Ont i baksida axel i 5 månader!

Ont i baksidan av axeln, utsidan av axeln och ner i armen

Är 43 år gammal och tränar styrkelyft, har tränat ca 12 år styrkelyft.
Är 172 lång , 96 kg. Tränar 4 dagar i veckan och det blir dåligt med konditions träning 🙂
Nu till problemmet.

Allt började i början av 2014, körde benböj,bänk och marklyft, gick bra under många år, men började få ont i höger knä.
Åker till kiropraktor och provar antiflamatoriskt. Provar det mesta men inget fungerar, Åker till doktor och han säker att jag har för dåligt stöd i hålfoten. Åker till uppsala och får special gjorda fot inlägg och mitt knä blir bättre redan på 2 veckor :). Det är nu 2014 maj. Fortsätter träningen och börjar få låsningar i höger bröstrygg, vilket jag haft tidigare men lyckas träna bort det med rotations övning.
Det är nu axeln börjar krångla på höger sida, som ni märker så är det bara höger sida som krånglar (knä,bröstrygg och axel). Ni ser på bilden vart jag har ont, värken är som tandvärk , inget som hugger. Det strålar ner i armen och fingrarna i bland. Har inte ont på natten, känns skönt när jag vaknar på morgonen, men ju mer dagen går desto mer ont får jag. Kan köra ganska tung bänk utan att jag känner någon smärta, det är i vilo läge tandvärken är. Har provat att träna rotary cuffen mer men tycker att det blivit sämre, samt provat all möjlig stretching. Har varit till naprapat,kiropraktor,diklofinak i 3-4 veckor dubbel dos, inget hjälper, ska få komma till en ortoped i slutet av januari.
När det gäller bilden jag lagt upp så är huvud smärtan där 80 % är. Nacken är mera att det är stelt. Och utsidan axel är som tandvärk, har även i bland ont på fram sidan men är sällan.
Känns hopplöst med sjukvården , det enda läkaren gör är att skriva ut piller och klämmer och känner på axeln. Har fått en slät rötgen efter mycket på tryckningar :), det visade

Dikterande läkare: Wikblad Lars / Sekreterare: Ingen Höger axel: Accentuerad dorsal clavikelände I AC-leden normalt ledbrosk och inga subchondrala förändringar och inga osteofyter, ingen artros. Dock finns i övre kanten på clavikeländen en uppåt riktad exostos 6 mm stor med jämn cortikalis, en aning markerad kontur även för motsvarande övre kant på acromionsidanmen och klart mindre. För övrigt anmärkningsfritt, ingen gammal fraktur och ingen subluxation. GH-leden ua, normal distans mellan caput och acromion och ingen subacromiell impingement, ingen mjukdelsförkalkning. 09:19 2014-10-27 Sign.2 (Slutsvar): Wikblad Lars 1 av 1 utlåtanden har mottagits.

Har nu gått över 5 månader med konstant värk, känns som jag provat allt.
Någon som råkat ut för liknande och som kan ge goda råd 🙂 Tack

6 svar

 1. Hej Fredrik,

  Smärta i trapezius och mer stel i nacken. Det stärker min misstanke om att detta har med nackkotpelaren och troligen diskprotrusion att göra. Mitt råd bli återigen att gå till en vårdgivare som är vidareutbildad inom rygg- och nack-diagnostik och du bör därför träffa någon med OMI eller McKenzie/MDT kompetens för klinisk diagnostik i första hand (inte MR eller röntgen). Följ länkarna här nedan. Vidare undersökning av axelleden bör vänta tills nackkotpelaren är utredd och eventuellt avskriven. Lycka till och berätta gärna igen hur det gått.

  Sortera även på ort (område) för att hitta någon närmare dig.

  OMI: https://www.skadekompassen.se/vardgivare/specialisering/omi-ortopedisk-medicin/

  McKenzie/MDT: https://www.skadekompassen.se/vardgivare/specialisering/mdt-mckenzie-mekanisk-diagnostik-terapi/

  Vänligen
  Daniel Öhlin, leg fysioterapeut, Ortomed Göteborg.

 2. Hej

  Nu har jag varit på ultraljudsundersökning. Allt såg bra ut på ultra. Men han kunde känna en viss instabiltet i axeln. Vet inte hur jag ska gå vidare med det här, har inte fått någon riktig diagnos, är nästa steg titthål med kamera?

