Ont i rygg, höft och ben

Har i 2 år besvärats av problem som startade i ryggen. Hade först ont i hela ländryggen, sen spred det sig ner i höger höften och även benet.

Har varit bättre i perioder om flera månader och sedan kan det komma tillbaka igen. Nu sedan dec. har det varit värre igen.
Har lite ont på höger sida av ländryggen men mest känns det i höger höft och benet är stelt, som man inte kan sträcka ut musklerna när man ligger ner och lyfter upp högerbenet. Man kommer inte så långt och det strålar från höten och ner i benet. Känns värre när man suttit stilla. Men när det är som värst kan det göra ont att gå också.

Det är en punkt från höften och lite in som känns mest av. Har varit hos kiropraktor och det har tillfälligt hjälpt. Akupunktur har funkat bra. Men har inte gått på det senaste tiden.

Försöker stretcha och träna men det hjälper inte mer än lite.

När jag ligger på mage och lyfter upp högerbenet och tar det från sida till sida så ”hoppar” det till i höften men det gör inte mer ont. Kan det vara pga. stela muskler?

Är väldigt stel runt höften och lite upp mot ryggen, och även ner i benet. Även öm i knät och foten.

Har röntgat två gånger och jag har ett diskbråck/diskutbuktning i ländryggen.

8 svar

 1. Svar till Marianne.
  Läste din beskrivning om din smärta, det var som om jag hade skrivit det. Otroligt så exakt lika. Nu har jag fått remiss till magnetröntgen hoppas det visar orsaken till det som smärtar så fruktsnsvärt (vanlig röntgen visade inget). Som du också beskriver så är nätterna värst, sömnen är obefintlig, svårt att hitta läge hur man än vänder och vrider sig, tar hjälp av kuddar men inget hjälper. HOPPAS, HOPPAS att man får hjälp och slipper smärtan. M.v.h. Ritva

 2. Hej.
  Efter många timmars cykling råkade jag ut för en skrämmande upplevelse. Plötsligt fick jag en enorm smärta från ryggen och ner i båda benen. Kom av cykeln och stod som fastgjuten i asfalten. Benen var blytunga och minsta rörelse var omöjlig pga smärta. Efter mycket försiktigt lirkande släppte det och allt var ok igen. Har höftprotes i keramik på vänster sida och artros i anklar knä, höft och ryggslutet. Har pratat med min ortoped om det men han kan inte förklara det hela. Med vänlig hälsning, Lena.J.

 3. Har sedan mitten okt-12 haft ont i ljumskarna, smärtan har fortsatt ner i låren och vidare knäna! Nätterna är hemska för jag kan inte ligga på någon sida för det gör ont i höfterna! Ligga på rygg är ok en stund men varje gång jag vill antingen sträcka ut eller böja knäna känns det som om de brytes av. Vidare kan jag inte lyfta upp benen för då smärtar ljumskarna. Skulle jag med hjälp fått upp ett ben har jag ingen kraft att hålla kvar det och det faller ned med smärta i ljumsken. Har alltså även mycket svårt att ta mig upp för trappor. Smärtan i ljumsken är brännande, svidande. På morgonen, eller om jag suttit länge, känns hela kroppen, från midja och neråt , helt stel och jag brukar säga att det känns som att bryta sönder en rullstensås innan jag rättat upp mig!
  Sitter jag i bilen och kör får jag en stark smärta bak i låret och den sträcker ända fram i stortån!
  Är röntgad i höfter och ländrygg utan att man kan påvisa något. Nu skall även magnetröntgen ske på både höfter och ländrygg.
  Vad kan vara fel om inget visar sig på mr-röntgen, vart vänder jag mig då?
  Tilläggas kan att jag har haft ont av ländryggen i 40 år och det enda man gett mig är värktabletter!
  Nu går jag på Naproxen, parodin och tramadol och känner att hela mitt liv är fråntaget mig. Jag som normalt sätt promenerar med hund ca 3tim varje dag, tränar 2 ggr i veckan, spelar golf, passar barnbarn ( 11 st) gör i princip ingenting för värken o stelheten suger all energi

  Hjälp mig!

