Värk i vänster ben samt korsrygg

Ramlade på en promenad för ett år sedan fick ont i ryggen eller musklerna runt korsryggen. Gick över när jag var ute o sprang eller cyklade. Sedan efter ca 3 -4 månader tog det helt stopp när jag var ute och sprang ont i rygg, Vänster skinka, utsida lår, utsida vad och foten domnade bort. Har nu gått hos sjukgymnast sedan mars och fått akupunktur men ingen förbättring kan ibland vara lite bättre direkt sedan likadant. Kan inte gå långt, springa eller anstränga musklerna med någon träning då blir det likadant . Just nu är värken runt fotknölen på vänster fot värst och känner man på skinkan och vaden är det stenhårt som om en sena eller något skulle vara som en sprängd sträng.

Vad kan det vara för fel och hur kan man åtgärda det vill ju träna. Sjukgymnasten trodde på roterad korsrygg och att jag skulle bli bra med akupunktur men hjälper inte. Kan massage förbättra/förvärra vågar i te prova för värken är outhärdlig.

Med vänlig hälsning, Marie

1 svar

 1. Hej Marie,

  Med de symtom du beskriver är det troliga att det är en nervrot (nerv) i ländryggen som får ett tryck mot sig av en annan vävnad. Denna ”annan vävnad” är vanligen en disk, framför allt om du är i en ålder mellan 25 och 60 år. Den belastade nerven försörjer de områden ner i ben och fot som du har besvär i. När detta sker i kotpelaren i ländryggen blir alltid muskler i närliggande områden ömma och spända och det är lätt att då tro att orsaken är muskulär, vilket den alltså inte är.

  Det kan också vara annan vävnad som belastar nervroten, som exempelvis en ländryggskota och det kan vara en annan orsak till besvären än nervrot.

  Akupunktur, liksom massage, kan lindra symtomen något, men det är bättre att försöka finna orsaken till symtomen först och utifrån teori om vad som ger symtomen erbjuda mer riktad information och omhändertagande.

  Bästa sättet att försöka finna en rimlig förklaring till dina symtom är att träffa en vårdgivare som är specialiserad på ryggens anatomi, olika sjukdomsbilder, diagnostik, behandling och rehabilitering och en bra förutsättning för detta är de som har vidareutbildning i OMI, McKenzie eller OMT.

  Här är lämpliga sådana.
  OMI:
  https://www.skadekompassen.se/vardgivare/besvarsomrade/ont-i-ryggen-2/specialisering/omi-ortopedisk-medicin/

  McKenzie:
  https://www.skadekompassen.se/vardgivare/besvarsomrade/ont-i-ryggen-2/specialisering/mdt-mckenzie-mekanisk-diagnostik-terapi/

  OMT:
  https://www.skadekompassen.se/vardgivare/besvarsomrade/ont-i-ryggen-2/specialisering/omt-ortopedisk-manuell-terapi-steg-2/

  Vänliga hälsningar,
  Daniel Öhlin
  Ortomed Sverige

Lämna ett svar

Posta i forumet med formuläret nedan.

Skadekompassen logo

Policy för alla användare av forumet:

Som användare av detta forum godkänner du att det du skriver publiceras och därmed kan läsas av andra.

När du skriver ett inlägg eller kommentar i detta forum kommer ditt användarnamn stå som avsändare och din e-postadress syns inte.

Du godkänner att använda forumet på ett civiliserat sätt och inte skriva sådant som omfattar rasism, pornografi, hot eller kränkande/nedlåtande kommentarer om människor, organisationer eller företag. Din text skall heller inte omfatta reklam som uttryckligen gynnar produkter eller företag och vi ber er att uttrycka er vänligt och respektfullt i alla avseenden då vi vill uppmuntra till en positiv och hjälpande anda.

Du tar hela ansvaret för det du skriver och förmedlar på forumet och forumets administratör förbehåller sig rätten att ta bort sådant som; inte anses följa denna policy, anses vara olämpligt eller irrelevant för denna webbplats.

Om du anser att ett inlägg eller kommentar inte följer vår policy så ber vi er att kontakta oss.

Om du vill ta bort dina uppgifter från detta forum går det bra att skicka en begäran om detta till info[at]skadekompassen.se. Skicka då din begäran från den e-postadress du använde när du postade ditt inlägg.

Skadekompassen.se och dess ägare Ortomed Sverige AB har rätt att kontakta dig via din e-postadress.

Policytillägg för legitimerade vårdgivare.

Du som är legitimerad vårdgivare och som svarar på inlägg och kommentarer skall undvika att hänvisa till din egen mottagning men du kan hänvisa till en lämplig yrkeskategori, behandlings- eller undersökningsmetod och du bör skriva under med ditt riktiga namn och med namnet på din mottagning. Om du har en vårdgivarsida här på Skadekompassen kan du skriva in länken till den så att mottagaren av informationen kan få mer information om dig/er.