 3. Hej!

  Tack för svaret 🙂

  Har fortfarande lika ont, men smärtan är nu också i trapezius muskeln, mer stel i nacken.
  Ortopeden kom fram till Myalgi höger axel obalans skulderblad. Känner tandvärk även i infra,supra och teres. Strålar även ner triceps delen, men har nu varit runt till kiropraktor,naprapat,massage,ortoped,läkare ätit massor med diklofenak och muskel avslappnande läkemedel. Känns som allt bara blir en gissningslek, så har nu efter mycket tjat hos ny läkare äntligen fått tid till ultraljudsundersökning 🙂 20 april, kan återkomma här med resultat. Har nu gått ett tag med detta så man börjar bli orolig så att man inte åker något kronsikt eller att det tar väldigt lång tid att bli av med, har varit sjuk inflensa 1 vecka och haft uppehåll från träning, har märkt att jag blir sämre ju mindre jag tränar.

  Tack 🙂

 4. Hej,

  Tyvärr syns inte bilden du refererar till men om jag förstår det rätt så är smärtan i axeln, utsidan axeln, ibland framsidan axeln och det strålar ibland ut i arm och fingrar. Det går bra på natten men värker mer och mer under dagen. Du säger även att du är stel i nacken. Du har inte nämt det men om du även känner symtom ner mellan ena skulderbladet och ryggraden så låter detta som en större diskbuktning/diskbråck i nedre delen av nacken. Du har inte nämt stelhet i axeln, varför frusen axel inte är så troligt. Du borde varit stel i axeln nu isåfall, 5 månader efter debut. Det kan vara andra orsaker och det lämpliga är att du vid nästa vårdkontakt träffar en vårdgivare som förutom sin grundutbildning (läkare, naprapat, sjukgymnast/fysioterapeut eller kiropraktor) har läst vidare inom ortopedisk medicin. Sök en vårdgivare som har minst OMI-basic eller OMT steg 2 eller examen i MDT/Mckenzie. Du kan filtrera ut dessa specialiserade vårdgivare här: https://www.skadekompassen.se/vardgivare/

  Röntgen utlåtandet tillför ingen ledtråd här, vilket den sällan gör. Mer intressant är en ultraljudsundersökning eller diagnostisk injektion. Även dessa vårdgivare kan du filtrera ut på ”hitta vård” sidan.

  Sammanfattningsvis: Sök en vårdgivare vidareutbildad inom OMI, OMT eller McKenzie och få axeln undersökt igen. Om denna vårdgivare inte tror sig finna orsaken kan du be om hänvisning för ultraljudsundersökning eller diagnostisk injektion.

  Återkom om du har ytterligare att tillägga eller har fler frågor.

  Vänliga hälsningar

  Daniel Öhlin, leg fysioterapeut, högre utbildning i OMI
  Ortomed Göteborg
  Norra Allégatan 8, Göteborg

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Vi värnar om din integritet.

Tänk på att:

Som användare våra Webbsidor och våra Tjänster liksom av detta forum accepterar du vår behandling av dina Personuppgifter enligt vår Integritetspolicy Du godkänner därtill även att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra. För att värna om din integritet rekommenderar vi dig att inte använda ditt riktiga namn samt i övrigt undvika att lämna sådan information som kan härledas till dig som person. Tänk även på detta när du väljer ditt användarnamn när du skapar ditt konto hos oss då ditt användarnamn kommer stå som avsändare för ditt meddelande i forumet. Din e-postadress visas dock inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.

Integritetspolicy och hantering av cookies

Skadekompassen AB med org.nr 559265-1458, (”Skadekompassen”, ”Vi”, ”Vår”, ”Vårt” eller ”Oss”), är ansvarig för behandlingen av de personuppgifter som samlas in när du besöker hemsidan (”Webbsidan”), eller använder våra tjänster (”Tjänster”) och är således personuppgiftsansvarig. När du använder våra Tjänster ombes du tillhandahålla uppgifter vilket leder till att du som person kan identifieras (”Personuppgifter”). När du genom våra Tjänster kontaktar en vårdgivare eller mottagning (”Tjänsteleverantör”) överförs vissa personuppgifter till Tjänsteleverantören och dessa uppgifter behandlas då vidare av Oss samt tjänsteleverantören under varsitt åtskilt ansvar. Vi strävar efter att inhämta så få Personuppgifter som möjligt för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig och våra Leverantörer.

Den information som du tillhandahåller Oss kommer behandlas och skyddas i enlighet med denna integritetspolicy (”Integritetspolicy”) och tillämplig lag.

Vi är måna om våra besökares integritet varför vi har en hög säkerhetsnivå för att skydda de personuppgifter som kommer i Vår kontroll. Det är frivilligt för dig att lämna Personuppgifter till Oss, men det är samtidigt nödvändigt för Oss att behandla dina Personuppgifter om du använder vår Webbsida och våra Tjänster för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig.

