Problem med häl hos barn

Ont i bakre delen av och under hälen hos barn

Hej,

min 9-åriga dotter har besvär med smärta i sin ena häl, mycket likt beskrivningen av Sever’s skada. Smärtan sitter dels baktill på hälen, dels på undersidan just framför hälkudden och blir värre vid belastning. Vi har nyligen varit till Gå- och löpkliniken för att få hjälp. Jag nämnde då att jag läst på om att hälkoppen skulle vara en bra behandling, men där ville de i stället göra ett hålfotsinlägg (helsula) för att stötta upp hennes hålfot. Detta har ännu så länge inte hjälpt. Hur länge ska vi vänta innan vi söker annan hjälp? Och kan hålfotsinlägget vara ett bra alternativ, eller borde i satsa på hälkoppen i stället? Dottern vill gärna vara med på sina fotbollsträningar, men har för ont just nu.

 

mvh Elin Wålstedt

1 svar

 1. Hej Elin och tack för din fråga!
  Smärtplaceringen som din dotter uppvisar stämmer inte helt med den klassiska bilden vid Severs skada, men det kan ändå vara den skada hon har. Det visar sig vid en undersökning där rätt test utförs. Då diagnosen är ställd kan mest lämplig information lämnas och åtgärd göras.
  Hålfotsinlägg kan mycket väl hjälpa vid Severs skada men det troliga är (det finns idag inga studier som har jämfört effekten mellan hålfotsinlägg och fotortoserna/hälkoppen) att fotortoserna ger ett betydligt bättre stöd för hälkudden då den är djup, styv och har precis samma form som din dotters häl har.

  Om din dotter fortfarande har ont så vänta inte med att söka vidare. Lycka till!

  Vänligen,
  Daniel Öhlin, leg fysioterapeut/sjukgymnast

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.