 4. Hej Anette!

  Tack för ditt inlägg. Tråkigt att höra att du fått tillbaks besvären du hade innan operation. Du undrar vad du kan göra och jag tycker att du först och främst skall föra denna diskussion med den opererande läkaren. Det har du kanske redan gjort. Jag tycker också att du skall få fortsatt hjälp hos sjukgymnast med examen i antingen MDT (McKenzie), OMT eller OMI eller någon med erfarenhet av postoperativ ryggrehabilitering. Får du ingen framgång kan du ta en diskussion med en OMI-utbildad läkare om nervrotsblockad (injektionsbehandling) eller epidural injektion kan vara ett alternativ att prova.

  Lycka till!

  hälsar Daniel Öhlin, leg sjukgymnast.
  http://www.ortomed.se

 5. Hej
  I februari opererades jag enligt följande: mikrokirurgisk dekompression vid lumbal spinal stenos L4-L5+L2-L3 höger samt diskbråcksexstirpation L2-L3 /ABCC56+ABC36 enligt min journal.
  Efter operationen var läget ganska ok men nu har exakt samma symptom som innan operationen kommit tillbaka, konstant värk och stelhet i ländryggen, en smärtande högerhöft med ett ben som inte går att använda för ex yoga/lotusställning eftersom benet inte vill följa med till skillnad från vänsterbenet. Får ont nedåt höger fotled samt allmän värk i övriga kroppen, speciellt armarna på sistone samt en ständig känsla av mjölksyra i hela kroppen.En ortoped påstod att det var symptom på för alltid skadade nervrötter, har även kvar en liten diskbuktning L3 enligt senaste röntgen men ingen spinal stenos. Har tränat enl McKenzie vilket hjälper en stund bara. Vad gör jag, åt detta?
  Mvh Annette

 6. Hej Andreas,

  Med konstaterat diskbråck/diskbuktning brukar det vara bra att få handledd hjälp med egenvården (övningar och träning). Du har gått med dina besvär länge och det är kanske inte nödvändigt?! Jag tycker du skall söka en sjukgymnast med examen i McKenzie eller OMI. Var bor du någonstans, så kanske jag kan tipsa dig om lämplig sådan i närheten av dig?

  Med mer ”träningsvärk” ner i benet av dina övningar tycker jag du skall vara försiktig med dem till dess du träffat kunnig vårdgivare.

  Hälsar,
  Daniel Öhlin, leg sjukgymnast.

 7. Hej! Tack för svaren! Det är inte alltid man får det förklarat bra så man förstår varför man har ont.

  Har inte hittat någon bra person som kan hjälpa mig med övningar m.m.
  Men har hittat några bra övningar på nätet. Har börjat köra dom varje dag men försiktigt. Har fått mer träningsvärk på höger sida av höften, benet och knät samt foten.
  Är det bara att fortsätta och hoppas att den ger med sig? Eller ska man sluta?
  Är det därför man får mer träningsvärk pga spända muskler?

  mvh Andreas

 8. Hej Andreas!

  Att det hoppar till i höften när du rör benet kan möjligtvis bero på spända muskler pga din diskskada. Jag gissar att detta inte är ditt huvudproblem utan snarare värken och stelheten i ländrygg, höft och ben och vad du skall göra med detta?!

  Diskbråck och diskbuktning har god prognos och behöver sällan opereras. Det är viktigt att du får skadan förklarad för dig så att du förstår vikten av god hållning och vilken egenvård du bör göra i kombination med eventuell behandling. Om du har nedsatt känsel, kraft eller reflexstörning i det aktuella benet så bör du inte manipuleras, då diskbuktningen då är placerad att en manipulation riskerar att förvärra och förlänga ditt tillstånd. Är smärtan stark kan nervrotsblockad (injektionsbehandling) effektivt reducera smärtan under läkningstiden.

  Sök först och främst en sjukgymnast, läkare, kiropraktor eller naprapat som utöver sin grundutbildning har vidareutbildat sig inom antingen McKenzie/MDT eller OMI/ortopedisk medicin. Dessa är specialister på bedömning, behandling och rehabilitering av ryggens skador och sjukdomar.
  Orsaken till dina symtom och hur du själv skall bete dig och röra dig blir logiska då du får dem förklarade för dig utifrån omi eller mdt och du ökar chansen till snabbare tillfrisknande och får verktyg att undvika eller hantera eventuella framtida återfall.

  Du kan läsa mer på http://www.ontiryggen.nu

  Lycka till!

  Med vänlig hälsning,
  leg sjukgymnast, Daniel Öhlin
  http://www.ortomed.se

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.