stötvågsbehandling vid hälsporre?

Hej!
Jag har konstaterad hälsporre (stora problem sedan 2,5månader). Försökt med tejpning, inlägg i skorna mm men smärtan blir bara värre. Läst att stötvågsbehandling skulle kunna fungera, kan man ge denna behandling om jag sedan 20år tillbaka har 2st skruvar i stortåbenet (fraktur början på 90-talet)?
Med vänlig hälsning,
Susanne Sturesson

1 svar

 1. Hej Susanne!

  Radiell stötvågsbehandling (vilken är den vanligaste formen) påverkar inte vävnaderna kring stortån alls om du har en normaltjock hälkudde och behandlingen ges mot plantarfasciafästet eller i plantarfascisenan strax före hälbensfästet, vilket är den plats där skadan så gott som alltid sitter. Är hälkudden väldigt tunn kan möjligen små vibrationer nå stortån, men dessa borde vara betydelselösa då vibrationerna från varje steg du tar borde vara mycket större för tån och skruvar. Känner du dig tveksam ytterligare så rådfråga kirurgteamet.

  Avlastning med styva hälkoppsinlägg ger en mycket bra avlastning från de provocerande krafter som kommer från golvet upp mot plantarfascifästet vid stående och gående och är en bra kombination med stötvågsbehandling. Egenvård bör du också göra, men jag misstänker att du håller på med det.

  Här finns mer information om hälsporre och om egenvård och behandling vid tillståndet: https://www.skadekompassen.se/skador-sjukdomstillstand/halsporre-plantar-fasciit-halsmarta-hos-vuxna/

  Med vänlig hälsning,
  Daniel Öhlin, leg fysioterapeut
  http://www.ortomed.se

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Vi värnar om din integritet.

Tänk på att:

Som användare våra Webbsidor och våra Tjänster liksom av detta forum accepterar du vår behandling av dina Personuppgifter enligt vår Integritetspolicy Du godkänner därtill även att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra. För att värna om din integritet rekommenderar vi dig att inte använda ditt riktiga namn samt i övrigt undvika att lämna sådan information som kan härledas till dig som person. Tänk även på detta när du väljer ditt användarnamn när du skapar ditt konto hos oss då ditt användarnamn kommer stå som avsändare för ditt meddelande i forumet. Din e-postadress visas dock inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.