Hälseneinflammation?

Hej!
Jag är 65 år och har som mål att åka Vasaloppet i år (7:e gången). Efter ett träningspass för ca en vecka sedan fick jag ont i ena hälsenan. När jag lyfter hälen och skjuter ifrån så gör det ont. Även när jag går så gör det ont precis då hälen lättar från golvet. Har tränat några ggr efteråt och får ont efteråt men det känns inte som att skadan förvärras. Har provat att ta naproxen och Alvedon några dagar utan att det blir märkbart bättre.
Vad tycker ni att jag skall göra?
Fortsätta träna?
Vila?
Fortsätta äta inflammationshämmande tabletter?
Vill gärna försöka genomföra Vasaloppet!

Tackar på förhand för råd!

Tommy Svensson
Långsele

1 svar

 1. Hej Tommy!

  Bra att du tränar och står i. Bästa medicinen. Bra också att du reagerar när hälsenan smärtar. Smärta i en sena bör man ta hänsyn till och snarast försöka hamna i förbättringsfas. Du behöver inte avstå helt från träning utan tänk dig att du ”backar dig ur” provocerande belastning. Det vill säga minska på belastningen till dess du hamnar i en förbättringsfas och blir successivt bättre. Sänk exempelvis tempot under passen, korta av passen och/eller träna mindre ofta. Alltmer inser man idag vikten av vila mellan pass. Jag vet inte hur ofta du tränar, men du bör ha två vilodagar efter ett pass som för dig och din vävnad räknas som ansträngande.

  Om du negligerar smärtan och bara tränar på riskerar du att senan får bestående förändringar (degenereras) med kroniska besvär och ökad risk för att senan helt eller delvis går av (ruptur) som följd. Det är bra att läsa artikeln om senskador för att förstå och bli motiverad till rätt beteende: https://www.skadekompassen.se/skador-sjukdomstillstand/senskada-tendinit-tendinos/

  Det finns även behandling som kan hjälpa; stötvågsbehandling, laserbehandling och tvärfriktionsmassage kan förbättra tillståndet.

  Inte minst bör du påbörja egenvård i form av långsamma relativt tunga tåhävningar. Bäst är om du träffar en vårdgivare som kan anpassa egenvården till dig specifikt, instruera dig detta och kanske även hjälpa dig med någon behandling.

  Lycka till!

  Vänligen,
  Daniel Öhlin, leg fysioterapeut
  Ortomed Göteborg

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.