Diskbråck+ischias+muskelkramper= dropp fot?

Hej, jag behöver lite hjälp med att bolla tankarna här.. Jag är helt ny på forumet  och nydiagnosticerad med Diskbråck och jag surfade runt på nätet efter information idag eftersom jag fick höra från 3 olika läkare idag att jag skulle göra en operation snarast möjligt.

Jag ska tillägga att jag bor i Turkiet och här är man väldigt glada för att opererera så jag vill vara säker på vad nya rön osv säger.

Men så här är det, under ett par gånger i somras fick jag ont i ryggen och svårt att gå. Gick till läkaren som sa att det var ischias och muskelspasmer, jag trodde det var ryggskott. Nu för en vecka sedan så tjonga det till ordentligt och S*t*n vad ont det gjorde för det gjorde ont runt ryggraden, kramper från ryggen -skinkan hela vägen ner till vaden och sen ischias på det. Ryggvärken släppte efter att jag hade ”hängt” mig i dörrkarmen och jag stretchade ischias nerven men krampen tog lång tid innan den slutade, krampandet höll på i ett par dagar och när det väl slutade så var det precis som att alla muskler var helt slut, vilket kanske inte var så konstigt. 

Men då började ett annat problem, det kändes som att höften låste sig och att jag förlorade kraft i benet och blev bedövad. Jag försökte förklara detta för läkaren men han ignorerade. Han sa bara att jag hade ett litet diskbråck men att kompressionen på disken ställer till det så jag kommer att behöver en operation längre fram. Jo och så behöver jag gå ner i vikt och komma tillbaks om 3 veckor.

När jag gick till min kompis som är läkare idag för att få förklarat MRI:n på begriplig engelska så blev han orolig när han såg mig gå, han gjorde en undersökning och vi upptäckte att jag kan inte gå på hälen. Han kollade mina MRI bilder och han sa att jag borde opereras men eftersom han han är allmänläkare så skickade han mig till ortoped och neurolog kirurger och de tog en ny röntgen på höften, inga problem där. De kom fram till att det är disken som pressar på nerven och som orsakar att jag inte kan gå ordentligt, kan inte gå på hälen på höger fot samt har förlorat styrka i benet. Om jag inte gör operationen kan jag förlora benstyrkan helt sa dem och släpa benet efter mig. 

Jag är skiträdd för operationen, har ju flera vänner som gjort operationer och blivit sämre efteråt. Kan det inte bara vara så att benet behöver tid på sig att vila? Jag tycker nämligen att det har blivit starkare och det gör inte ont, är bara obehagligt. Snälla ge mig gärna era synpunkter för det är lite drygt att inte ha någon att bolla sånt här med.

Tack på förhand! 
Turk Tinha

3 svar

 1. Hej Tinha!

  Jag tycker inte att den postoperativa rehabiliteringen är något som du skall göra själv utan regelbunden handledning/uppföljning. Förmodligen finns det sjukgymnaster med erfarenhet av rehabiliteringsträning efter diskbråcksoperation även där du befinner dig och jag tycker du skall kontakta en sådan och få hjälp. Till dess är mitt råd att sitta upprätt och inte framåtböjd när du motionscyklar samt undvika de övningar i yogan som innebär framåtböjning av ryggen. Rockringsträning är möjligen bra men börja först med försiktiga sådana ”i luften” utan ringen för att se hur ryggen svarar på denna belastning/rörelse. Träna dagligen fotvinklingar inåt och utåt (ifrån och ihop med fotsulorna) samt uppåt och neråt med fötterna. Gör det samtidigt med båda fötterna och ha tålamod. Efterhand kommer förhoppningsvis förmågan att lyfta foten uppåt tillbaks. Nervskador kan ta lång tid på sig och ändå återfå funktion.

  Så, sök rehabiliteringskunnig vårdgivare för fortsatt hjälp med din rygg! Lycka till!

  Vänliga hälsningar
  Daniel Öhlin, leg sjukgymnast

 2. Hej tack för ditt svar! Jag har genomgått operationen för 16 dagar sen och läkaren är nöjd men säger att droppfoten är pga att operationen gjordes för sent…Min ryggvärk som jag haft så länge som jag kan minnas är borta och jag har fått tillbaka en hel del styrka i benet men höften gör fortfarande ont när jag går och droppfoten är kvar och det strålar ner i benet mellan varven så jag får Kortison och muskelavslappnande nu. Han säger bara att det är bra så vi får väl se vart detta slutar. Han sa att jag skulle göra övningar och gå ner i vikt men vilka övningar nämnde han inte och vad jag själv märker är att om jag går för mycket så blir det genast värre och det var ju problemet från början som orsakade droppfoten så jag är lite rädd för att förvärra saker.
  Har gjort en EMG Som visade att där fortfarande finns problem och den doktorn tyckte att ytterligare två diskar skulle ut. Mitt MRI visade att jag hadetvå diskar i nacken samt tre diskar som bråkar med mig i ryggen men bara en hade ”flyttats” så det tryckte på nerverna sa min kirurg och det var den han tog. L4-L5

  Ska på kontroll MRI om 15 dagar antagligren och kontroll EMG om 3 månader. Ska under tiden försöka att inte gå så mycket men cykla och träna lite yoga, alla tips på övningar för höften och foten uppskattas och jag tror att det är viktigt att stärka ryggen eftersom jag är rätt svag så jag undrar om en sån där 1.5 kg rockring är ok att börja använda om 1-2 månader? Det ger ju en fantastisk motion för hela bålen och höfterna.
  Som sagt alla tips och råd mottages tacksamt för både rygg, fot och nacke, vill gärna slippa en andra operation. 🙂

  Långt inlägg igen och jag uppskattar verkligen din hjälp.
  j

 3. Hej Turk Tinha!

  Tack för din fråga!
  Generellt sett när det gäller muskelförsvagning eller förlorad känsel på grund av diskbråck så måste detta inte leda till akut operation. Styrka och känsel kommer tillbaks även om det kan ta några månader. Dock om diskbråcket komprimerar två nervrötter samtidigt, med förlorad muskelkraft som resultat, exempelvis L4 och L5-nervrot (vilket kan vara fallet hos dig, då du beskriver en så kallad ”droppfot”) så bör dessa nerver friläggas operativit för att inte riskera att få bestående muskelförsvagning.

  I din ”historia” beskriver du att du hade några episoder med ont i ryggen och svårt att gå tidigare under sommaren. Här fanns möjligen chansen att din diskprotrusion, som du antagligen då hade och som troligtvis orsakade din ischias och muskelspasmer, inte skulle utvecklats till ditt nuvarande diskbråck om du fått ett annat omhändertagande. Det hade kanske varit bättre om du fått förklarat för dig den troliga eller möjliga orsaken till VARFÖR du hade dina symtom ischias (nervsmärta) och muskelspasm (muskelförsvar) samt tips på vad du kunde göra för att öka chansen till utläkning och minska risken för diskbråck. Denna information hjälper dig inte i nuläget men kan hjälpa andra med återkommande ont i ryggen eller ryggskott.

  Om operationen ansågs behövas göras så hoppas jag att det gått bra (jag har ingen anledning att tro något annat) och att du är på bättringsvägen.

  Lycka till och hoppas du kan njuta i värmen (?) !

  Hälsar
  Daniel Öhlin, leg sjukgymnast

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.