Genom att använda Webbsidan och våra Tjänster accepterar du vår behandling av dina Personuppgifter enligt denna Integritetspolicy. Du godkänner även att Vi använder elektroniska kommunikationsmedel för att skicka information till dig.

Innan du använder Webbsidan och våra Tjänster är det viktigt att du läser och förstår Integritetspolicyn. Innehållet i Integritetspolicyn kan komma att ändras och den aktuella versionen av Integritetspolicyn är den som är publicerad på denna webbadress.

Vid frågor om integritets- och dataskydd kan du kontakta Oss genom att skicka ett e-postmeddelande till info@skadekompassen.se.

Viktiga begrepp

Personuppgifter innebär information som direkt eller indirekt kan knytas till en fysisk levande person. Exempel på personuppgifter är namn, adress, e- postadress, telefonnummer och bland även  din dator/mobil/surfplattas IP-adress.

Behandling av personuppgifter innefattar all hantering av personuppgifter såsom insamling, registrering och lagring.

Personuppgiftsansvarig är den som ensam eller tillsammans med annan bestämmer ändamålen och medlen för behandling av personuppgifter och som är ytterst ansvarig för att behandlingen sker i enlighet med tillämplig lagstiftning.

Cookies (kakor) är en liten textbaserad datafil som en webbserver kan be att få spara i din dator. Genom att kakornas innehåll vanligtvis skickas tillbaka med varje förfrågan till webbplatsen ifråga är det möjligt för servern att hålla reda på besökarens preferenser eller identitet. Syftet kan vara att du inte ska behöva logga in på nytt eller ange språkval och andra inställningar för varje besök, att följa med hur webbplatsen används eller att användaren ska få individualiserad information och reklam baserad på tidigare sökningar och beteenden.

Personuppgifter vi samlar in

Vi samlar in personuppgifter för att våra Tjänster ska fungera effektivt och ge dig bästa möjliga upplevelse. Vissa av dessa uppgifter tillhandahåller du direkt, exempelvis när du fyller i ett formulär vid kontakt med en Leverantör eller för att ställa en fråga i vårt forum, då du gör en beställning av en prenumeration eller när du registrerar dig för och skapar ett konto på våra webbsidor, administrerar ditt användarkonto för en Tjänst, anmäler dig till ett evenemang, registrerar dig för ett nyhetsbrev, köper en produkt i en webbshop eller kontaktar oss för support. Vi får även information då du interagerar på våra Websidor och använder våra Tjänster exempelvis genom genom användning av teknik som cookies på våra webbsidor och genom information som vi får tillgång till via den enhet; mobil, dator eller surfplatta du använder dig av när du tar del av våra Tjänster.

Personuppgifter som samlas in kan vara följande:

 • Person- och kontaktinformation, vilket kan vara namn, adress, e-postadress och telefonnummer.
 • Geografisk information. Genom så kallad “geolokalisering” är det via IP-adressen möjligt att fastställa var en Internetanvändare befinner sig. Geolokalisering används framförallt för visa de vårdgivare som ligger närmast dig.
 • Enhetsinformation inhämtas med hjälp av Google Analytics för att få information om exempelvis IP-adress, språkinställningar, webbläsarinställningar, tidszon, operativsystem, plattform och skärmupplösning.
 • Cookies används för att möjliggöra hemsidans funktioner och för att Vi skall känna igen dig och lättare kunna förstå vad du är intresserad av. Vi spårar trafiken direkt eller genom tredje parter som exempelvis Google Analytics.
 • Om Vi anser att den är relevant för vårt åtagande gentemot dig eller våra Leverantörer kan vi komma att lägga till information från andra källor, vanligtvis våra kunder eller partners. Data från dessa källor kan även omfatta information som registrerades innan du ingick avtal med Oss.

Syfte med behandlingen av Personuppgifter

Uppgifterna inhämtas för administration och kommunikation angående de Tjänster Vi tillhandahåller. De kan också komma att användas för marknadskommunikation och verksamhetsutveckling av både Skadekompassen AB, Ortomed Sverige AB och de eventuella Leverantörer du eller Vi kontaktar. Vårt berättigade intresse för behandlingen grundar sig i vårt mål att uppfylla våra åtaganden och för att kunna erbjuda en bra tjänst.

För marknadskommunikation och verksamhetsutveckling grundar sig det berättigade intresset i den kundrelation du ingår med Oss genom att använda vår Webbsida och Tjänster.

