impingement med bicepstendinit

Hej

Min sambo är 63 år och har fått ovanstående diagnos. Han har fått besked om att man ej gör något åt det om man är över 60 år. Är detta möjligt?Ska han gå med värk i axeln? Han har ej fått antiinflammatoriskt läkemedel; ej heller sjukgymnastik.Finns det verkligen ingenting, som han kan göra, eller någon hjälp att f`?

MVH Yvonne

1 svar

 1. Hej Yvonne och tack för frågan!

  Jag vet inte om du menar att det är impingement (=inklämning) av bicepssenfästet i armbågen eller av dess sena i axeln? Man kan ha smärta då man roterar underarmen fullt inåt varvid fästet för biceps kläms vilket resulterar i smärta kring armbågen eller övre delen av underarmen om skadan sitter där.

  Om det istället gör ont uppe i axeln då armen lyfts utåt mot motstånd och det är bicepssenan som är orsaken så sitter skadan i det glenoida fästet vid axelleden eller om det är en smärtbåge (painful arc) då armen lyfts utåt sidan-uppåt så sitter skadan i den intra-artikulära delen av senan. Oavsett skadelokalisation så kan dessa skador behandlas med kortisoninjektion. Din man bör således kunna få behandling, även med kortisoninjektion, så länge han kan klara att vila armen från belastning följande två veckor efter en sådan injektion. Om det finns risk att han kommer belasta armen (bicepssenan) är det bättre att avstå sprutan och direkt få information och rehabiliteringsövningar hos sjukgymnast.

  Dessa injektioner kräver ortopedmedicinskt kunnig läkare, vilka det tyvärr inte finns många av.

  Du kan också tipsa honom att han kan gå direkt till en sjukgymnast, det behövs ingen remiss för detta i Sverige. Där kan han få diagnosen bekräftad och information om sin skada samt lämpliga rehabövningar.

  Du kan titta på http://www.ominorden.com efter närmast belägna omi-läkare eller omi-sjukgymnast.

  Lycka till!

  Hälsar Daniel Öhlin, leg sjukgymnast
  http://www.ortomed.se

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.