Smärta med muskelatrofi sedan 6 år

Hej!

I oktober 2010 halkade jag då 23 år gammal på en isfläck varpå min vänstra fot gled inåt, knät följde med och jag hamnade ovanpå knät i en hög på marken. Jag kände inget speciellt i fallet men hade svårt att gå på kvällen och dagen efter.

Jag gick med värken ett par månader innan jag sökte sjukvård i januari 2011. Läkaren remitterade mig till artroskopi med frågeställning korsband, menisk som genomfördes hösten 2011. Utan något fynd.

Jag kommer i kontakt med sjukgymnast postoperativt och mitt låromfång vänster uppmäter 4 cm mindre än mitt högra. Jag har följt rehabprogram från min sjukgymnast (som anses vara den mest erkände i min hemstad) men utan resultat och jag har haft runt 3,5 cm skillnad på mina lår sedan dess.

Under åren har jag genomgått artroskopi, slätröntgen (knä och höft), magnetkamera (knä och höft) samt ultraljud över vänster knä, samtliga ua. Jag gjorde för två veckor sedan en MR ländrygg som visar degenerativa förändringar L5-S1 med dorsal buktning och en uträtad lordos, dock står det att det inte är stenoserande och påverkar inte nervrot, även cunus är ua.

Jag har testat akupunktur, akupressur, laserbehandling, massage (medicinsk och idrotts), kiropraktor (3 olika), naprapat, osteopat men inget har hjälpt mer än max en vecka.

Jag har kronisk bandsmärta över vänster knä främst medialt med fokus kring VMA. Smärtan är varierande i grad, från molande till pulserande och en typ av fyllnadskänsla i knät som gör rörelser omöjliga (lindras med voltaren och alvedon, bägge i fulldos). Jag kan inte ta mig från sittande på huk utan då är det enbart höger ben som tar mig upp. Min muskelatrofi kvarstår och jag har en markant svaghet i vänster ben.

Förlåt för wall of text men det är en lång historia och jag vill verkligen få hjälp med mina besvär.

Med vänlig hälsning

Rickard

1 svar

 1. Hej och tack för en väl beskriven och formulerad fråga!
  Du har ju genomgått en rad undersökningar och behandlingar och det är svårt att ge någon ytterligare hjälp här. Det låter som man har letat på rätt ställen, dvs lokalt i knät samt vidare uppåt i höft och ländrygg. Vid den kliniska undersökningen är målet att stressa olika vävnader för att försöka reproducera ”din smärta” och utifrån den sammanlagda bilden av detta och anamnesen komma fram till misstänkt vävnad. Vidare utredning med bilddiagnostik och artrosskopi kan sedan bekräfta och värdera vävnadsskadan eller friskriva den. Mitt råd blir att börja om denna process hos annan vårdgivare. En vårdgivare med bra vidareutbildning, exempelvis examen i OMI, OMT eller MDT/McKenzie (den sistnämnda är mer aktuell om ryggen misstänks kunna vara orsak) ökar chansen till lyckat omhändertagande.

  Hoppas att du får ordning på besvären och kan börja röra dig som du önskar snart igen.

  Vänligen,
  Daniel Öhlin, leg. fysioterapeut
  Ortomed Göteborg

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.