid frågor om integritets- och dataskydd kan du kontakta Oss genom att skicka ett e-postmeddelande till info@skadekompassen.se.

Viktiga begrepp

Personuppgifter innebär information som direkt eller indirekt kan knytas till en fysisk levande person. Exempel på personuppgifter är namn, adress, e- postadress, telefonnummer och bland även  din dator/mobil/surfplattas IP-adress.

Behandling av personuppgifter innefattar all hantering av personuppgifter såsom insamling, registrering och lagring.

Personuppgiftsansvarig är den som ensam eller tillsammans med annan bestämmer ändamålen och medlen för behandling av personuppgifter och som är ytterst ansvarig för att behandlingen sker i enlighet med tillämplig lagstiftning.

Cookies (kakor) är en liten textbaserad datafil som en webbserver kan be att få spara i din dator. Genom att kakornas innehåll vanligtvis skickas tillbaka med varje förfrågan till webbplatsen ifråga är det möjligt för servern att hålla reda på besökarens preferenser eller identitet. Syftet kan vara att du inte ska behöva logga in på nytt eller ange språkval och andra inställningar för varje besök, att följa med hur webbplatsen används eller att användaren ska få individualiserad information och reklam baserad på tidigare sökningar och beteenden.

Personuppgifter vi samlar in

Vi samlar in personuppgifter för att våra Tjänster ska fungera effektivt och ge dig bästa möjliga upplevelse. Vissa av dessa uppgifter tillhandahåller du direkt, exempelvis när du fyller i ett formulär vid kontakt med en Leverantör eller för att ställa en fråga i vårt forum, då du gör en beställning av en prenumeration eller när du registrerar dig för och skapar ett konto på våra webbsidor, administrerar ditt användarkonto för en Tjänst, anmäler dig till ett evenemang, registrerar dig för ett nyhetsbrev, köper en produkt i en webbshop eller kontaktar oss för support. Vi får även information då du interagerar på våra Websidor och använder våra Tjänster exempelvis genom genom användning av teknik som cookies på våra webbsidor och genom information som vi får tillgång till via den enhet; mobil, dator eller surfplatta du använder dig av när du tar del av våra Tjänster.

Personuppgifter som samlas in kan vara följande:

 • Person- och kontaktinformation, vilket kan vara namn, adress, e-postadress och telefonnummer.
 • Geografisk information. Genom så kallad “geolokalisering” är det via IP-adressen möjligt att fastställa var en Internetanvändare befinner sig. Geolokalisering används framförallt för visa de vårdgivare som ligger närmast dig.
 • Enhetsinformation inhämtas med hjälp av Google Analytics för att få information om exempelvis IP-adress, språkinställningar, webbläsarinställningar, tidszon, operativsystem, plattform och skärmupplösning.
 • Cookies används för att möjliggöra hemsidans funktioner och för att Vi skall känna igen dig och lättare kunna förstå vad du är intresserad av. Vi spårar trafiken direkt eller genom tredje parter som exempelvis Google Analytics.
 • Om Vi anser att den är relevant för vårt åtagande gentemot dig eller våra Leverantörer kan vi komma att lägga till information från andra källor, vanligtvis våra kunder eller partners. Data från dessa källor kan även omfatta information som registrerades innan du ingick avtal med Oss.

Syfte med behandlingen av Personuppgifter

Uppgifterna inhämtas för administration och kommunikation angående de Tjänster Vi tillhandahåller. De kan också komma att användas för marknadskommunikation och verksamhetsutveckling av både Skadekompassen AB, Ortomed Sverige AB och de eventuella Leverantörer du eller Vi kontaktar. Vårt berättigade intresse för behandlingen grundar sig i vårt mål att uppfylla våra åtaganden och för att kunna erbjuda en bra tjänst.

För marknadskommunikation och verksamhetsutveckling grundar sig det berättigade intresset i den kundrelation du ingår med Oss genom att använda vår Webbsida och Tjänster.

Leverantörens berättigade intresse för behandlingen grundar sig i fallet för administration och kommunikation angående den förfrågan eller kontakt du genom Oss tar med Leverantören. För marknadskommunikation och verksamhetsutveckling grundar sig det berättigade intresset i den kundrelation du ingår med leverantören genom din kontakt. Om Tjänsteleverantören har meddelat  eller inhämtat godkännande av egna villkor i samband med din kontakt gäller i så fall dessa villkor istället för vad som anges här.

