Långsam muskelnedbrytning

Hej, är en väldigt aktiv person som älskar att träna och hålla igång. Främst genom styrketräning. Äter bra och nyttig mat med mycket protein för muskeluppbygnad. Jag har tränat på gym i ca 4-5 år med stadigt bra resultat. Är 187 cm lång och väger 87kg. Har tagit proteinpulver i ett par år och det har fungerat utmärkt. Så i april började jag med att ta bcaa under passen. Fungerade riktigt bra till en början. Men när jag slutade med min andra burk så hade jag ca 1 vecka där mina muskler tappade både volym och styrka, fast jag tränade på och var hälsosam. Efter den veckan blev allt normalt igen och min kropp fungerade utmärkt. Sedan hoppade min axel ur led under en hockeymatch i mitten av september. Så blev ingen styrketräning på 2-3 vekor. Sen när jag började igen så hade jag köpt en ny burk bcaa som jag tog under passen i gymmet. Men då märkte jag att veckan då min kropp uppförde sig konstigt upprepade sig. Så var det så igen i en vecka ungefär, sen var den normal i en vecka. Så tänkte jag att det kanske kunde vara något med aminosyrorna som inte funkade så bra för mig, så jag slutade med dem. Detta är i slutet av oktober. Sedan slutade jag med proteinpulvret i slutet av november. Men min kropp blir bara sämre och sämre. Nu är den normal i kanske 1 vecka för att sedan vara svag och muskelnedbrytande i ca 3-4 åt gången. Börjar tro att det inte är kosttillskotten som är orsaken. Jag har totalt tappat några kilo muskler och vänner och familj frågar om jag slutat träna efter att de sett mig utan tröja. Jag har tränat riktigt hårt och är nu där jag var för ca 2.5 år sedan med min träning. Jag har tappat mer i muskelstorlek än i styrka även om jag har tappat en del där med. Under passen på gymmet är det nästan omöjligt att få ”kontakt” med musklerna i någon övning. Det känns som Jag tappar mer när jag tränar än om jag inte skulle träna alls. Som att de inte klarar uppbyggnadsfasen efter att de har bryts ned under träningen. Har varit på vårdcentral och tagit blodprov där de kollade allergi mot gluten, laktos samt levervärden. Utan några konstiga resultat. Mår mycket dåligt psykiskt av det här då jag värnar mycket om min kropp samt gillar hälsa och träning. Har även känt mig extra trött i perioder och haft svårt att koncentrera mig. Är riktigt orolig över vad som händer med mig. Vad kan detta vara? Brist på något? Tacksam på förhand för svar. MVH en mycket bedrövad Anton 24år

1 svar

 1. Hejsan !

  Tack för din fråga.

  Generellt kan sägas att den muskeluppbyggande funktionen av grenade aminosyror samt protein i bulkform, ej har visats i forskningen. När jämförelse gjorts med vanlig mat.

  En marginell effekt har dock noterats vid intagande av en specifik blandning direkt efter träning. Vilket motsvarar en plaska Proviva el en festis Gainomax. Men effekten är marginell. Det man har visar är att stora mängder protein ger en njurpåverkan som ibland kan vara skadlig.

  Dom gånger man sett större effekt så har det ej varit kopplat till proteinet. Utan att det funnits dopingmedel blandat i pulvret. Den grossist som stuckit ut i detta hänseende är gymgrossisten.

  För att få maximal effekt av gymträning så handlar det om att få rätt kontakt med muskeln och vila tillräckligt mycket. Som exempel kan nämnas att vid bänkpress så skall händerna tryckas mot varandra. Detta för att aktivera muskeln maximalt.

  Att jämföra sig med finalfältet i en BB tävling eller personer i ett muskelmagasin, ger en skev bild. Eftersom dessa personer alla är dopade. Doping leder i dom allra flesta fall av livslånga besvär mentalt och låga kroppsliga nivåer av ex testosteron.

  Så om du vill ha maximal effekt av din träning skulle jag ta hjälp av en erfaren tränare samt maximalt inta en Festis Gainomax direkt efter träning.

  Att specifikt veta vad du drabbats av är omöjligt utan att undersöka dig

  Mvh Dr Peder Blomqvist

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.