Liten bristning i menisken – Behandling? – Stötvågor?

Jag röntgade knät i april-10 efter att ha ramlat i slalombacken och skadat knät. Det gick att operera sa Dr. Men det hade blivit bättre, så jag ville avvakta. Har haft varit i stortsett smärt fri sedan dess. Har varit mycket försiktig vid skidåkning. Har då använt ett stöd för knät när jag åkt. Nu sedan 2 månader, har jag fått ont igen. ( Stod på knä på hårt underlag i flera timmar – skruvade ihop möbler.) Har försökt träna lite lätt, på gym och tagit kortare promenader. Men det har inte blivit bättre. Provade i torsdags, 3 dagar sedan, stötvågsbehandling. Tycker att jag har fått mer ont. Är nu svullen och öm. Är stötvågor rätt behandling för mig? Sjukgymnastik eller operation? Är det normalt att känna mer smärta efter stötvågor? Dr sa att efter en ålder av 30 år blir resultatet av en operation inte lika bra. Jag är 46 år, BMI ca 31.

Tacksam för svar

Anita

1 svar

  1. Hej Anita,

    Tack för din fråga. Svårt att säga om stötvågsbehandling var/är rätt för dig. Jag vet inte vilken vävnad behandlaren bedömde var skadat och behandlade? Mer smärta är vanligt att känna i något dygn efter behandling, sedan bör det klinga av.

    Vid liten meniskskada är träning min rekommendation och det är också standard att genomgå en rehabiliteringsperiod med träning innan en ev. operation görs. Knän är lite luriga och det kan ibland ta flera veckor med träning utan något resultat för att sedan helt plötsligt så är knät bra igen. Det är alltså vettigt att genomföra hela rehab-perioden och inte slarva med träningen. Vettigt är också att genomföra träningen hos sjukgymnast eller annan med erfarenhet av knä-rehablitering så att eventuella frågor eller komplikationer kan besvaras och hanteras.

    Hälsar
    Daniel Öhlin, leg sjukgymnast

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.