Hopparknä

Hej

Jag är för närvarande och gör en skidsäsong i Kanada men har efter 3 månaders skidåkning nu börjat få problem med mitt vänstra knä sedan cirka 2 veckor tillbaka. Kortare viloperioder (2-4 dagar) har inte avhjälpt problemet och anti-inflamatorisk gel (4 %) har inte heller löst det. Läkaren här säger att det är Patella Tendonitis vilket jag fick förklarat för mig är liktydigt med hopparknä. Problemet är att jag har 1 månad kvar på min säsong här och vill såklart kunna åka så mycket som möjligt. Smärtan är inte speciellt uttalad under aktiviteten (skidåkning) men brukar komma senare på kvällen/Morgonen efter och uttalar sig genom att det gör ont att sträcka ut benet helt rakt och det smärtar vid längre stillasittande i samma läge. Jag har hittat mängder med tips samgt övningar på internet men dessa verkar mer vara för personer med extrema problem, något som jag inte tycker mig ha. Dock är jag oroligt för att förvärra skadan men att sitta inne sista månaden är inte ett alternativ.

Jag kan åka hela dagar utan större problem, gå på tur, klättra med skidorna på ryggen osv. Dessutom har jag inte haft problemet så länge. Dock kommer det smärta ganska mycket och bli stelt i knäet efter dessa aktiviteter.

Läkaren här har sagt att det finns risk att problemet blir kroniskt medan läkaren hemma som jag kontaktade inte tyckte att en sådan risk förelåg. Dessutom sa läkaren här att det är en inflamation i senan medan läkaren hemma sa att det var en överansträngning. Jag är alltså lite förvirrad om vad som egentligen gäller. jag är van vid rehabiliteringsträning sedan tidigare då jag opererat höger menisk samt rehabiliterat höger axel sedan tidigare idrottsskada.

Det jag alltså skulle vilja ha svar på är.

– Finns det en risk för att skadan kan bli kronisk om jag fortsätter åka de dagar det inte smärtar

– Är det en inflamation eller endast en överansträngning

– Vad kan jag göra i detta skede för att hindra att det förvärras (övningar, streching osv.)

– Vad är det egentligen som orsakar en sådan här skada då jag inte haft några problem innan.

Info om mig.

20 år, vältränad med grundlig försäsongsträning med mycket knä/benövningar, pronerar kraftigt, 186 cm/85 kg.

Tack på förhand.

/Lowe

2 svar

 1. Hej Lowe!

  Här kommer mina svar.

  F: Risk för kronisk skada?
  S: Det finns alltid en risk att en kvarstående belastningskänslighet följer då senan senare i livet återigen belastas tungt, om vi tänker att du nu fortsätter att åka så att smärta uppstår.

  F: Är det inflammation i senan?
  S: Det är sannolikt ingen inflammation längre. Inflammationen brukar vara första 3 dagarna efter att en skada uppstår. Tittar man med ultraljud eller MR på din sena eller senfäste kan man troligtvis finna andra olika vävnadsförändringar som kan förklara att smärta uppstår. Förändringarna och smärtan du känner beror på att du belastat vävnaden mer än vad den klarat av. I en normal vävnad råder balans mellan nedbytande och uppbyggande process. I en överbelastad eller underbelastad vävnad uppstår obalans i denna process. För att få balans i din vävnad behöver du troligtvis minska på belastning och samtidigt optimera förhållandena för läkning genom fortsatt anpassad belastning (rehab-träning).

  F: Vad kan jag göra nu?
  S: Vad du bör göra är att minska på den belastning som kan tänkas bidra till överbelastningen. När det gäller patellasenan så är det framför att hopp, landningar och mycket djupa knäböj som belastar vävnaden extra tungt. Du kan tänka dig att du skall ”backa dig ur” det som provocerar fram din värk. Det vill säga, du behöver kanske inte låta bli skidåkningen helt men kanske två av tre dagar åka lugnare och försöka undvika tungt och explosivt belastande åkning och den tredje dagen prova att åka tuffare eller mer som du vill. Hitta en kombination där du inte blir successivt värre utan istället tvärtom – mindre besvärad.

  Parallellt kan du:
  Stretcha låret 2 x 30 sek 3 gånger om dagen.

  Massera ömmaste stället i sena eller senfäste 15 minuter, 3 gånger per vecka. Massagen skall göras tvärsemot fiberriktningen på torr hud. Alltså inte ”gnugga hud” utan huden skall ”gnugga senan”.

