Hälsporre?

Hej! För fyra veckor sedan fick jag akut ont i ryggen. Strax efter fick jag väldigt ont i min högra fot. Jag är van att träna ”lättare program” fem dagar i veckan och att promenera raskt i en timme varje dag. Detta fungerar nu inte! Ryggen är bra och jag ska börja träna upp ländryggen men foten blir inte bra. Har haft problem med samma fot en gång tidigare och är sedan dess noga med val av skor och har alltid inlägg. Trodde det var hälsporre och har försökt med egenbehandling utifrån det men nu har jag ont dels när jag vinklar foten inåt eller utåt liksom i ”hela benpaketet” vid vristen. Har också försökt att cykla istället för att gå men foten blir inte bättre. Tacksam för hjälp med tips!

Med vänlig hälsning Agneta

1 svar

 1. Hej Agneta!
  Ditt besvär i foten kan antingen ha lokal orsak, det vill säga att skadan sitter i foten eller komma från annanstans i kroppen, exempelvis förträngd nerv i ryggen. Det går inte att säga utifrån din fråga. Bäst är om du kan gå till sjukgymnast eller läkare med vidareutbildning inom omi-ortopedisk medicin. De kan tala om vad orsaken till din smärta är och rekommendera samt erbjuda lämplig behandling.

  Om det är hälsporre (plantar fascialgi) du har så bör du:

  1) Stretcha senstråket under hålfoten. Sitt ned. Sätt höger fot på vänster knä och ta tag med din högra hand om dina tår på höger fot och böj dessa uppåt så att senstråket (plantar fascian) under hålfoten spänns upp. Håll töjningen i 10 sekunder och upprepa 10 gånger. Gör denna töjningsomgång vid 3 tillfällen under dagen.

  2) Stretcha vadmuskler och hälsena dagligen.

  3) Undvik ”hopp och studs” aktivitet, minska på långpromenader.

  4) Undvik att gå barfota hemma. Gå i väldämpade skor. Joya-skor är en extremt bra dämpad sko. Många upplever också mildare besvär i MBT skor eller Crocs.

  Blir du inte bättre så finns det behandlingshjälp i form av: Tejpning, fotortoser/hälkoppar, stötvågsbehandling, kortisoninjektioner. Prata med din sjukgymnast eller läkare.

  Men som sagt, ta först reda på orsaken till ditt besvär om det är oklart. Om du uppger var du bor kan jag kanske tipsa dig om lämplig vårdgivare.

  Med vänlig hälsning
  Daniel Öhlin, leg sjukgymnast
  http://www.ortomed.se

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.