Schlatters sjukdom (schlatterknä)

Skribent Daniel Öhlin, leg. fysioterapeut
Uppdaterat 2020-05-22
Dela
Gilla

Hitta vårdgivare med kunskap om Schlatters sjukdom (schlatterknä)

Schlatters sjukdom – schlatterknä

Schlatters sjukdom (schlatterknä) är smärta från knäskålssenans fäste i underbenet på grund av överbelastning av vävnader i tillväxt. Barn i tillväxtåren mellan 8-15 års ålder och som samtidigt belastar knäna med mycket hopp och löpning kan drabbas.

Barns senor är starka men benvävnaden där senorna fäster hänger inte riktigt med vad gäller hållfasthet under tillväxtåren. Hos vuxna är det tvärtom sena och senfäste som är bräckligare än benvävnaden. Vid schlatters sjukdom svullnar fästet, som sitter på en knöl några centimeter nedanför tippen av knäskålen, upp och det värker under och/eller efter aktivitet som belastat lårmuskeln och knäskålssenan. Sjukdomstillståndet är ofarligt och läker vanligen ut, men kan leda till ett resttillstånd av en förstorad knöl i själva fästet, vilket kan ge smärta eller obehag vid knästående på hård underlag i vuxen ålder. Det finns behandling och knäskydd som kan lindra besvären och underlätta fortsatt fysisk aktivitet under utläkningen.

Symtom

Smärtan vid Schlatters sjukdom kan vara allt ifrån svag till väldigt intensiv och aktivitetshämmande. Smärtan är lokaliserad till området för knäskålssenans fäste på underbenet och detta är ofta svullet eller förtjockat samt ömt att trycka på. Smärtan ökar ofta vid uppresning, trappgång, löpning och hopp.

  • Smärta från området på framsidan av knät där knäskålssenan fäster på underbenet.
  • Svullnad eller förtjockning av fästet.
  • Ökad smärtan vid aktivitet som belastar lårmuskeln och knäskålssenan som; uppresning, trappgång, hopp och löpning.
  • Ömhet eller smärta vid tryck mot fästet.

Behandling

Schlatters sjukdom brukar gå över av sig själv, men om den besvärar till den grad att aktivitetsnivån påverkas bör vård sökas. Man kan samtidigt börja med att minska på den explosiva belastningen (hopp och ruscher) under träningen och i övrigt i vardagen.

Fysioterapi (sjukgymnastik) med övningar för fram- och baksida lår samt vadmuskulatur där belastningen successivt stegras rekommenderas.

Knäskydd vid Schlatter – så kallat Schlatterband, kan användas under träningen för att lindra besvären under utläkningsperioden.

Stötvågsbehandling har rapporterats vara en säker behandling med mycket gott resultat, men med låg nivå av vetenskaplig evidens, då få studier ännu är gjorda. Behandlingen kan ges 2-5 gånger med följande förslag på behandlingsdos: rESWT; 2000-2500 impulser, 3.5 bar.

Lyssna 2.45 min in i detta klipp där den danske ortopeden Bjarne Pedersen pratar om sin kliniska erfarenhet av stötvågsbehandling vid Schlatter i knät.

Knäskydd och schlatterband vid Schlatter

Nedan rekommenderar vi skydd och schlatterband som ger stöd och lindring vid Schlatter. Schlatterband syftar till att komprimera knäskålssenan för att minska smärtan som uppstår då kraft går igenom denna. Knäskydd kan även tillföra kompression över musklerna runt knät för att stimulera till både smärtlindring och ökad muskelaktivering av dessa. Knäskydd för schlatter kan även innehålla pelotter vilka med hjälp av remmar reglerar trycket mot knäskålssenan.

Vi har valt att ha ett betalt samarbete med Rehaboteket då de svarar upp mot våra krav på kvalitet, kompetens, service och snabb och trygg handel.

Schlatterknäskydd - Genum Patella

Schlatterknäskydd - Genum Patella

Genum Patella är ett enkelt och smidigt knäskydd speciellt utvecklat för idrottande barn mellan 8 - 15 år vid problem med schlatter.

399 kr

Läs mer
Knäskydd Ice vid Schlatter och hopparknä

Knäskydd Ice

Kraftfullt modulärt knäskydd för avlastning vid främre knäsmärta, knäskål, broskytan bakom knäskålen och knäskålssenan ex schlatter, hopparknä, PFSS

499 kr

Läs mer
Stabilt Schlatter knäskydd

Stabilt Schlatter knäskydd

Knäskydd Schlatter Stabil är ett unikt knäskydd för optimal avlastning av schlatter och knäskålsrelaterade problem i samband med aktivitet.

599 kr

Läs mer

Differentialdiagnoser / Andra möjliga diagnoser

  • Sinding-Larsen-Johansson syndrom
  • Hoffa’s syndrome
  • Synnovial plica syndrom
  • Tibial tubercle fracture