tennisarmbåge – vad innebär vila?

Hej, har fått tennisarmbåge. Går på behandling hos sjukgymnast, akupunktur först – nu massage direkt på den ömma muskelpunkten eftersom det första inte gav verkan. Jag får inget klart besked från min sjukgymnast om vad vila egentligen innebär. Betyder det att jag t ex inte ska jobba alls under en period? mitt jobb innebär i stort sett enbart datorjobb, har ergonomisk arbetsplats. Får jag använda armen överhuvdtaget? Typ, att sätta på sig strumpor eller dra av sig ett par jeans gör superont, att lyfta en kopp funkar men känns. Även i vila gör armen ont, svårt att hitta ett bra läge. Jag får ingen tydlighet i om armen (naturligtvis höger) ska vila från all belastning i möjligaste mån – och det innebär att jag inte får använda den alls ( tex nu när jag skriver), eller om det är ok så länge arbetsplatsen är ergonomisk, och det är ok att använda armen lite. Det är jättesvårt för mig att själv avgöra om inflammationen förvärras av att jag fortsätter använda armen (om än i mindre utsträckning), och om jag alltså inte ska belasta den alls under en tid för att ge chans till läkning. I korthet: vad innebär vila? ni skriver på er hemsida också; ”vid akuta besvär bör du avlasta och vila vävnaden” – hur då? Inte använda den alls? använda den bara när det är absolut nödvändigt (typ: växla i bilen, tvätta sig på vänster sida, röra i en gryta, hälla av potatisvattnet…datorarbete, skriva, öppna en dörr…)

Skulle bli otroligt glad för ett tydligt svar 🙂

mvh/ Ida

1 svar

  1. Hejsan !

    Tack för din fråga. Jag förmodar att du har smärta från armbågsledens utsida. Du frågar enbart om hur du ska vila och vara aktiv. Här kommer svaret :

    Om du ritar ett krygg på handens ovansida får du en uppfattning om när du anstränger muskelfästet på armbågens utsida. Varje gång du gör något och du ser krysset så anstränger du området som smärtar. Således försöka att inte se krysset så anstränger du ej muskelfästet.

    Mvh Dr Peder Blomqvist
    http://www.lakarhuset.com

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.