Efter hallux valgus operation

Opererades för hallux valgus för över 2 mån. sen. Foten är fortfarande svullen. röd och mycket öm. Är det normalt? Kan inte gå riktigt och stortån och andra tån är ”orörliga”

Kan bara ha sandaler med ställbara remmar och det gör jätteont om jag försöker gå barfota

Fick ingen information efter op. mer än att jag inte fick stödja på foten förrän efter 6 veckor.

Inget om gymnastik eller annat.  Vore glad för lite råd, tack!

3 svar

 1. Hej! Fortsätter på den här gamla tråden, för jag håller med den opererade här ovan. Efter 7 v är jag så svullen att jag fortfarande måste gå med den öppna skon jag köpte på kliniken. Jag har aldrig haft ont, men det spänner och ”svider” lite ibland fortfarande och området runt operationssåret är rödlila och svullet, kan ej ha vanliga (breda) skor ännu. Men jag antar att jag får ha tålamod. Mvh Eva

  • Hej Eva,

   Jag vet inte hur status är nu, men om det är fortsatt svullet och åt det röda hållet så tycker jag du skall kontakta din vårdcentral eller opererande mottagning och be dem kontrollera att allt står rätt till. Att tån känns slapp/stel/konstig efter 7 veckor kan hända, men om den är röd och svullen är det bäst att kolla upp det.

   Lycka till med rörlighetsträning, styrketräning, balans- och koordinationsträning framöver så att du får en så god funktion och aktivitetsförmåga som möjligt.

   Vänligen,
   Daniel Öhlin, leg. sjukgymnast
   Ortomed Göteborg

 2. Hej Berit!

  Tack för din fråga och jag förstår att du har det lite kämpigt och undrar. Jag tycker du skall be att få ett återbesök till där du opererade din tå så att de får kolla att allt står rätt till, eftersom du säger att den fortfarande är röd, svullen och mycket öm. Svullen och orörlig är inte onormalt efter två månader, och det är tid att ta tag i detta nu eftersom rörligheten blir allt svårare att få tillbaks ju mer tiden går. Det är också vanligt att känna det som att tån är lite ”lealös” och inte riktigt som en del av dig, men detta återfås relativt snabbt då du kommer igång med träning.

  Träna på att knipa med tårna, spreta med tårna och pressa dem upp respektive nedåt och håll samtidigt emot med ena handen så att du aktiverar tårnas muskler. Träna balansen genom att flytta tyngdpunkten från ena foten till andra i stående och efterhand enbensstående. För att få ytterligare tips och bra uppföljning gällande detta så tycker jag du skall söka dig direkt till en sjukgymnast för detta. Det behövs ingen remiss.

  Men som sagt, börja med ett återbesök för att kolla upp att rodnaden och den stora ömheten inte betyder något.

  Vänligen
  Daniel Öhlin, leg sjukgymnast/fysioterapeut

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.