Trasig hälkudde.

Jag är kvinna, 35 år och har (enligt två olika ortopeder) söndertrampad kälkudde, på båda hälarna. Jag har i ca 15 år haft besvär av tvärplattfot, och har säkert i alla år kompenserat detta med att lägga mer vikt bak på foten för att avlasta framdelen. Dessa ortopeder har gjort ”vanliga” gjutna sulor som jag inte tycker hjälper på hälbesväret. Jag läste nu på skadekompassen.se om ”Behandling vid Severs skada” och hälkoppsinlägget (fotortosen) som håller fettkudden på plats. Görs detta hälkoppsinlägg även till vuxna? När jag läser om den så verkar det vara precis det jag behöver för att få avlastat hälarna. Vart kan jag eventuellt få gjort ett sådant inlägg? Finns någon i Gävle, Uppsala eller Stockholms området?

1 svar

 1. Hej!

  Tack för din fråga.
  Du tänker helt rätt vad gäller hälkoppsinlägget (fotortosen) och att det stöd denna styva formgjutna ortos ger borde hjälpa vid uttrampade hälkuddar. Studier har visat att hälkoppsinlägg ökar hälkuddens tjockled, minskar det maximala trycket från underlaget upp i hälen samt reducerar belastningsrelaterad hälsmärta (studierna är gjorda på barn med Severs skada). Samma goda resultat ses i kliniken (i praktiken) hos vuxna med belastningsrelaterad hälsmärta (som vid uttrampad hälkudde eller hälsporre). Hälkudden får ett betydligt bättre stöd med gjutna styva hälkoppsinlägg än vid traditionella ortopediska inlägg av mjukare EVA-material, så det finns goda chanser att dina besvär skulle reduceras med dessa. Det går förstås inte att garantera men det är väl värt att prova.

  Mitt råd blir att skaffa dessa och försöka använda dem så mycket du kan en period för att maximera avlastningen med förhoppningen att dina irriterade hälkuddar eller benhinnan runt hälbenet återhämtar sig och blir mer belastningståligt så att det kanske räcker med väldämpade skor eller vanliga ortopediska skoinlägg därefter. Total utläkning är inte säkert att du får, tyvärr.

  Här på Skadekompassen kan du filtrera ut de vårdgivare som tillverkar hälkoppsinlägget. Du kan även välja ort. Jag tror inte det finns några i Gävle eller Uppsala som tillverkar specialinlägget men i Stockholm finns. Klicka bara på ”Hitta vårdgivare” i menyn och filtrera sedan på behandlingsmetod samt på ort och välja det du önskar.

  Lycka till och återkom gärna med rapport om hur det gick.

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.