Ett opererat knä

Jag fick operera bort en tredjedel av inre menisken i vänster knä för 5 år sedan. Det tog 2 år innan det kändes bra i knäet igen. Före operationen sprang jag en del, och har i vår provat att springa lite igen. Men tyvärr märks det lite i knäet.

Symtomen är två. Det ena är en viss instabilitet i knäet, det gör inte ont men ibland känns knäet lite ”rackligt” i sidled, ungefär som ett gånggärn som skaver lite. Tänker att det där nog sliter på knäet i längden.

Det andra symtomet går mer snett över knäskålen, gör inte ont, men jag märker att det finns en viss påfrestning där.

Har slutat springa igen, men undrar nu, ska jag träna benet på något vis, eller bara vila? Och om jag behöver träning, ska jag i gå till en ortoped först, eller räcker det att söka sjukgymnast?

 

Billy

1 svar

 1. Hej Billy!

  Förslitning i knäled (och övriga leder) är en naturlig del i åldringsprocessen, där vävnadskvaliteten i knälederna (brosk, menisk, ligament) långsamt försämras. Bästa sättet att hålla brosket så starkt och belastningståligt som möjligt är regelbunden belastning/aktivitet/träning. Regelbunden belastning håller därmed nedbrytningstakten av brosket låg. Vid för lite belastning och vid för hög belastning slits ledbrosk snabbare. Artros kallas ett tillstånd när denna förslitning har startat i förtid. Vid knäskada eller operatation i knäleden, som bland annat meniskoperation, ökar risken för artros.

  Det kan hända att du har en begynnande artros, men eftersom du inte beskriver smärta eller stelhet som symtom så är den i så fall sannolikt mycket liten. Den instabilitetskänsla du beskriver kan tyda på begynnande artros.

  Vid begynnande artros är det bästa man kan göra att komma igång med regelbunden belastning/träning samt försöka öka styrkan i musklerna runt knäleden. Bäst är om du söker direkt till en sjukgymnast som kan undersöka och bedöma ditt knä och instruera dig lämpliga övningar. Ingen remiss krävs för sjukgymnast- eller läkarbesök i Sverige. Om sjukgymnasten bedömer att röntgen eller vidare utredning är aktuellt så hänvisar hon/han dig vidare.

  Jag tycker du skall ha som målsättning att öka styrka, träna regelbunden ”broskträning” samt därefter åter börja med jogging, och då vara noggrann med att springa i bra skor, undvika/minska mängden asfaltlöpning och undvika långlopp. Löpning i lagom dos är en väldigt bra träningsform för hela kroppen, och framför allt för ben, leder och cirkulation (hjärta).

  Hälsar Daniel på ortomed.se

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.