HÄLSENEINFLAMMATION hur behandla

Har fått ökande besvär sedan i somras, gick till husläkaren (vikarie)rådet att stretcha senan, så där. Gick igen nu före jul remiss till ultraljud, konstaterade hälseneinflammtion , ingen inväxt, remiss till ortopeden St:Göran, som remitterar till Sophiahemmet: stötvågsbehandling vad är de?

Skadan härleder jag till ett fall i källartrappa tidigt 60 tal med besvär i omgångar som skov.

Använt Tigerbalsam, diklofenak hjälper inte.

2 svar

 1. Hej!

  Viktors svar är bra!

  En behandlingform som fungerar bra är tvårfriktionsmassage (nedan kallad TFM), enilgt Cyriax, specifikt över själva tendinosområdet (inte vanlig muskelmassage). Massagen ges under 15-20 minuter vid varje tillfälle och vid 2-3 tillfällen per vecka. Nersidan med denna behandling är att det ofta krävs uppåt 8-10 behandlingar innan resultat börjar komma samt att den är krävande att utföra. Uppsidan är att det är få hälsenetendinoser som inte är bra efter 10-15 behandlingar. Denna behandlingsform höll jag på med mycket innan jag för fyra år sedan skaffade stötvågsutrustning. Det var slitsamt för fingrar men värt det då resultaten var så goda. Jag brukar idag rekommendera mina patienter att utföra detta själva, som enda behandling om de föredrar det eller i tillägg till stötvågsbehandling (i kombination med stötvågsbehandling utförs TFM endast ca en gång per vecka). Tyvärr är det få som kan eller ”orkar” genomföra det korrekt, vilket är förståeligt.

  Vid kärlinväxt i sena kan förutom sklerosering även stötvågsbehandling reducera dessa.

  Mina behandlingsrekommendationer för hälsenetendinos med eller utan kärlinväxt är:
  1) Excentrisk träning samt egenutförd TFM 2-3 ggr/v (förutsatt att dessa utförs korrekt).
  2) Excentrisk träning samt stötvågsbehandling samt egenutförd TFM.
  3) Excentrisk träning samt TFM utförd av omi-utbildad vårdgivare.
  4) Sklerosering (om kärlinväxt föreligger) och efter ca en veckas vila då senan därefter är belastningstålig igen återuppta excentrisk träning.

  Mvh
  Daniel Öhlin
  Leg. sjukgymnast
  http://www.ortomed.se

 2. Hej!

  Långvariga besvär i hälsenan beror ofta på degenerativa förändringar, s.k. tendinos. Vanligast är att smärtan härrör från mittportionen av senan, det brukar då vara ömt och inte sällan förtjockat lokalt i senan några centimeter ovanför hälbenet.

  Vid hälsenetendinos i mittportionen av senan fungerar oftast excentrisk träning bra. Ett lämpligt träningsprogram hittas här: http://www.capioartroclinic.se/sv/Patientinfo/Rehab/For-paitenter/Halsena/

  Andra behandlingsmetoder som används är stötvågsbehandling (eventuellt i kombination med excentrisk träning) och skleroserande injektioner (då kärlinväxt inte kunnat påvisas vid ultraljud vill man antagligen inte utföra denna behandling). Du kan läsa om stötvågsbehandling här: http://halsporre.com/stotvagsbehandling/
  Fokus är hälsporre men informationen är ändå relevant.

  Mvh

  Viktor Henning
  Leg. sjukgymnast
  Högre examen OMI

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.