Hopparknä

Hej

Jag är för närvarande och gör en skidsäsong i Kanada men har efter 3 månaders skidåkning nu börjat få problem med mitt vänstra knä sedan cirka 2 veckor tillbaka. Kortare viloperioder (2-4 dagar) har inte avhjälpt problemet och anti-inflamatorisk gel (4 %) har inte heller löst det. Läkaren här säger att det är Patella Tendonitis vilket jag fick förklarat för mig är liktydigt med hopparknä. Problemet är att jag har 1 månad kvar på min säsong här och vill såklart kunna åka så mycket som möjligt. Smärtan är inte speciellt uttalad under aktiviteten (skidåkning) men brukar komma senare på kvällen/Morgonen efter och uttalar sig genom att det gör ont att sträcka ut benet helt rakt och det smärtar vid längre stillasittande i samma läge. Jag har hittat mängder med tips samgt övningar på internet men dessa verkar mer vara för personer med extrema problem, något som jag inte tycker mig ha. Dock är jag oroligt för att förvärra skadan men att sitta inne sista månaden är inte ett alternativ.

Jag kan åka hela dagar utan större problem, gå på tur, klättra med skidorna på ryggen osv. Dessutom har jag inte haft problemet så länge. Dock kommer det smärta ganska mycket och bli stelt i knäet efter dessa aktiviteter.

Läkaren här har sagt att det finns risk att problemet blir kroniskt medan läkaren hemma som jag kontaktade inte tyckte att en sådan risk förelåg. Dessutom sa läkaren här att det är en inflamation i senan medan läkaren hemma sa att det var en överansträngning. Jag är alltså lite förvirrad om vad som egentligen gäller. jag är van vid rehabiliteringsträning sedan tidigare då jag opererat höger menisk samt rehabiliterat höger axel sedan tidigare idrottsskada.

Det jag alltså skulle vilja ha svar på är.

– Finns det en risk för att skadan kan bli kronisk om jag fortsätter åka de dagar det inte smärtar

– Är det en inflamation eller endast en överansträngning

– Vad kan jag göra i detta skede för att hindra att det förvärras (övningar, streching osv.)

– Vad är det egentligen som orsakar en sådan här skada då jag inte haft några problem innan.

Info om mig.

20 år, vältränad med grundlig försäsongsträning med mycket knä/benövningar, pronerar kraftigt, 186 cm/85 kg.

Tack på förhand.

/Lowe

2 svar

 1. Hej Lowe!

  Här kommer mina svar.

  F: Risk för kronisk skada?
  S: Det finns alltid en risk att en kvarstående belastningskänslighet följer då senan senare i livet återigen belastas tungt, om vi tänker att du nu fortsätter att åka så att smärta uppstår.

  F: Är det inflammation i senan?
  S: Det är sannolikt ingen inflammation längre. Inflammationen brukar vara första 3 dagarna efter att en skada uppstår. Tittar man med ultraljud eller MR på din sena eller senfäste kan man troligtvis finna andra olika vävnadsförändringar som kan förklara att smärta uppstår. Förändringarna och smärtan du känner beror på att du belastat vävnaden mer än vad den klarat av. I en normal vävnad råder balans mellan nedbytande och uppbyggande process. I en överbelastad eller underbelastad vävnad uppstår obalans i denna process. För att få balans i din vävnad behöver du troligtvis minska på belastning och samtidigt optimera förhållandena för läkning genom fortsatt anpassad belastning (rehab-träning).

  F: Vad kan jag göra nu?
  S: Vad du bör göra är att minska på den belastning som kan tänkas bidra till överbelastningen. När det gäller patellasenan så är det framför att hopp, landningar och mycket djupa knäböj som belastar vävnaden extra tungt. Du kan tänka dig att du skall ”backa dig ur” det som provocerar fram din värk. Det vill säga, du behöver kanske inte låta bli skidåkningen helt men kanske två av tre dagar åka lugnare och försöka undvika tungt och explosivt belastande åkning och den tredje dagen prova att åka tuffare eller mer som du vill. Hitta en kombination där du inte blir successivt värre utan istället tvärtom – mindre besvärad.

  Parallellt kan du:
  Stretcha låret 2 x 30 sek 3 gånger om dagen.

  Massera ömmaste stället i sena eller senfäste 15 minuter, 3 gånger per vecka. Massagen skall göras tvärsemot fiberriktningen på torr hud. Alltså inte ”gnugga hud” utan huden skall ”gnugga senan”.

  Börja med eccentrisk träning: Knäböj. Res dig upp på båda benen och gör en knäböj med belastning endast på det ”onda” benet. Res dig upp på båda osv. Börja med några få dagligen och öka antalet successivt under två veckor.
  Dag 1: 1 x 10 st
  Dag 7: 3 x 15 st
  Dag 14: 3×15 st morgon och kväll.

  F: Vad är orsaken till skadan?
  S: Orsaken är svår att sia om utan att undersöka dig.

  Lycka till!

  Mvh Daniel Öhlin
  http://www.ortomed.se

 2. Hejsan !

  Tack för din fråga. Här kommer mina svar :

  Det jag alltså skulle vilja ha svar på är.

  – Finns det en risk för att skadan kan bli kronisk om jag fortsätter åka de dagar det inte smärtar

  Svar : Patella senan är en sena som enligt erfarenhet kan ge mycket långvariga besvär. Bedömningen är dock individuell från fall till fall. I ditt fall bör du lyssna på den som undersökt dig.

  – Är det en inflamation eller endast en överansträngning

  Svar : Min erfarenhet är att det sällan är en inflammation i denna sena. Utan oftast en sk tendinos. Dvs en strukturomvandlad sena utan inflammatoriska celler. För att veta vad som är vad,så bör man göra följande. Dels intervjua dig om uppkomsten. Undersöka dig. Sitter smärtan i senans infäste i knäskålen ? I så fall trolig tendinos. Sedan bör man göra ett ultraljud med doppler. Det kan tänka sin vara så lindrigt som en slemsäckssvullnad. Mycket godartat och sitter ofta strax ovan senans infäste i underbenet. Under senan.

  Du får svaret genom : Undersökning och ultraljud med doppler.

  – Vad kan jag göra i detta skede för att hindra att det förvärras (övningar, streching osv.)

  Svar : Undersökning och ultraljud med doppler så att man vet vad det är för skada. Därefter riktad rehab

  – Vad är det egentligen som orsakar en sådan här skada då jag inte haft några problem innan.

  Svar : Troligen den långvariga belastningen av lårmuskulaturen ( Quadriceps ). Denna muskels förlängning blir knäskålssenan, patella senan.

  Mvh Dr Peder Blomqvist
  http://www.lakarhuset.com

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.