Ont i hälen vid längre belastning

Hej! Mitt problem är att så länge jag kan minnas, i alla fall sedan högstadiet (troligtvis längre tillbaka) har jag haft problemet med hälarna, om jag står länge, går lite längre, kan vara en kort bit jag går om det så är i dåliga skor, så får jag otroligt ont i hälarna, ju längre tid jag belastar dom ju ondare får jag. Smärtan kommer alltså inte vid första stegen utan byggs upp under tiden. Min misstanke är att jag har för lite fett under mina hälkuddar eller liknande. Då jag har som små bubblor vid sidan av hälen som kommer vid belastning av foten.

1 svar

 1. Hej!

  Jag det låter, precis som du misstänker, som att kvaliteten på dina hälkuddar inte är toppen. Ljusa bubblor på sidorna av en belastad häl är ett tecken på att fettväv har trängt ut från sina ”kamrar” i fettkudden och pressats upp på hälens sidor istället. Det är tyvärr inte så mycket att göra åt denna fettvandring och många har detta utan att ha några besvär av hälsmärta. Eftersom morgonstegen är bättre än övriga utan kommer av ökad belastningsmängd så är det ganska säkert att utesluta plantar fascialgi (hälsporre).
  När man har hälkuddesyndrom (som man kallar din troliga skada) får man försöka anpassa skoval efter detta. En del blir bättre men många dras med belastningskänsligheten genom livet. Olika typer av skoinlägg brukar hjälpa och bäst av dessa är hälkoppsinlägg, vilken har en djup styv hälkopp som ”håller om” hälkudden och gör den så tjock och stöttålig som möjligt. Sök efter vårdgivare här ovan genom att klicka på meny-knappen ”Hitta vård” och filtrera ut vårdgivare som tillverkar ”behandlingsmetoden” ”hälkoppsinlägg”, så ser du en lista över dessa vårdgivare. Du kan även filtrera på ”område” (ort) och se om det finns någon i din närhet. Andra ortopediska inlägg för denna skada bör ha så hög hälkopp som möjligt och gärna av styvt material.

  Det finns Joyaskor som är särskilt väldämpade och dessa kan leda till ökad belastnings- och aktivitetsförmåga vilket du bör sträva efter. Ett aktivt liv är ju viktigt för hälsan.

  Mitt råd blir att hitta skor och hjälpmedel så att du kan vara så stående, gående och aktiv som möjligt. Om du känner dig osäker på diagnosen så boka en tid till en vårdgivare som är specialiserad på fötter.

  Vänliga hälsningar,
  Daniel Öhlin, leg fysioterapeut.
  Ortomed Göteborg.

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.