Efter hallux valgus operation

Opererades för hallux valgus för över 2 mån. sen. Foten är fortfarande svullen. röd och mycket öm. Är det normalt? Kan inte gå riktigt och stortån och andra tån är ”orörliga”

Kan bara ha sandaler med ställbara remmar och det gör jätteont om jag försöker gå barfota

Fick ingen information efter op. mer än att jag inte fick stödja på foten förrän efter 6 veckor.

Inget om gymnastik eller annat.  Vore glad för lite råd, tack!

9 svar

 1. Hej igen, tänkte jag skulle uppdatera lite.
  Skrev om mina erfarenheter av två rätt nyligen genomförda halluxoperationer utförda med olika tekniker, se tidigare inlägg.

  Första tån gjordes i mars 2019, den andra i oktober samma år. Av två olika läkare. Olika tekniker.
  Den första tån/foten blir starkare o starkare, tån är rak och rörlig. Den senare var jag tillbaks på återbesök med i dag. Det enda som gör att man ser att den är opererad är ärret som löper ut med knölen. Den ser ut som innan och lite värre ändå. Ingen svullnad kvar alls men den är numera så sned att den vill lägga sig på bredvid varande tå och nageln rullar liksom utåt.. Den gör inte ont på samma sätt som tidigare men som sagt den är tom mer sned än innan. Besviken är väl det minsta jag kan säga att jag är. Särskilt när den första blev så bra. Och för att den läkaren valde att gå i pension innan han gjort klart alla han påbörjat som han sa att han planerade att göra vid första tillfället. Och för att den som senare gjorde den andra tån var så raljerande och tyckte att det klassiska viset med fixerande skruv skulle vara minst lika bra och bättre…

  Han såg idag rätt förvånad ut och menade att detta var ett ytterst ovanligt fall.. bara det att jag råkade överföra att en annan kvinna var där i samma ärende efter mig. Vi hann prata lite och hon visade upp sin tå som gjorts av samma person en månad tidigare än min och den betedde sig precis lika dant..

  Jag erbjöds en second opinion av en annan läkare på samma ställe. Vet inte om jag är intresserad men vet heller inte vart jag annars skall göra/vända mig. Gjort är gjort och det blev inte bra. Alls.
  Tips på det någon?

  Jo, gympadojjan; man klippte helt sonika av ’tåboxen’ utmed sulan, från lite före stortåleden och bort till lite förbi lilltån, bort med plösen men Ann behåller hålen för snörning, snöret och hälkappan. Där i får man sedan plats med en rejält inlindad fot och en utan bandage när det så är dags. Funkade hur bra som helst!

 2. Hej!
  Nu skriver jag i en gammal tråd men får kanske svar iaf ✊🏻
  Jag opererade bort hallux valgus på båda fötterna (dock inte samtidigt 🤪) för 8-9 år sedan. Minns inte exakt.
  I lördags var jag ute och dansade, har gjort så tidigare utan besvär. Men denna gång har jag fått riktigt ont i stortån och ärret från op. Har svårt att stödja på foten vissa gånger.
  Någon som kan ha en idé?

 3. Hej Anna och tack för att du delar med dig av dina intressanta erfarenheter.
  Jag känner inte till den tekniken du lyfter, så det var intressant att höra.

  Jag har rehabat många efter hallux valgus operation och håller verkligen med dig om vikten med att träna foten. En del lämnas tyvärr utan instruktioner om när och hur de skall börja belasta och vad syftet är och då är risken stor att resultatet blir sämre av operationen, vanligtvis med onödigt stelare tå.
  Så mitt råd blir som ditt, se till att du får reda på när och hur du skall träna upp tån efter operationen.

