Låg disk i ländryggen

1 svar

 1. Hej Eivor!

  Tack för din fråga. ”Låg disk i ländryggen” betyder att en disk mellan ett par av dina kotor längst ner i ryggen har fått en lägre höjd. Lägre höjd på diskarna är en naturlig följd av åldrandet men kan också vara en konsekvens av en skada inom disken. Den vanligaste konsekvensen av en låg diskhöjd är att diskväggen buktar ut och trycker på omkringliggande vävnader, vilka har massor med nerver i sig och därmed ”signalerar” och smärta uppfattas. Själva diskväggen är också innerverad och kan även den generera smärta. En annan konsekvens av lägre diskhöjd är att kotorna ovan och under disken närmar sig varandra, vilket leder till att det annars sträckta ligament som löper mellan dessa slackas med följd att det buktande ligamentet utgör en belastning eller tryck på omkringliggande innerverade vävnader. Även belastningen på lederna mellan det två kotorna ökar vilket kan leda till smärta.
  Själva diskhöjden går tyvärr inte att göra något åt. Den kan inte ökas. Konsekvenserna av den förlorade höjden och orsaken till eventuellt tillkommen smärta bör utredas och försöka åtgärdas genom information, behandling och egenvård.

  Sjukgymnaster, kiropraktorer eller naprapater med examen i OMI eller MDT (McKenzie) är specialiserade på diagnostisering och behandling av ryggskador och kan hjälpa dig vidare.

  Vänliga hälsningar
  Daniel Öhlin, leg sjukgymnast.
  Ortomed Göteborg

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.