Leverantörens berättigade intresse för behandlingen grundar sig i fallet för administration och kommunikation angående den förfrågan eller kontakt du genom Oss tar med Leverantören. För marknadskommunikation och verksamhetsutveckling grundar sig det berättigade intresset i den kundrelation du ingår med leverantören genom din kontakt. Om Tjänsteleverantören har meddelat  eller inhämtat godkännande av egna villkor i samband med din kontakt gäller i så fall dessa villkor istället för vad som anges här.

Genom att godkänna denna Integritetspolicy, godkänner du att Vi använder dina Personuppgifter för följande ändamål:

 • Erbjuda våra tjänster
 • Kommunicera med dig
 • Skicka vidare dina kontaktuppgifter till Leverantören du visat intresse för
 • Fullgöra våra avtalsenliga och lagenliga förpliktelser
 • Analysera användande och efterfrågan för att förbättra och vidareutveckla tjänsterna
 • Förebygga, begränsa och utreda missbruk av Webbplatser och våra tjänster

Därtill kan Vi komma att hantera den trafik, data och de kommunikationer som sker via Webbplatsen för att förbättra Webbplatsen och våra Tjänster, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller för att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. 

Vem delar vi dina uppgifter med?

Uppgifter vi delar till andra kommer som huvudregel vara till Leverantör du visade intresse för men utöver detta kommer vi som regel inte att utlämna dina Personuppgifter till tredje part men om så skulle ske genomförs utlämnandet i enlighet med denna Integritetspolicy. Vi vidtar lämpliga och rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att din data hanteras säkert och med adekvat skyddsnivå när den har överförts till eller delats med tredje part.

Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter såsom polisen, skatteverket eller andra myndigheter som du godkänt att Vi får lämna sådan information till, eller som Vi enligt lag måste lämna ut information till.

Om Vi säljer eller köper en verksamhet eller tillgångar, eller väsentlig del av våra tillgångar förvärvas av tredje part, kan vi komma att lämna dina uppgifter till en sådan köpare.

Lagring av personuppgifter

Dina personuppgifter behandlas i huvudsak i våra egna IT-system som finns i Sverige, men de kan även bli föremål för behandling i system som är placerade inom EU/EES och i undantagsfall kan de överföras till ett land utanför EU/EES. Om vi delar dina personuppgifter med en tredje part som, antingen själv eller genom en underleverantör, är etablerad eller lagrar information i ett land utanför EU/EES får biträdet endast ta del av information som är relevant för ändamålet. Vi vidtar alltid alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att skyddsnivån är densamma som inom EU/EES.

Vi lagrar dina Personuppgifter enbart när vi har skäl att göra det eller så länge det är nödvändigt för att vi ska kunna fullfölja våra åtaganden/avtal gentemot dig som kund. Om du avregistrerar dig från våra tjänster tar vi bort dina personuppgifter så snart vi kan, med undantag för avidentifierade uppgifter som vi kan komma att spara för statistikändamål. Vi kan även komma att behålla dina uppgifter om vi på grund av lag eller myndighetsbeslut tvingas att göra så.

Dina rättigheter

Du har rätt att en gång per år, kostnadsfritt, begära registerutdrag av de Personuppgifter som Vi behandlar om dig. Ansökan skall vara skriftlig, underskriven av dig och skickas till Skadekompassen AB, Norra Allégatan 8, 413 01 Göteborg

Du har också rätt att begära ändring i fråga om personuppgifter som är felaktiga och du har rätt att få information om hur och varför vi behandlar dem.

Om datan inte längre är nödvändig för det syfte den blev insamlad för har du rätt att begära att vi raderar datan och om det inte finns lagmässiga skyldigheter för Oss, som hindrar radering av datan, kommer Vi på din begäran att radera samtliga icke-nödvändiga Personuppgifter om dig i vår databas.

Du kan välja att blockera eller avaktivera cookies från olika parter genom att välja lämpliga inställningar i din webbläsare. Om du gör det kan du förhindras att använda hela eller delar av funktioner i vår Webbplats eller våra Tjänster.

Om du får reklammeddelanden via e-post eller SMS från oss och vill avanmäla dig från dem kan du göra det genom att följa anvisningarna i meddelandet. Notera att annan kommunikation som krävs för att vi ska kunna tillhandahålla Tjänsterna inte omfattas av en sådan avanmälan, exempelvis kommunikation som avser ändringar eller uppdatering av användarvillkor.

Om du önskar justera, radera eller erhålla information om lagrade Personuppgifter eller nyttja din rätt till dataportabilitet kontaktar du oss via epost till info@skadekompassen.se och anger vad du har för önskemål.

Skadekompassen AB, Göteborg, den 24 augusti 2020