Ont i tån efter hallux valgus operation

1 svar

 1. Hej Erika!

  Tack för din fråga. Ja, lite lurigt att molvärken kommer först så långt efter operation. Om du upplever molvärken utgående bara ifrån den opererade leden och utan några övriga symtom så kommer sannolikt värken från just leden. Finns det andra symtom och områden där värk utbreder sig kan annat besvär ha uppstått. Andra frågor som dyker upp är om du förändrat din belastningsbild kring tiden då din molvärk började. Började du promenera, träna mer etc?
  Det troliga är att leden blivit överbelastad och att du får anpassa belastningen ett tag. Se nedan.

  Värk är lurigt. Det kan värka i åratal och värk som funnits länge kan ändå försvinna. Vad vi vet är att du har en förändrad led, dels av själva tillståndet – hallux valgus samt av operationen och det kan vara så att du kommer ha kvar en känslighet i leden. Vad du bör göra är att försöka uppmärksamma om din belastningsbild (hur mycket du går, vilka skor du har, vilken träning/motion du utför etc) verkar ha något samband med molvärken. Gör den det så anpassa din belastning så att du undviker ytterligare ökad värk och att istället molvärken efter hand minskar. Möjligtvis kan besvären lindras av vissa hallux-valgus-hjälpmedel lindra eller genom träning av tån.

  Du kan prova med att göra följande övningar:

  1) Upprepade knip och sträck (böj och sträck)-rörelser med tån. Så stort rörelseomfång som möjligt (från ytterläge till ytterläge) med tåns egna muskler. 20 stycken åt varje håll. 2 ggr/dag.

  2) Pressa tån neråt respektive uppåt mot exempelvis dina fingrar. Ta i med tåns muskler men håll emot med samma kraft med handen så att det inte blir en rörelse. Pressa 5 sekunder neråt och 5 sekunder uppåt och upprepa 8 gånger. 2 ggr/dag

  3) Avsluta med att sittandes placera foten på kanten/änden av en handduk. Dra sedan in handduken till en ”boll/hög” under hålfoten med hjälp av tårna. upprepa 8 gånger.

  Känner du att någon övning retar upp mer så minska antalet på den, ta bort den eller minska antalet träningar per dag.

  Obs!
  Känner du dig osäker på orsaken till din värk så kontakta den opererande läkaren eller gå till en vårdgivare (sjukgymnast) med erfarenhet av fot och tå- bedömning och rehabilitering. Du kanske får ringa runt för att hitta lämplig.

  Lycka till!

  Hälsar Daniel Öhlin, leg sjukgymnast.
  http://www.ortomed.se

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.