Genom att godkänna denna Integritetspolicy, godkänner du att Vi använder dina Personuppgifter för följande ändamål:

 • Erbjuda våra tjänster
 • Kommunicera med dig
 • Skicka vidare dina kontaktuppgifter till Leverantören du visat intresse för
 • Fullgöra våra avtalsenliga och lagenliga förpliktelser
 • Analysera användande och efterfrågan för att förbättra och vidareutveckla tjänsterna
 • Förebygga, begränsa och utreda missbruk av Webbplatser och våra tjänster

Därtill kan Vi komma att hantera den trafik, data och de kommunikationer som sker via Webbplatsen för att förbättra Webbplatsen och våra Tjänster, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller för att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. 

Vem delar vi dina uppgifter med?

Uppgifter vi delar till andra kommer som huvudregel vara till Leverantör du visade intresse för men utöver detta kommer vi som regel inte att utlämna dina Personuppgifter till tredje part men om så skulle ske genomförs utlämnandet i enlighet med denna Integritetspolicy. Vi vidtar lämpliga och rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att din data hanteras säkert och med adekvat skyddsnivå när den har överförts till eller delats med tredje part.

Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter såsom polisen, skatteverket eller andra myndigheter som du godkänt att Vi får lämna sådan information till, eller som Vi enligt lag måste lämna ut information till.

Om Vi säljer eller köper en verksamhet eller tillgångar, eller väsentlig del av våra tillgångar förvärvas av tredje part, kan vi komma att lämna dina uppgifter till en sådan köpare.

Lagring av personuppgifter

Dina personuppgifter behandlas i huvudsak i våra egna IT-system som finns i Sverige, men de kan även bli föremål för behandling i system som är placerade inom EU/EES och i undantagsfall kan de överföras till ett land utanför EU/EES. Om vi delar dina personuppgifter med en tredje part som, antingen själv eller genom en underleverantör, är etablerad eller lagrar information i ett land utanför EU/EES får biträdet endast ta del av information som är relevant för ändamålet. Vi vidtar alltid alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att skyddsnivån är densamma som inom EU/EES.

Vi lagrar dina Personuppgifter enbart när vi har skäl att göra det eller så länge det är nödvändigt för att vi ska kunna fullfölja våra åtaganden/avtal gentemot dig som kund. Om du avregistrerar dig från våra tjänster tar vi bort dina personuppgifter så snart vi kan, med undantag för avidentifierade uppgifter som vi kan komma att spara för statistikändamål. Vi kan även komma att behålla dina uppgifter om vi på grund av lag eller myndighetsbeslut tvingas att göra så.

Dina rättigheter

Du har rätt att en gång per år, kostnadsfritt, begära registerutdrag av de Personuppgifter som Vi behandlar om dig. Ansökan skall vara skriftlig, underskriven av dig och skickas till Skadekompassen AB, Norra Allégatan 8, 413 01 Göteborg

Du har också rätt att begära ändring i fråga om personuppgifter som är felaktiga och du har rätt att få information om hur och varför vi behandlar dem.

Om datan inte längre är nödvändig för det syfte den blev insamlad för har du rätt att begära att vi raderar datan och om det inte finns lagmässiga skyldigheter för Oss, som hindrar radering av datan, kommer Vi på din begäran att radera samtliga icke-nödvändiga Personuppgifter om dig i vår databas.

Du kan välja att blockera eller avaktivera cookies från olika parter genom att välja lämpliga inställningar i din webbläsare. Om du gör det kan du förhindras att använda hela eller delar av funktioner i vår Webbplats eller våra Tjänster.

Om du får reklammeddelanden via e-post eller SMS från oss och vill avanmäla dig från dem kan du göra det genom att följa anvisningarna i meddelandet. Notera att annan kommunikation som krävs för att vi ska kunna tillhandahålla Tjänsterna inte omfattas av en sådan avanmälan, exempelvis kommunikation som avser ändringar eller uppdatering av användarvillkor.

Om du önskar justera, radera eller erhålla information om lagrade Personuppgifter eller nyttja din rätt till dataportabilitet kontaktar du oss via epost till info@skadekompassen.se och anger vad du har för önskemål.

Skadekompassen AB, Göteborg, den 24 augusti 2020