  Börja med eccentrisk träning: Knäböj. Res dig upp på båda benen och gör en knäböj med belastning endast på det ”onda” benet. Res dig upp på båda osv. Börja med några få dagligen och öka antalet successivt under två veckor.
  Dag 1: 1 x 10 st
  Dag 7: 3 x 15 st
  Dag 14: 3×15 st morgon och kväll.

  F: Vad är orsaken till skadan?
  S: Orsaken är svår att sia om utan att undersöka dig.

  Lycka till!

  Mvh Daniel Öhlin
  http://www.ortomed.se

 2. Hejsan !

  Tack för din fråga. Här kommer mina svar :

  Det jag alltså skulle vilja ha svar på är.

  – Finns det en risk för att skadan kan bli kronisk om jag fortsätter åka de dagar det inte smärtar

  Svar : Patella senan är en sena som enligt erfarenhet kan ge mycket långvariga besvär. Bedömningen är dock individuell från fall till fall. I ditt fall bör du lyssna på den som undersökt dig.

  – Är det en inflamation eller endast en överansträngning

  Svar : Min erfarenhet är att det sällan är en inflammation i denna sena. Utan oftast en sk tendinos. Dvs en strukturomvandlad sena utan inflammatoriska celler. För att veta vad som är vad,så bör man göra följande. Dels intervjua dig om uppkomsten. Undersöka dig. Sitter smärtan i senans infäste i knäskålen ? I så fall trolig tendinos. Sedan bör man göra ett ultraljud med doppler. Det kan tänka sin vara så lindrigt som en slemsäckssvullnad. Mycket godartat och sitter ofta strax ovan senans infäste i underbenet. Under senan.

  Du får svaret genom : Undersökning och ultraljud med doppler.

  – Vad kan jag göra i detta skede för att hindra att det förvärras (övningar, streching osv.)

  Svar : Undersökning och ultraljud med doppler så att man vet vad det är för skada. Därefter riktad rehab

  – Vad är det egentligen som orsakar en sådan här skada då jag inte haft några problem innan.

  Svar : Troligen den långvariga belastningen av lårmuskulaturen ( Quadriceps ). Denna muskels förlängning blir knäskålssenan, patella senan.

  Mvh Dr Peder Blomqvist
  http://www.lakarhuset.com

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Vi värnar om din integritet.

Tänk på att:

Som användare våra Webbsidor och våra Tjänster liksom av detta forum accepterar du vår behandling av dina Personuppgifter enligt vår Integritetspolicy Du godkänner därtill även att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra. För att värna om din integritet rekommenderar vi dig att inte använda ditt riktiga namn samt i övrigt undvika att lämna sådan information som kan härledas till dig som person. Tänk även på detta när du väljer ditt användarnamn när du skapar ditt konto hos oss då ditt användarnamn kommer stå som avsändare för ditt meddelande i forumet. Din e-postadress visas dock inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.

Integritetspolicy och hantering av cookies

Ortomed Sverige AB med org.nr 556540-2251, (”Skadekompassen”, ”Vi”, ”Vår”, ”Vårt” eller ”Oss”), är ansvarig för behandlingen av de personuppgifter som samlas in när du besöker hemsidan (”Webbsidan”), eller använder våra tjänster (”Tjänster”) och är således personuppgiftsansvarig. När du använder våra Tjänster ombes du tillhandahålla uppgifter vilket leder till att du som person kan identifieras (”Personuppgifter”). När du genom våra Tjänster kontaktar en vårdgivare eller mottagning (”Tjänsteleverantör”) överförs vissa personuppgifter till Tjänsteleverantören och dessa uppgifter behandlas då vidare av Oss samt tjänsteleverantören under varsitt åtskilt ansvar. Vi strävar efter att inhämta så få Personuppgifter som möjligt för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig och våra Leverantörer.

Den information som du tillhandahåller Oss kommer behandlas och skyddas i enlighet med denna integritetspolicy (”Integritetspolicy”) och tillämplig lag.

Vi är måna om våra besökares integritet varför vi har en hög säkerhetsnivå för att skydda de personuppgifter som kommer i Vår kontroll. Det är frivilligt för dig att lämna Personuppgifter till Oss, men det är samtidigt nödvändigt för Oss att behandla dina Personuppgifter om du använder vår Webbsida och våra Tjänster för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig.

Genom att använda Webbsidan och våra Tjänster accepterar du vår behandling av dina Personuppgifter enligt denna Integritetspolicy. Du godkänner även att Vi använder elektroniska kommunikationsmedel för att skicka information till dig.

