Supraspinatustendinit

 

Hej! Jag har en bekant som fick diagnosen supraspinatustendinit för minst en månad sedan. Han blev då insatt på pronaxen. Jag har gått en kortare massagekurs i svensk klassisk massage och brukar massera vänner och bekanta lite då och då på min fritid. För någon dag sedan fick denne bekanta en halvtimmes massage på rygg/nacke/skuldror och delvis axlar. När jag nu googlade lite på supraspinatustendinit så ser jag att det ju är en inflammation, vilket borde betyda att det inte är bra att massera på? Området såg inte inflammerat ut, var inte rött, värmeökat, svullet eller liknande. Har läst att tvärgående friktioner är okej på supraspinatustendinit, men jag är ju som sagt ingen ”riktig” massör. Kan mina strykningar, knådningar och friktioner (som ju ingår i svensk klassisk massage) ha gett någon skada på min bekanta? Vad kan i så fall ha hänt? Skulle vara hemskt om jag förstört för honom.. 

 

1 svar

  1. Hej Anna!

    Det stämmer att supraspinatustendinit betyder inflammation i supraspinatussenan ( -it = inflammation). Troligen hade han dock inte inflammation när du behandlade honom då det redan hade gått en månad. Inflammation i en vävnad brukar föreligga endast några dagar efter det att skada uppstår och är en naturlig första fas i kroppens/vävnadens läkningsprocess. Att ge generell muskelmassage var därav ingen fara utan var säkert bara skönt och positivt för omkringliggande muskler som ofta blir spända och ömma på grund av försvar mot smärtan från den överbelastade senan supraspinatus. Tvärfriktionsmassage är en specifikt riktad massagebehandling över den skadade vävnaden i syfte att återställa normal funktion och belastningstålighet i vävnaden. Om din vän fortfarande har besvär brukar denna behandling bidra till snabbare normalisering och besvärsfrihet.

    Mvh
    Daniel Öhlin
    http://www.ortomed.se

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.