Hopparknä och stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling vid hopparknä?

Hej! Jag har dragits med hopparknä nu i över 5 år. Mitt högra knä är värre än mitt vänstra. Vid
ytan av senan ser allt bra ut, men djupare in i senan är samma skada kvar,
ärrbildning, förkalkning och förtjockning. Jag vill veta mera om
stötvågsbehandlingen, för jag tror att det kunde hjälpa mig att bli av med
min skada. Jag har en egen fysioterapeut och jag vill veta om man
ska få behandlingen med rak eller böjd fot, så att knäsenan är så lång
eller så kort som möjligt? Vilken effekt ska man ha på maskinen och hur
länge ska man hålla på? Andra tips för att påskynda läkning?

1 svar

 1. Hej,

  Tack för din fråga och att du ställde den här i forumet, så kan kanske fler ha nytta av svar och eventuell diskussion.

  Stötvågsbehandling vid hopparknä:
  Jag behandlar över sena (patellarsenan) och senans infäste mot knäskålen (patella) med omkring 2500-4000 impulser och en styrka på 3-4 bar. Patienten har rakt knä med avslappnad lårmuskel (quadriceps), detta för att när jag behandlar knäskålssenans fäste mot knäskålen så trycker jag på övre delen av knäskålen för att den nedre delen skall tippa upp så att jag kan rikta stötvågorna mer från underbenets riktning upp mot själva fästet, vilket sitter i underkant av nedre tippen av knäskålen.
  Jag ger 3-5 behandlingar totalt, med en veckas mellanrum mellan de första tre behandlingarna och sedan med två veckors mellanrum.

  Mina patienter kör parallellt med behandlingen egenutförd rehab för hopparknä – innehållande bland annat excentrisk knäböj. Detta har du säkert redan tränat.

  Resultatet är blandat. En del blir helt bra, andra markant förbättrade och ibland blir det ingen effekt. Det blir dock oftast mycket bättre, så jag har rekommenderat och rekommenderar behandlingsmetoden för ”nära och kära”.

  Huruvida foten/fotleden vinklas har ingen betydelse då detta inte påverkar den aktuella senan.

  Vänligen,
  Daniel Öhlin, leg fysioterapeut, högre utbildning i ortopedisk medicin
  Ortomed Göteborg
  https://www.skadekompassen.se/vardgivare/fysioterapeut-sjukgymnast-goteborg-daniel-ohlin/

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.