  Hälsningar,
  Daniel Öhlin, fysioterapeut, Ortomed Göteborg

 4. Hej, jag opererade hö tå 28/3-19 i Uppsala med COSS MITER metoden. Jag gick obehindrat från dag ett. Kontrollerat, sakta o med korta steg förstås. 5min promenad redan dagen efter op, därefter öka på med 5 min varje dag tills uppe i 60 min = 12dgr efter op. Jag började arbeta efter 14 dagar. Tog med en gammal sneakers-sko enligt instruktion från läkaren, den hjälpte man mig att klippa upp på kliniken, den hade jag på mig ytterligare två veckor sen kunde jag använda i princip vilken sko som helst. Deltog på ett ridläger knappt tre månader senare. Problemfri rehab! Inga spikar i fixerande syfte som skaver. SÅ nöjd!

  Tå nr2 opererades på det ’klassiska’ viset då läkaren som utförde första operationen gått i pension under sommaren och den tekniken inte förts vidare intressant nog. Den andra tån opererades den 17/10-19.
  Efter op 2 ordinerades jag att inte gå på foten i 6 veckor utan en specialsandal med platåsula för att förhindra ett rullande steg.

  Jag gjorde lite som förra gången; uppklippt gymnastiksko, regelbunden gåträning, lyhörd för smärta (som varit skarpare denna gång – pga spik?) tå i högläge ofta (skippade sandalen som jag upplevde som oerhört klumpig). OCH denna gång var jag tvungen att vara hemma 4 veckor för att smärtan varit ilsknare och mer ihållande. Anmärkningsvärd skillnad på olika tekniker, enligt mig. Och jag tror bestämt att rörelsen jag utsatt foten för bidragit till relativt snabb återhämtning – kan bara föreställa mig hur stela mina leder skulle vara om de inte smörjts av rörelse alls under 6 veckor.

  Jag tror på återbesök OCH kontrollerad rörelseträning för att smörja leder och stärka muskler!

 5. Hej
  Jag opererade mig den 28 mars 2019 och har fortfarande problem med rörlighet och ömhet. Foten kan göra väldigt ont vid idrott som jag utövar och har problem att stå på två och gå uppför tex backar och trappor.

 6. Hej! Fortsätter på den här gamla tråden, för jag håller med den opererade här ovan. Efter 7 v är jag så svullen att jag fortfarande måste gå med den öppna skon jag köpte på kliniken. Jag har aldrig haft ont, men det spänner och ”svider” lite ibland fortfarande och området runt operationssåret är rödlila och svullet, kan ej ha vanliga (breda) skor ännu. Men jag antar att jag får ha tålamod. Mvh Eva

  • Hej Eva,

   Jag vet inte hur status är nu, men om det är fortsatt svullet och åt det röda hållet så tycker jag du skall kontakta din vårdcentral eller opererande mottagning och be dem kontrollera att allt står rätt till. Att tån känns slapp/stel/konstig efter 7 veckor kan hända, men om den är röd och svullen är det bäst att kolla upp det.

   Lycka till med rörlighetsträning, styrketräning, balans- och koordinationsträning framöver så att du får en så god funktion och aktivitetsförmåga som möjligt.

   Vänligen,
   Daniel Öhlin, leg. sjukgymnast
   Ortomed Göteborg

 7. Hej Berit!

  Tack för din fråga och jag förstår att du har det lite kämpigt och undrar. Jag tycker du skall be att få ett återbesök till där du opererade din tå så att de får kolla att allt står rätt till, eftersom du säger att den fortfarande är röd, svullen och mycket öm. Svullen och orörlig är inte onormalt efter två månader, och det är tid att ta tag i detta nu eftersom rörligheten blir allt svårare att få tillbaks ju mer tiden går. Det är också vanligt att känna det som att tån är lite ”lealös” och inte riktigt som en del av dig, men detta återfås relativt snabbt då du kommer igång med träning.