Innan du använder Webbsidan och våra Tjänster är det viktigt att du läser och förstår Integritetspolicyn. Innehållet i Integritetspolicyn kan komma att ändras och den aktuella versionen av Integritetspolicyn är den som är publicerad på denna webbadress.

Vid frågor om integritets- och dataskydd kan du kontakta Oss genom att skicka ett e-postmeddelande till info@skadekompassen.se.

Viktiga begrepp

Personuppgifter innebär information som direkt eller indirekt kan knytas till en fysisk levande person. Exempel på personuppgifter är namn, adress, e- postadress, telefonnummer och bland även  din dator/mobil/surfplattas IP-adress.

Behandling av personuppgifter innefattar all hantering av personuppgifter såsom insamling, registrering och lagring.

Personuppgiftsansvarig är den som ensam eller tillsammans med annan bestämmer ändamålen och medlen för behandling av personuppgifter och som är ytterst ansvarig för att behandlingen sker i enlighet med tillämplig lagstiftning.

Cookies (kakor) är en liten textbaserad datafil som en webbserver kan be att få spara i din dator. Genom att kakornas innehåll vanligtvis skickas tillbaka med varje förfrågan till webbplatsen ifråga är det möjligt för servern att hålla reda på besökarens preferenser eller identitet. Syftet kan vara att du inte ska behöva logga in på nytt eller ange språkval och andra inställningar för varje besök, att följa med hur webbplatsen används eller att användaren ska få individualiserad information och reklam baserad på tidigare sökningar och beteenden.

Personuppgifter vi samlar in

Vi samlar in personuppgifter för att våra Tjänster ska fungera effektivt och ge dig bästa möjliga upplevelse. Vissa av dessa uppgifter tillhandahåller du direkt, exempelvis när du fyller i ett formulär vid kontakt med en Leverantör eller för att ställa en fråga i vårt forum, då du gör en beställning av en prenumeration eller när du registrerar dig för och skapar ett konto på våra webbsidor, administrerar ditt användarkonto för en Tjänst, anmäler dig till ett evenemang, registrerar dig för ett nyhetsbrev, köper en produkt i en webbshop eller kontaktar oss för support. Vi får även information då du interagerar på våra Websidor och använder våra Tjänster exempelvis genom genom användning av teknik som cookies på våra webbsidor och genom information som vi får tillgång till via den enhet; mobil, dator eller surfplatta du använder dig av när du tar del av våra Tjänster.

Personuppgifter som samlas in kan vara följande:

 • Person- och kontaktinformation, vilket kan vara namn, adress, e-postadress och telefonnummer.
 • Geografisk information. Genom så kallad “geolokalisering” är det via IP-adressen möjligt att fastställa var en Internetanvändare befinner sig. Geolokalisering används framförallt för visa de vårdgivare som ligger närmast dig.
 • Enhetsinformation inhämtas med hjälp av Google Analytics för att få information om exempelvis IP-adress, språkinställningar, webbläsarinställningar, tidszon, operativsystem, plattform och skärmupplösning.
 • Cookies används för att möjliggöra hemsidans funktioner och för att Vi skall känna igen dig och lättare kunna förstå vad du är intresserad av. Vi spårar trafiken direkt eller genom tredje parter som exempelvis Google Analytics.
 • Om Vi anser att den är relevant för vårt åtagande gentemot dig eller våra Leverantörer kan vi komma att lägga till information från andra källor, vanligtvis våra kunder eller partners. Data från dessa källor kan även omfatta information som registrerades innan du ingick avtal med Oss.

Syfte med behandlingen av Personuppgifter

Uppgifterna inhämtas för administration och kommunikation angående de Tjänster Vi tillhandahåller. De kan också komma att användas för marknadskommunikation och verksamhetsutveckling av både Ortomed Sverige AB och de eventuella Leverantörer du eller Vi kontaktar. Vårt berättigade intresse för behandlingen grundar sig i vårt mål att uppfylla våra åtaganden och för att kunna erbjuda en bra tjänst.

För marknadskommunikation och verksamhetsutveckling grundar sig det berättigade intresset i den kundrelation du ingår med Oss genom att använda vår Webbsida och Tjänster.

