Ont i ländryggen i snart 10 år!!

Jag har haft ont i ländryggen till och från i snart 10 år. Det var som värst när jag gick, dammsög och diskade. Ibland kunde det vara bättre några veckor-månader för att sedan komma tillbaka. När jag var ute på promenad så blev det som kramp i ländryggen och jag var tvungen att böja mig framåt, bakåt och ”skjuta rygg” för att kunna gå kanske 10 steg till och sen börja om böja framåt, bakåt.. Det var så allt började.
För drygt 3 år sedan fick jag ischias, hela vägen ner i vaden och foten. Det kom och gick.
Senaste dryga året har jag börjat få domningar i benen, ibland båda benen hela vägen ner till tårna (framsida/utsida av benen). För det mesta är det bara höger ben som är bortdomnat, från ljumsken ner strax under knät, utsidan av låret och lite på insidan av låret. Det domnar mest när jag ligger ner, lika mycket på mage och rygg. De senaste månaderna gör det så fruktansvärt ont i det domnade benet!!! Det känns som knivhugg och elstötar och det gör så ont att jag inte ens kan röra mig, kan inte hosta eller nysa, ligger bara och skriker och gråter av smärtan.
Har ett väldigt tungt jobb (jobbar inom vården) och märker att ryggen har blivit mycket sämre. Har värk i ryggen nästan hela tiden och hittar ingen skön ställning som gör att det känns bättre. Nu har bendomningarna börjat komma lite när som på dagarna också.
Jag vet inte vad jag ska göra! Har gått hos kiropraktor, sjukgymnast, massage. Gjorde en slätröntgen där man såg att det var förslitningar. Väntar nu på magnetröntgen som tar 3-4 månader. Är väldigt tacksam för tips och råd om vad jag kan göra! Tack på förhand!
Mvh Marie

1 svar

 1. Hej Marie!

  Det låter verkligen inte roligt. Bra att du är under utredning. 3-4 månader för MRT låter inget vidare med tanke på dina besvär. Utifrån din historia låter det som att dina besvär kommer från ländryggen. Vanligtvis handlar det då om en disk som trycker mot nervävnad och nervrot eller förträngning av andra orsaker som osteofyter eller kotglidning. En väl utförd klinisk undersökning är första steget för att försöka skilja på detta och en MRT kan sedan bekräfta och värdera skada och misstanke eller förkasta denna.

  Du har rätt att välja vilken vårdgivare du vill gå till och måste inte hålla dig inom ditt landsting. Med tanke på dina besvär kan det vara lämpligt att träffa en vårdgivare med examen i McKenzie, de har goda chanser att förbättra tillståndet och kanske hjälpa dig att undvika operation.

  Här är ett register över mottagningar som innehar den kompetensen. Filtrera på ditt län eller ort för att finna dem närmare dig. https://www.skadekompassen.se/vardgivare/specialisering/mckenzie-mdt-examen/

  Fram till du fått reda på orsaken till besvären kan du för säkerhetsskull undvika att böja dig frekvent framåt eller att sitta mycket i en ihopsjunken ställning. Undvik det som tydligt och successivt förvärrar besvären (domning, smärta, stelhet). Att det känns lite under aktivitet är inte farligt så länge du inte blir bestående eller successivt försämrad av den.
  Ta så mycket promenader som du orkar och försök vara rörlig och aktiv.

  Lycka till!

  Vänligen,
  Daniel Öhlin, leg fysioterapeut
  Ortomed Göteborg

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.