Plantar fasciit

Hej!

Jag misstänker att jag har fått plantar fasciit. Besvären började för någon vecka sedan. Har inte fått diagnosen ställd, men har de ”klassiska” symtomen som värk och stelhet i häl/fot ffa. när jag stiger upp ur sängen på morgonen. Det smärtar på in-/framsidan av hälen. Gör även ont när jag trycker på denna punkt. Känner man över hålfoten så känns senan svullen. Märker också att jag belastar fel med hela benet när jag går och står pga. detta. Försöker tänka på att gå ”normalt”, men det är inte så enkelt när det gör ont och känns stelt.

Försöker strecha foten men tycker endast detta gör nytta en stund efter.

Nu undrar jag hur jag bör gå tillväga för att få bäst hjälp med detta. Ska jag söka läkare för diagnos? Ska jag gå till en sjukgymnast?
Vad gäller inlägg eller dylikt, bör man införskaffa dessa vid ortopedtekniska på sjukhuset, eller kan man gå till en specialiserad skobutik? Jag bor i Lund.

Tack på förhand!!!

3 svar

 1. Hej Anna!

  Tack för frågan!
  Om du söker läkare eller sjukgymnast spelar ingen roll utan det är kompetensen (vidareutbildningen) och erfarenheten av att möta, undersöka och behandla fot- och underbensskador som ger förmågan att ställa diagnos. Vilka vårdgivare som är duktiga på detta i Lund vet jag tyvärr inte. Men söker du en vårdgivare med omi-kompetens så är de skolade i att diagnostisera skador i rörelseorganen.

  Vad gäller inlägg vid plantar fasciit (om det är det du har) så kan mjukare geleinlägg att lägga under hälen lindra något. Prefabricerade (förformade) hålfotsinlägg kan avlasta häl och hålfot och individuellt gjutna inlägg brukar avlasta än bättre. Bäst brukar dock fotortoser med djup styv hälkopp avlasta. Det är bra om du använder något som gör att du belastar normalt över foten annars börjar det snart värka på andra ställen i fot och underben.

  Fortsätt med stretching av vadmuskler och av plantarfascian under hålfoten. Se under ”egenvård” på http://www.halsporre.com. Där kan du även läsa om lämplig behandling.

  Lycka till!

  Mvh Daniel Öhlin
  leg. sjukgymnast
  http://www.ortomed.se

 2. Hejsan !

  Tack för din fråga. Först av allt gäller det att ställa en diagnos. Du kan ha en nedtrampad hälkudde eller en ” inflammation ” i hålfotssenans infäste i hälbenet. Eller något annat. Allt är inte guld som glimmar. Så kontakta en OMI sjukgymnast el läkare för diagnos. Efter det att du fått en diagnos så kan man rehabilitera dig rätt.

  Mvh Dr Peder Blomqvist
  http://www.lakarhuset.com

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.