Ont i baksida axel i 5 månader!

Ont i baksidan av axeln, utsidan av axeln och ner i armen

Är 43 år gammal och tränar styrkelyft, har tränat ca 12 år styrkelyft.
Är 172 lång , 96 kg. Tränar 4 dagar i veckan och det blir dåligt med konditions träning 🙂
Nu till problemmet.

Allt började i början av 2014, körde benböj,bänk och marklyft, gick bra under många år, men började få ont i höger knä.
Åker till kiropraktor och provar antiflamatoriskt. Provar det mesta men inget fungerar, Åker till doktor och han säker att jag har för dåligt stöd i hålfoten. Åker till uppsala och får special gjorda fot inlägg och mitt knä blir bättre redan på 2 veckor :). Det är nu 2014 maj. Fortsätter träningen och börjar få låsningar i höger bröstrygg, vilket jag haft tidigare men lyckas träna bort det med rotations övning.
Det är nu axeln börjar krångla på höger sida, som ni märker så är det bara höger sida som krånglar (knä,bröstrygg och axel). Ni ser på bilden vart jag har ont, värken är som tandvärk , inget som hugger. Det strålar ner i armen och fingrarna i bland. Har inte ont på natten, känns skönt när jag vaknar på morgonen, men ju mer dagen går desto mer ont får jag. Kan köra ganska tung bänk utan att jag känner någon smärta, det är i vilo läge tandvärken är. Har provat att träna rotary cuffen mer men tycker att det blivit sämre, samt provat all möjlig stretching. Har varit till naprapat,kiropraktor,diklofinak i 3-4 veckor dubbel dos, inget hjälper, ska få komma till en ortoped i slutet av januari.
När det gäller bilden jag lagt upp så är huvud smärtan där 80 % är. Nacken är mera att det är stelt. Och utsidan axel är som tandvärk, har även i bland ont på fram sidan men är sällan.
Känns hopplöst med sjukvården , det enda läkaren gör är att skriva ut piller och klämmer och känner på axeln. Har fått en slät rötgen efter mycket på tryckningar :), det visade

Dikterande läkare: Wikblad Lars / Sekreterare: Ingen Höger axel: Accentuerad dorsal clavikelände I AC-leden normalt ledbrosk och inga subchondrala förändringar och inga osteofyter, ingen artros. Dock finns i övre kanten på clavikeländen en uppåt riktad exostos 6 mm stor med jämn cortikalis, en aning markerad kontur även för motsvarande övre kant på acromionsidanmen och klart mindre. För övrigt anmärkningsfritt, ingen gammal fraktur och ingen subluxation. GH-leden ua, normal distans mellan caput och acromion och ingen subacromiell impingement, ingen mjukdelsförkalkning. 09:19 2014-10-27 Sign.2 (Slutsvar): Wikblad Lars 1 av 1 utlåtanden har mottagits.

Har nu gått över 5 månader med konstant värk, känns som jag provat allt.
Någon som råkat ut för liknande och som kan ge goda råd 🙂 Tack

5 svar

 1. Hej Fredrik,

  Smärta i trapezius och mer stel i nacken. Det stärker min misstanke om att detta har med nackkotpelaren och troligen diskprotrusion att göra. Mitt råd bli återigen att gå till en vårdgivare som är vidareutbildad inom rygg- och nack-diagnostik och du bör därför träffa någon med OMI eller McKenzie/MDT kompetens för klinisk diagnostik i första hand (inte MR eller röntgen). Följ länkarna här nedan. Vidare undersökning av axelleden bör vänta tills nackkotpelaren är utredd och eventuellt avskriven. Lycka till och berätta gärna igen hur det gått.

  Sortera även på ort (område) för att hitta någon närmare dig.

  OMI: https://www.skadekompassen.se/vardgivare/specialisering/omi-ortopedisk-medicin/

  McKenzie/MDT: https://www.skadekompassen.se/vardgivare/specialisering/mdt-mckenzie-mekanisk-diagnostik-terapi/

  Vänligen
  Daniel Öhlin, leg fysioterapeut, Ortomed Göteborg.

 2. Hej

  Nu har jag varit på ultraljudsundersökning. Allt såg bra ut på ultra. Men han kunde känna en viss instabiltet i axeln. Vet inte hur jag ska gå vidare med det här, har inte fått någon riktig diagnos, är nästa steg titthål med kamera?

 3. Hej!

  Tack för svaret 🙂

  Har fortfarande lika ont, men smärtan är nu också i trapezius muskeln, mer stel i nacken.
  Ortopeden kom fram till Myalgi höger axel obalans skulderblad. Känner tandvärk även i infra,supra och teres. Strålar även ner triceps delen, men har nu varit runt till kiropraktor,naprapat,massage,ortoped,läkare ätit massor med diklofenak och muskel avslappnande läkemedel. Känns som allt bara blir en gissningslek, så har nu efter mycket tjat hos ny läkare äntligen fått tid till ultraljudsundersökning 🙂 20 april, kan återkomma här med resultat. Har nu gått ett tag med detta så man börjar bli orolig så att man inte åker något kronsikt eller att det tar väldigt lång tid att bli av med, har varit sjuk inflensa 1 vecka och haft uppehåll från träning, har märkt att jag blir sämre ju mindre jag tränar.

  Tack 🙂

 4. Hej,

  Tyvärr syns inte bilden du refererar till men om jag förstår det rätt så är smärtan i axeln, utsidan axeln, ibland framsidan axeln och det strålar ibland ut i arm och fingrar. Det går bra på natten men värker mer och mer under dagen. Du säger även att du är stel i nacken. Du har inte nämt det men om du även känner symtom ner mellan ena skulderbladet och ryggraden så låter detta som en större diskbuktning/diskbråck i nedre delen av nacken. Du har inte nämt stelhet i axeln, varför frusen axel inte är så troligt. Du borde varit stel i axeln nu isåfall, 5 månader efter debut. Det kan vara andra orsaker och det lämpliga är att du vid nästa vårdkontakt träffar en vårdgivare som förutom sin grundutbildning (läkare, naprapat, sjukgymnast/fysioterapeut eller kiropraktor) har läst vidare inom ortopedisk medicin. Sök en vårdgivare som har minst OMI-basic eller OMT steg 2 eller examen i MDT/Mckenzie. Du kan filtrera ut dessa specialiserade vårdgivare här: https://www.skadekompassen.se/vardgivare/

  Röntgen utlåtandet tillför ingen ledtråd här, vilket den sällan gör. Mer intressant är en ultraljudsundersökning eller diagnostisk injektion. Även dessa vårdgivare kan du filtrera ut på ”hitta vård” sidan.

  Sammanfattningsvis: Sök en vårdgivare vidareutbildad inom OMI, OMT eller McKenzie och få axeln undersökt igen. Om denna vårdgivare inte tror sig finna orsaken kan du be om hänvisning för ultraljudsundersökning eller diagnostisk injektion.

  Återkom om du har ytterligare att tillägga eller har fler frågor.

  Vänliga hälsningar

  Daniel Öhlin, leg fysioterapeut, högre utbildning i OMI
  Ortomed Göteborg
  Norra Allégatan 8, Göteborg

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.