Impingement

Hej! Jag har fått diagnosen Impingement (light) av en sjukgymnast. Min egen slutsats är att det beror på allt för många rundor på golfbanan 2014, ca 50 stycken. Fyller 50 år senare i år och 2014 var min första golfsäsong. Nåväl, under vintertid är min enda medvetna träning vattengympa en gång i veckan. Men snart bär det iväg på min första golfresa! Min frågor är 1) är vattengympa en lämplig träning? 2) Kan värken bli värre efter golfspelandet? Jag har haft ont sedan i mitten av september.
Undrar
Lotta

1 svar

 1. Hej Lotta,

  Tack för din fråga. Kul att du är fysiskt aktiv. När man börjar med en ny aktivitetsform så är risken stor att få en överbelastning, som du märkt. Men dessa är övergående och ofarliga.

  Till dina frågor.
  1) Vattengympa är generellt en mycket bra träningsform både under rehabilitering som vid friskvård. Om den är bra för dig med ditt axelbesvär beror dock helt på vilka övningar du gör vid vattenträningen. Vid impingement är någon av dina vävnader; supraspinatus, infraspinatus, subscapularis, biceps långa sena eller den stora slemsäcken i axeln överbelastad och belastningskänslig/skadad. Bakomliggande och bidragande orsaker till detta kan vara exempelvis en störd skulderfunktion. Om du gör övningar som är riktade för just impingement eller för någon av de specifika vävnaderna jag räknade upp så borde vattengympan öka chansen till snabbare tillfrisknande. Ha kontinuerlig kontakt med din sjukgymnast (fysioterapeut) så att denne blir uppdaterad på hur din axel svarar på övningarna.

  2) Beroende vilken vävnad som ger ditt impingement-tillstånd kan golfspelande vara ok eller inte så lämpligt. Det beror även på vilken axel som är skadad och åt vilket håll du slår. Generellt är det bra att inte ta i med armen när du har armen i axelhöjd, dvs det är snällare mot vävnaderna med en kortare sving och inte gå så högt i rörelsen samt att inte slå så snabbt/hårt, både vid accelerationsfasen som vid uppbromsningsfasen. Eftersom du tror att ditt besvär kan ha kommit av just golfspelande så innebär just fortsatt golfspelande en risk att läkningen tar extra tid. Om du upplever att du får ökade besvär av ditt golfspel så kanske du ändå inte måste vila totalt från det utan du kan börja med att ”backa lite”, dvs spela mindre ofta, mindre länge och med mindre kraft.

  Ha kontinuerlig uppföljning med din fysioterapeut och försök rehabiliteringsträna samt vara fortsatt aktiv på något sätt under läkningstiden. Går det åt fel håll bör fysioterapeuten omvärdera behandlingsplanen.

  Med vänlig hälsning,
  Daniel Öhlin, leg fysioterapeut
  Ortomed Göteborg
  http://www.ortomed.se

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.