Svullen lateralt, men smärta medialt i fotleden

Ont på insidan av fotleden

Hej! Plötsligt har den laterala sidan av min fotled blivit svullen, precis runt fotknölen bara, och den känns svampig, typ vätskefylld, men är inte öm. Samtidigt har jag fått smärta precis bakom/över mediala malleolen och är väldigt palpöm där också. Har en supinerande gång med högt fotvalv. Har hoppat mycket hopprep senaste tiden.. Undrar om det kan vara benhinneinflammation? Fibularis tendinit? Varför är då laterala sidan samtidigt svullen men oöm, när smärtan sitter medialt på fotknölen och upp lite bakom tibialis?

Råd? Ska fjällvandra om 1 månad… 🙁

Tacksam för all hjälp!

2 svar

 1. Stort tack för svaret! Ska göra övningarna. Vad innebär fottrampningar, Har även kontaktat er ang ev skoinlägg, som kanske kan hjälpa om det är min supination som förvärrar besvären?

  Tack!

  Mvh Brett (har skrivit via min flickvän Tinas inlogg)

 2. Hej,

  Om det är benhinneinflammation bör smärtan vara mer lokaliserad mot insidan av skenbenet (tibia) samt att det då är ömt att trycka mot denna benkant. Eftersom smärtan är bakom/över mediala malleolen (inre fotknölen) i kombination med att du hoppat mycket hopprep låter det som att du fått en överbelastning i tibialis posterior sena. Det borde i så fall vara ömt att trycka på denna sena samt att motståndstest brukar reproducera smärtan.

  Mitt råd blir att vila från hoppandet och träna annat ett tag (cykel, sim, resten av kroppen).
  Håll cirkulationen igång genom övningarna: fottrampningar och vinkla fotsulor ifrån resp mot varandra – stora sådana ytterläge till ytterläge och 30 st åt varje håll. 3-4 gånger per dag. Massera över ömma senan, tvärs emot fiberriktningen 15 min, 3 ggr/v. MEN gör inget av ovanstående om du blir sämre.

  Eftersom du skall fjällvandra om en månad och jag uppmuntrar till fysisk aktivitet och önskar att du kan genomföra detta tycker jag du skall kontakta en vårdgivare som kan bedöma skadan och ge dig råd och hjälp att fortast möjligt bli frisk och aktiv igen. Klicka på ”Hitta vård” i menyn här ovan och filtrera ut vårdgivare på din ort/län som arbetar med ”besvärsområdet” ”ont i underben-vrist-fotled”.

  Med vänlig hälsning,
  Daniel Öhlin, leg fysioterapeut
  http://www.ortomed.se

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.