  Träna på att knipa med tårna, spreta med tårna och pressa dem upp respektive nedåt och håll samtidigt emot med ena handen så att du aktiverar tårnas muskler. Träna balansen genom att flytta tyngdpunkten från ena foten till andra i stående och efterhand enbensstående. För att få ytterligare tips och bra uppföljning gällande detta så tycker jag du skall söka dig direkt till en sjukgymnast för detta. Det behövs ingen remiss.

  Men som sagt, börja med ett återbesök för att kolla upp att rodnaden och den stora ömheten inte betyder något.

  Vänligen
  Daniel Öhlin, leg sjukgymnast/fysioterapeut

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Vi värnar om din integritet.

Tänk på att:

Som användare våra Webbsidor och våra Tjänster liksom av detta forum accepterar du vår behandling av dina Personuppgifter enligt vår Integritetspolicy Du godkänner därtill även att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra. För att värna om din integritet rekommenderar vi dig att inte använda ditt riktiga namn samt i övrigt undvika att lämna sådan information som kan härledas till dig som person. Tänk även på detta när du väljer ditt användarnamn när du skapar ditt konto hos oss då ditt användarnamn kommer stå som avsändare för ditt meddelande i forumet. Din e-postadress visas dock inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.

Integritetspolicy och hantering av cookies

Skadekompassen AB med org.nr 559265-1458, (”Skadekompassen”, ”Vi”, ”Vår”, ”Vårt” eller ”Oss”), är ansvarig för behandlingen av de personuppgifter som samlas in när du besöker hemsidan (”Webbsidan”), eller använder våra tjänster (”Tjänster”) och är således personuppgiftsansvarig. När du använder våra Tjänster ombes du tillhandahålla uppgifter vilket leder till att du som person kan identifieras (”Personuppgifter”). När du genom våra Tjänster kontaktar en vårdgivare eller mottagning (”Tjänsteleverantör”) överförs vissa personuppgifter till Tjänsteleverantören och dessa uppgifter behandlas då vidare av Oss samt tjänsteleverantören under varsitt åtskilt ansvar. Vi strävar efter att inhämta så få Personuppgifter som möjligt för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig och våra Leverantörer.

Den information som du tillhandahåller Oss kommer behandlas och skyddas i enlighet med denna integritetspolicy (”Integritetspolicy”) och tillämplig lag.

Vi är måna om våra besökares integritet varför vi har en hög säkerhetsnivå för att skydda de personuppgifter som kommer i Vår kontroll. Det är frivilligt för dig att lämna Personuppgifter till Oss, men det är samtidigt nödvändigt för Oss att behandla dina Personuppgifter om du använder vår Webbsida och våra Tjänster för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig.

Genom att använda Webbsidan och våra Tjänster accepterar du vår behandling av dina Personuppgifter enligt denna Integritetspolicy. Du godkänner även att Vi använder elektroniska kommunikationsmedel för att skicka information till dig.

Innan du använder Webbsidan och våra Tjänster är det viktigt att du läser och förstår Integritetspolicyn. Innehållet i Integritetspolicyn kan komma att ändras och den aktuella versionen av Integritetspolicyn är den som är publicerad på denna webbadress.

Vid frågor om integritets- och dataskydd kan du kontakta Oss genom att skicka ett e-postmeddelande till info@skadekompassen.se.

Viktiga begrepp

Personuppgifter innebär information som direkt eller indirekt kan knytas till en fysisk levande person. Exempel på personuppgifter är namn, adress, e- postadress, telefonnummer och bland även  din dator/mobil/surfplattas IP-adress.

Behandling av personuppgifter innefattar all hantering av personuppgifter såsom insamling, registrering och lagring.

Personuppgiftsansvarig är den som ensam eller tillsammans med annan bestämmer ändamålen och medlen för behandling av personuppgifter och som är ytterst ansvarig för att behandlingen sker i enlighet med tillämplig lagstiftning.

Cookies (kakor) är en liten textbaserad datafil som en webbserver kan be att få spara i din dator. Genom att kakornas innehåll vanligtvis skickas tillbaka med varje förfrågan till webbplatsen ifråga är det möjligt för servern att hålla reda på besökarens preferenser eller identitet. Syftet kan vara att du inte ska behöva logga in på nytt eller ange språkval och andra inställningar för varje besök, att följa med hur webbplatsen används eller att användaren ska få individualiserad information och reklam baserad på tidigare sökningar och beteenden.

Personuppgifter vi samlar in

Vi samlar in personuppgifter för att våra Tjänster ska fungera effektivt och ge dig bästa möjliga upplevelse. Vissa av dessa uppgifter tillhandahåller du direkt, exempelvis när du fyller i ett formulär vid kontakt med en Leverantör eller för att ställa en fråga i vårt forum, då du gör en beställning av en prenumeration eller när du registrerar dig för och skapar ett konto på våra webbsidor, administrerar ditt användarkonto för en Tjänst, anmäler dig till ett evenemang, registrerar dig för ett nyhetsbrev, köper en produkt i en webbshop eller kontaktar oss för support. Vi får även information då du interagerar på våra Websidor och använder våra Tjänster exempelvis genom genom användning av teknik som cookies på våra webbsidor och genom information som vi får tillgång till via den enhet; mobil, dator eller surfplatta du använder dig av när du tar del av våra Tjänster.

Personuppgifter som samlas in kan vara följande:

 • Person- och kontaktinformation, vilket kan vara namn, adress, e-postadress och telefonnummer.
 • Geografisk information. Genom så kallad “geolokalisering” är det via IP-adressen möjligt att fastställa var en Internetanvändare befinner sig. Geolokalisering används framförallt för visa de vårdgivare som ligger närmast dig.
 • Enhetsinformation inhämtas med hjälp av Google Analytics för att få information om exempelvis IP-adress, språkinställningar, webbläsarinställningar, tidszon, operativsystem, plattform och skärmupplösning.
 • Cookies används för att möjliggöra hemsidans funktioner och för att Vi skall känna igen dig och lättare kunna förstå vad du är intresserad av. Vi spårar trafiken direkt eller genom tredje parter som exempelvis Google Analytics.
 • Om Vi anser att den är relevant för vårt åtagande gentemot dig eller våra Leverantörer kan vi komma att lägga till information från andra källor, vanligtvis våra kunder eller partners. Data från dessa källor kan även omfatta information som registrerades innan du ingick avtal med Oss.

Syfte med behandlingen av Personuppgifter

Uppgifterna inhämtas för administration och kommunikation angående de Tjänster Vi tillhandahåller. De kan också komma att användas för marknadskommunikation och verksamhetsutveckling av både Skadekompassen AB, Ortomed Sverige AB och de eventuella Leverantörer du eller Vi kontaktar. Vårt berättigade intresse för behandlingen grundar sig i vårt mål att uppfylla våra åtaganden och för att kunna erbjuda en bra tjänst.

För marknadskommunikation och verksamhetsutveckling grundar sig det berättigade intresset i den kundrelation du ingår med Oss genom att använda vår Webbsida och Tjänster.

Leverantörens berättigade intresse för behandlingen grundar sig i fallet för administration och kommunikation angående den förfrågan eller kontakt du genom Oss tar med Leverantören. För marknadskommunikation och verksamhetsutveckling grundar sig det berättigade intresset i den kundrelation du ingår med leverantören genom din kontakt. Om Tjänsteleverantören har meddelat  eller inhämtat godkännande av egna villkor i samband med din kontakt gäller i så fall dessa villkor istället för vad som anges här.

Genom att godkänna denna Integritetspolicy, godkänner du att Vi använder dina Personuppgifter för följande ändamål:

 • Erbjuda våra tjänster
 • Kommunicera med dig
 • Skicka vidare dina kontaktuppgifter till Leverantören du visat intresse för
 • Fullgöra våra avtalsenliga och lagenliga förpliktelser
 • Analysera användande och efterfrågan för att förbättra och vidareutveckla tjänsterna
 • Förebygga, begränsa och utreda missbruk av Webbplatser och våra tjänster

Därtill kan Vi komma att hantera den trafik, data och de kommunikationer som sker via Webbplatsen för att förbättra Webbplatsen och våra Tjänster, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller för att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. 

Vem delar vi dina uppgifter med?

Uppgifter vi delar till andra kommer som huvudregel vara till Leverantör du visade intresse för men utöver detta kommer vi som regel inte att utlämna dina Personuppgifter till tredje part men om så skulle ske genomförs utlämnandet i enlighet med denna Integritetspolicy. Vi vidtar lämpliga och rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att din data hanteras säkert och med adekvat skyddsnivå när den har överförts till eller delats med tredje part.

Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter såsom polisen, skatteverket eller andra myndigheter som du godkänt att Vi får lämna sådan information till, eller som Vi enligt lag måste lämna ut information till.

Om Vi säljer eller köper en verksamhet eller tillgångar, eller väsentlig del av våra tillgångar förvärvas av tredje part, kan vi komma att lämna dina uppgifter till en sådan köpare.

Lagring av personuppgifter

Dina personuppgifter behandlas i huvudsak i våra egna IT-system som finns i Sverige, men de kan även bli föremål för behandling i system som är placerade inom EU/EES och i undantagsfall kan de överföras till ett land utanför EU/EES. Om vi delar dina personuppgifter med en tredje part som, antingen själv eller genom en underleverantör, är etablerad eller lagrar information i ett land utanför EU/EES får biträdet endast ta del av information som är relevant för ändamålet. Vi vidtar alltid alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att skyddsnivån är densamma som inom EU/EES.

Vi lagrar dina Personuppgifter enbart när vi har skäl att göra det eller så länge det är nödvändigt för att vi ska kunna fullfölja våra åtaganden/avtal gentemot dig som kund. Om du avregistrerar dig från våra tjänster tar vi bort dina personuppgifter så snart vi kan, med undantag för avidentifierade uppgifter som vi kan komma att spara för statistikändamål. Vi kan även komma att behålla dina uppgifter om vi på grund av lag eller myndighetsbeslut tvingas att göra så.

Dina rättigheter

Du har rätt att en gång per år, kostnadsfritt, begära registerutdrag av de Personuppgifter som Vi behandlar om dig. Ansökan skall vara skriftlig, underskriven av dig och skickas till Skadekompassen AB, Norra Allégatan 8, 413 01 Göteborg

Du har också rätt att begära ändring i fråga om personuppgifter som är felaktiga och du har rätt att få information om hur och varför vi behandlar dem.

Om datan inte längre är nödvändig för det syfte den blev insamlad för har du rätt att begära att vi raderar datan och om det inte finns lagmässiga skyldigheter för Oss, som hindrar radering av datan, kommer Vi på din begäran att radera samtliga icke-nödvändiga Personuppgifter om dig i vår databas.

Du kan välja att blockera eller avaktivera cookies från olika parter genom att välja lämpliga inställningar i din webbläsare. Om du gör det kan du förhindras att använda hela eller delar av funktioner i vår Webbplats eller våra Tjänster.

Om du får reklammeddelanden via e-post eller SMS från oss och vill avanmäla dig från dem kan du göra det genom att följa anvisningarna i meddelandet. Notera att annan kommunikation som krävs för att vi ska kunna tillhandahålla Tjänsterna inte omfattas av en sådan avanmälan, exempelvis kommunikation som avser ändringar eller uppdatering av användarvillkor.

Om du önskar justera, radera eller erhålla information om lagrade Personuppgifter eller nyttja din rätt till dataportabilitet kontaktar du oss via epost till info@skadekompassen.se och anger vad du har för önskemål.

Skadekompassen AB, Göteborg, den 24 augusti 2020