Leverantörens berättigade intresse för behandlingen grundar sig i fallet för administration och kommunikation angående den förfrågan eller kontakt du genom Oss tar med Leverantören. För marknadskommunikation och verksamhetsutveckling grundar sig det berättigade intresset i den kundrelation du ingår med leverantören genom din kontakt. Om Tjänsteleverantören har meddelat  eller inhämtat godkännande av egna villkor i samband med din kontakt gäller i så fall dessa villkor istället för vad som anges här.

Genom att godkänna denna Integritetspolicy, godkänner du att Vi använder dina Personuppgifter för följande ändamål:

 • Erbjuda våra tjänster
 • Kommunicera med dig
 • Skicka vidare dina kontaktuppgifter till Leverantören du visat intresse för
 • Fullgöra våra avtalsenliga och lagenliga förpliktelser
 • Analysera användande och efterfrågan för att förbättra och vidareutveckla tjänsterna
 • Förebygga, begränsa och utreda missbruk av Webbplatser och våra tjänster

Därtill kan Vi komma att hantera den trafik, data och de kommunikationer som sker via Webbplatsen för att förbättra Webbplatsen och våra Tjänster, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller för att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. 

Vem delar vi dina uppgifter med?

Uppgifter vi delar till andra kommer som huvudregel vara till Leverantör du visade intresse för men utöver detta kommer vi som regel inte att utlämna dina Personuppgifter till tredje part men om så skulle ske genomförs utlämnandet i enlighet med denna Integritetspolicy. Vi vidtar lämpliga och rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att din data hanteras säkert och med adekvat skyddsnivå när den har överförts till eller delats med tredje part.

Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter såsom polisen, skatteverket eller andra myndigheter som du godkänt att Vi får lämna sådan information till, eller som Vi enligt lag måste lämna ut information till.

Om Vi säljer eller köper en verksamhet eller tillgångar, eller väsentlig del av våra tillgångar förvärvas av tredje part, kan vi komma att lämna dina uppgifter till en sådan köpare.

Lagring av personuppgifter

Dina personuppgifter behandlas i huvudsak i våra egna IT-system som finns i Sverige, men de kan även bli föremål för behandling i system som är placerade inom EU/EES och i undantagsfall kan de överföras till ett land utanför EU/EES. Om vi delar dina personuppgifter med en tredje part som, antingen själv eller genom en underleverantör, är etablerad eller lagrar information i ett land utanför EU/EES får biträdet endast ta del av information som är relevant för ändamålet. Vi vidtar alltid alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att skyddsnivån är densamma som inom EU/EES.

Vi lagrar dina Personuppgifter enbart när vi har skäl att göra det eller så länge det är nödvändigt för att vi ska kunna fullfölja våra åtaganden/avtal gentemot dig som kund. Om du avregistrerar dig från våra tjänster tar vi bort dina personuppgifter så snart vi kan, med undantag för avidentifierade uppgifter som vi kan komma att spara för statistikändamål. Vi kan även komma att behålla dina uppgifter om vi på grund av lag eller myndighetsbeslut tvingas att göra så.

Dina rättigheter

Du har rätt att en gång per år, kostnadsfritt, begära registerutdrag av de Personuppgifter som Vi behandlar om dig. Ansökan skall vara skriftlig, underskriven av dig och skickas till Ortomed Sverige AB, Norra Allégatan 8, 413 01 Göteborg

Du har också rätt att begära ändring i fråga om personuppgifter som är felaktiga och du har rätt att få information om hur och varför vi behandlar dem.

Om datan inte längre är nödvändig för det syfte den blev insamlad för har du rätt att begära att vi raderar datan och om det inte finns lagmässiga skyldigheter för Oss, som hindrar radering av datan, kommer Vi på din begäran att radera samtliga icke-nödvändiga Personuppgifter om dig i vår databas.

Du kan välja att blockera eller avaktivera cookies från olika parter genom att välja lämpliga inställningar i din webbläsare. Om du gör det kan du förhindras att använda hela eller delar av funktioner i vår Webbplats eller våra Tjänster.

Om du får reklammeddelanden via e-post eller SMS från oss och vill avanmäla dig från dem kan du göra det genom att följa anvisningarna i meddelandet. Notera att annan kommunikation som krävs för att vi ska kunna tillhandahålla Tjänsterna inte omfattas av en sådan avanmälan, exempelvis kommunikation som avser ändringar eller uppdatering av användarvillkor.

Om du önskar justera, radera eller erhålla information om lagrade Personuppgifter eller nyttja din rätt till dataportabilitet kontaktar du oss via epost till info@skadekompassen.se och anger vad du har för önskemål.

Ortomed Sverige AB, Göteborg, den 11 juni 2018