Tennisarmbåge

Hej. Jag har just varit på reumatologen för kortisonspruta i min armbåge (tennisarmbåge) Jag har återkommande besvär, förmodligen pga av mitt jobb (tandtekniker 19 år)  Vad ska jag nu tänka på för att det kanske ska kunna bli bättre. Det blir ju bra ett tag efter sprutan men kommer tillbaka, redan efter 1-2 mån. Beror det på att jag går till jobbet för tidigt så det inte hinner läka??  Funderar om jag denna gång ska var hemma en vecka ? för att läka ihop… Tacksam för råd. 

Mvh Susanne

4 svar

 1. Hejsan Susanne

  Ett litet tillägg till ovanstående. ibland är det även så att du kan få samma symtom men orsaken är en sk adderens av en nerv från nacken . Dvs en nerv som växt fast något och då behöver lösgöras.

  Då mobiliserar sjukgymnasten lös det hela och besvären försvinner

  Således är rätt diagnos a och o

  Mvh Dr Peder Blomqvist
  http://www.lakarhuset.com

 2. Hejsan Susanne !

  Tack för mailet. En förutsättning för rätt behandling är rätt diagnos. Tennisarmåbe finns i flera typer. Typ 1-4. Vilken typ har du. Vet din sjukgymnast det så bör en OMI sjukgymnast bedömma dig.

  Jag skulle föreslå följande rehabilitering då tillståndet är kroniskt

  ( 1 ) Stötvågsbehandling i kombination med exentrisk träning
  ( 2 ) Kortisoninjektion x 3 med tre v mellanrum

  Om inget fungerar

  ( 3 ) Ultraljud med doppler, detta för att utesluta senskada samt nerinväxt

  Får du ingen långsiktighet i tillfrisknandet och ultraljudet är normalt. Så bör du undvika ” krysset ” under lång tid. Då är det tidsfaktorn i kombination med extentriskträning som ska läga dig

  Mvh Dr Peder Blomqvist
  http://www.lakarhuset.com

 3. Tack för ditt svar. jag har nu varit sjukskriven i snart 2 veckor. jag har hunnit vara till en sjukgymnast som har gett mig några övningar. Det känns bättre i armen, så länge jag inte använder den. Om jag lyfter något eller skriver eller kryddar maten… då värker hela underarmen… lite bättre dock i själva armbågen nu. Men det är som att underarmsmuskeln blir jätte ”spänd” vid minsta rörelse. Känns lite som att muskeln inte får plats i armen…. Svårt att förklara på annat sätt…..
  Jag tänker på ditt tips att inte se krysset på armen… Det blir väldigt svårt med det jobb jag har… Tandtekniker… Vi Tillverkar tänder, bettskenor osv med händerna.. Vi är som en verkstad för att tillverka tänder med händerna så att säga… Jag förstår att mina år inom yrket är det som orsakat detta (19 år) Kommer jag att kunna fortsätta jobba med mina armar/ händer? Mina två veckors sjukskrivning gå ut den 21/10 Är det tillräckligt för att gå tillbaka till jobbet då? Med de besvär som återstår?….. Mvh Susanne

 4. Hejsan Susanne !

  Inflammation i underarmens infäste sk tennisarmbåge får man ofta av statiskt arbete. Tänk dig att du ritar ett kryss på handens ovansida. Varje gång du ser krysset, så anstränger du det område som du nu har inflammation i. Således bör du ej se krysset under dom perioder du har ont. Du skulle kunna låte en ergonom komma till din arbetsplats och titta på din arbestställning. Detta för att förhindra återkommande inflammationer. Du skulle även kunna via din sjukgymnast lära dig sk exentrisk träning för att även här förhindra nya besvär. Är det så att du aldrig blir bra utan besvären hela tiden återkommer kan det vara så att den kroniska inflammationen gjort att du fått inväxt av extra nerver i området. Då gör det ont utan att felet är särskilt stort. Diagnosen gör man med färddoppler ultraljud och första hands behandling för detta är stötvågsbehandling andra handsbehandling för detta är skleroserade injektioner. Knyt dig till en OMI sjukgymnast som kan rehabilitera dig.

  Mvh Dr Peder Blomqvist
  http://www.lakarhuset.com

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.