Diskutbuktning L5 S1

Hej! Jag har i långa perioder haft stora problem med ryggen. Det började för ca 5 år sedan när jag jobbade som truckförare på ett sågverk. Jag bytte jobb och blev i det närmaste återställd efter ca 1,5 år.
Jag var bra ca ett år och kunde leva ett aktivt liv igen.
För 1 år sedan klättrade jag upp för en lodrät trädstam och besvären kom tillbaka igen. MR visar diskbuktning L5 S1 lätt kompression av S1 rot.
Mina symptom är ischias i omväxlande höger eller vänster ben. Nedstrålningar i skinka och säte, samt ner i baksida lår och vader. Ibland känns det ända ner i tårna.
Smärtan är ofta inte lik från dag till dag. Ena dagen kan det vara mer i ländryggen, med en diffus nedstrålning i båda benen. Andra dagar kan det sitta mer i ena benet. Andra mer i skinkan. Vissa dagar kan jag uppleva en muskelsvaghet i benen, speciellt lår eller vader.
Jag har kört väldigt mkt bakåtböjningar och ryggresningar via sjukgymnast under året. mckenzie.
Men har fortfarande besvär. Ryggen har blivit rörligare och vissa dagar har det känts som jag är på bättringsvägen. Men så råkar jag göra ngt som förvärrar symptomen igen.
Detta gör att jag hela tiden är väldigt rädd för att göra saker som kan förvärra. Lyfta saker etc. Kommer jag någonsin bli bra igen? Är väldigt jobbigt att behöva anpassa sitt liv efter ryggen.
Varför flyttar min ischias på sig så mkt, för andra verkar det ju vara mer statiskt. Eftersom det flyttar på sig är det väldigt svårt att veta om det är bättre eller sämre.
Går det att operera diskutbuktning? Kan man göra det privat? På vårdcentralen får man ju ingen hjälp.
Håkan 34

4 svar

 1. Tack för länken. Kört nästan hela tiden med en rund svankkudde som jag köpte av sjukgymnast. Får trots detta problem. Kanske är kuddarna du länkade till bättre. Kilkudde kanske är värt att prova.

 2. Hej Håkan,

  Att du får ont i sätet och ner i benet när du kör bil betyder att du då sitter i en icke gynnsam position. Du bör då göra vad du kan för att ändra sittställningen i bilen. Bilsäten generellt ger inte tillräckligt stöd för vår naturliga svank och ryggkurvatur så ibland behövs hjälpmedel. Men gör så här:
  Luta sitsen så att den tippar dig framåt. Tryck ut det inbyggda ryggstödet i bilen maximalt eller rulla en kudde i överkant av höftkanterna i slutet av ryggen/ i svanken så att du får stöd och kan sitta med din naturliga svank (den svank du har naturligt i stående och gående).

  Ett tips på ett mycket bra ryggstöd för bilar är denna http://fyseum.se/product.html/carrest-ryggstod?category_id=48

  MR är inte den viktigaste värdemätaren på ditt tillstånd och frisknivå, utan den kliniska undersökningen hos fyiosterapeuten/läkaren säger mer. Vi ser tyvärr inte allt på MR och vi ser saker som kan förvilla bedömningen.

  Med vänlig hälsning, Daniel

 3. Tack för svaret, det ger mig motivation att fortsätta kämpa. Det blev ju bra förra gången, så det borde ju kunna bli bra även denna gång.
  Längtar till den dagen jag kan köra bil längre sträckor utan att få ont i sätet och ner i benet.
  Var inne och kikade på Stockholm Spine Centers hemsida, verkar gå att bli opererad där om jag inte blir bra.
  Skulle vilja göra en ny MR, den jag har är 3 år gammal från när jag hade problem förra gången. Synd bara att läkarna verkar så ovilliga att skicka en på MR.

 4. Hej Håkan,

  Jag förstår att det är kämpigt med dina ryggbesvär. Det positiva med diskrelaterade besvär är att de brukar gå över, även om det ibland tar flera år. Och de som haft återkommande diskrelaterade ryggbesvär brukar även slutligen bli av med dessa omkring 60-års åldern då diskarna blir förbenade och inte längre ”buktar”. Men, som sagt, du kan förvänta dig att bli bra i ryggen långt före dess. Anledningen till att din ischias flyttar på sig är att du troligen har en bred diskbuktning som ena dagen buktar mer åt ena hållet och andra dagen buktar mer åt andra hållet. Den sidan den trycker på får du symtom i.

  Att du ibland har muskelsvaghet är för att disken då trycker på en nervrot (en nerv från ryggraden som fortsätter ut i benet) och detta berättar att tillståndet fortfarande känsligt.

  Ett bra tecken på att förbättring är om symtomen kryper uppåt, det vill säga att de symtom som är längst ner i benet/foten successivt visar sig mer sällan eller försvinner.

  Det går att operera diskbuktning men hur det är ditt specifika fall behöver en neurokirurg bedöma.

  Mitt råd är du fortsätter och vara i rörelse, träna rygg och bålstabilisering och prova de behandlingsalternativ som finns: http://ontiryggen.nu/behandling-ont-ryggen/

  Lycka till!

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.