ont i fötterna

Ont i fötterna

Hej sedan jag va två år har jag haft svåra smärtor i båda fötterna och fotleder. Man trodde till en början att det var växtvärk och sedan när jag var i tonåren gjordes en operation i högra foten (insidan av höger fot gjordes ett litet snitt under den så kallade fotledsknölen), vet inte vad den heter. Fick ingen tydlig förklaring men en muskel hade varit i kläm och de hade ”fixat” det. Men några år senare när jag hade kommit upp i 20 års åldern började jag få extrema smärtor i båda fötter. Idag är jag 25 år gammal och jobbar som butiksbiträde. Jag är medveten om hur viktigt det är att jobba i bra skor och det är precis vad jag gör. För kanske tre fyra år tillbaka så fick jag höra av en läkare att jag har något som med lättare ord heter hälsporre och att det är inget som går att operera när man blivit äldre!? Jag har försökt lära mig hur jag ska tejpa mina fötter och jag försöker träna med något runt under foten som tex en boll eller liknande men utan några resultat. Nu har jag så ont att det inte ens går en dag utan att jag gnäller över smärtan! Höger fot gör mer ont och jag har fått som två små kuddar vid insidan av hålfoten och de blir svullna efter att ha jobbat en dag eller gått ca 40 min rask takt… Jag har verkligen läst så mycket jag hittat om detta och på något sätt så känns det som jag nu inte har något kvar att prova! Snälla vad kan jag göra nu? Är det någon idé att på nytt ta kontakt med min vårdcentral och återigen börja processen om vad jag skulle kunna göra åt detta? 🙂
Tack på förhand!
Hälsningar
Alexandra

1 svar

 1. Hej Alexandra,

  Jag förstår att det är jobbigt för dig med smärtan i fötterna. En ordentligt smärtande hälsporre kan verkligen vara hämmande och orsaka mycket lidande. På vår mottagning ser vi väldigt många patienter med hälsporre och har så gjort i flera år. Jag vet inte vad du har fått för behandling och hjälp hittills men vi erbjuder våra hälsporrepatienter hälkoppsinlägg för maximal avlastning samt ca 4 stycken stötvågsbehandlingar för att stimulera till läkning. Utöver detta får patienterna följa den egenvård som rekommenderas. Du finner den här: https://www.skadekompassen.se/skador-sjukdomstillstand/halsporre-plantar-fasciit-halsmarta-hos-vuxna/egenvard-vid-halsporre-plantar-fasciit/
  De flesta, även mångåriga fall, brukar bli bra av detta. De ytterst sällsynta fall som inte blir det hänvisar vi till läkare som är duktiga på kortisoninjektion och då brukar det ha god effekt. Det är viktigt att den läkare som sätter injektionen har god anatomisk kunskap och prickar själva fästet och inte släpper ut ämnet i fettkudden eller i själva senan eftersom det har negativa konsekvenser. Injecering i själva senfästet går dock bra.

  Mitt råd är att du skall söka en vårdgivare erbjuder både hälkoppsinlägg och stötvågsbehandling i kombination samt göra egenvård och om detta inte har framgång kan denna vårdgivare förhoppningsvis hänvisa dig till lämplig vårdgivare för kortisoninjektionsbehandling.

  Du kan filtrera ut vårdgivare som erbjuder behandlingsmetoden hälkoppsinlägg respektive stötvågsbehandling respektive injektionsbehandling här: https://www.skadekompassen.se/vardgivare/

  Återkom gärna om du har ytterligare frågor.

  Vänliga hälsningar

  Daniel Öhlin, leg fysioterapeut, högre utbildning i ortopedisk medicin
  Ortomed Göteborg
  Norra Allégatan 8, Göteborg

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.