fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Reumatologi, Stötvågsbehandling, Fysisk arbetsmiljöbedömning, Infraspinatustendinit (infraspinatustendinopati) & Ergonomi förarmiljö – Skadekompassen

Din sökning på Reumatologi, Stötvågsbehandling, Fysisk arbetsmiljöbedömning, Infraspinatustendinit (infraspinatustendinopati) & Ergonomi förarmiljö resulterade i 0 vårdgivare

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling eller ESWT (extracorporeal shock wave therapy) är en behandlingsmetod där man använder en apparat som genererar ljudvågor som med en viss styrka och frekvens stimulerar smärtminskande och läkande mekanismer i skadade eller smärtande vävnader. Stötvågsbehandling har använts sedan 80-talet, från början som behandling för njursten men på senare år är det stora användningsområdet muskuloskeletala besvär där syftet är att minska smärta och stimulera till läkning. Framför allt vid långvariga besvär har behandlingsmetoden visat sig vara värdefull. Våra vanligaste smärttillstånd i rörelseapparaten kommer från senor, senfästen, ligament och muskler och vid dessa sjukdomstillstånd är stötvågsbehandling en möjlig behandlingsform för att förbättra hälsotillståndet. Det finns radial stötvågsbehandling (rESWT) och fokuserad stötvågsbehandling (fESWT). Radial stötvågsbehandling används vid vävnadsskador som ligger lednära och fokuserad stötvågsbehandling används både lednära och mot tillstånd som i djupare liggandes vävnader.

Fysisk arbetsmiljöbedömning

Fysisk arbetsmiljöbedömning innebär analys av arbetslokalens utformning och inredning, bullerdämpning, belysning, ventilation och hjälpmedel i arbetet. Den fysiska arbetsmiljön kan se väldigt olika ut för olika verksamheter. Idag innehåller de flesta arbeten en del kontorsarbete vid dataarbetsplats men alla olika typer av fysisk belastning ingår i arbetsmiljöarbetet. Översyn, genomförande och uppföljning av den fysiska arbetsmiljön ingår i det systematiska arbetsmiljöarbetet som åligger alla arbetsgivare att följa. Riskbedömning, förändringsarbete och utbildning av den fysiska arbetsmiljön kan göras av företagshälsovård, ergonom och arbetsmiljöingenjör, vilka kan arbeta inom det egna företaget eller anlitas för särskilda uppdrag.

Reumatologi

Ergonomi förarmiljö

Infraspinatustendinit (infraspinatustendinopati)

Infraspinatustendinit innebär att infraspinatusmuskelns sena har blivit inflammerad. Detta uppstår ofta efter en skada/trauma eller efter överansträngning och resulterar i att det gör ont att lyfta armen uppåt, ut från sidan av kroppen samt att föra armen åt sidan bakåt. Inflammationen, som är den första fasen i läkningsprocessen och alltså naturlig, går vanligtvis över inom några dagar men vävnadsförändringar och värk och besvär kan kvarstå. Smärttillståndet kallas efter den första fasen istället för infraspinatustendinos. Smärtan placerar sig på baksida, utsida eller framsida av axeln och ofta strålar det ner i utsida av överarmen. Prognosen är god, men besväret kan fortgå länge och skadan förvärras om felaktig belastning av supraspinatus fortföljer. Skadan bedöms och omhändertas i den allämnna vården.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar