fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Stötvågsbehandling, Funktionell rörelseanalys, Ont i foten, Muskelbristning & Primär hälso- och sjukvård – Skadekompassen

Stötvågsbehandling, Funktionell rörelseanalys, Ont i foten, Muskelbristning & Primär hälso- och sjukvård resulterade i 6 vårdgivare

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling eller ESWT (extracorporeal shock wave therapy) är en behandlingsmetod där man använder en apparat som genererar ljudvågor som med en viss styrka och frekvens stimulerar smärtminskande och läkande mekanismer i skadade eller smärtande vävnader. Stötvågsbehandling har använts sedan 80-talet, från början som behandling för njursten men på senare år är det stora användningsområdet muskuloskeletala besvär där syftet är att minska smärta och stimulera till läkning. Framför allt vid långvariga besvär har behandlingsmetoden visat sig vara värdefull. Våra vanligaste smärttillstånd i rörelseapparaten kommer från senor, senfästen, ligament och muskler och vid dessa sjukdomstillstånd är stötvågsbehandling en möjlig behandlingsform för att förbättra hälsotillståndet. Det finns radial stötvågsbehandling (rESWT) och fokuserad stötvågsbehandling (fESWT). Radial stötvågsbehandling används vid vävnadsskador som ligger lednära och fokuserad stötvågsbehandling används både lednära och mot tillstånd som i djupare liggandes vävnader.

Funktionell rörelseanalys

Funktionell rörelseanalys är en kvalitativ rörelseanalys med systematisk observation och subjektiv bedömning av människans rörelsemönster utifrån kunskap från kinesiologin, biomekanik och neurovetenskap. I analysen tas fasta på optimalt (ekonomiskt) och avvikande rörelsebeteende. Man studerar hur rörelsen sker och genom fynden definieras rörelseproblemet. Utifrån detta formuleras en behandlingsstrategi i samarbete med patienten.

Ont i foten

Ont i foten beror vanligtvis på att en vävnad som led, muskel, nerv, slemsäck, sena eller senstråk skadats eller överbelastats. Smärtan kan även vara refererad och placeras i foten pga en klämd nerv ovanför foten. De vanligaste orsakerna till fotsmärta är plantar fascialgi (hälsporre), svullnad och ligamentskada efter stukad fot, mortons neurom, metatarsalgi, tendinos (senöverbelastning), hallux valgus, hammartå, liktorn och artros i tå, mellanfotsleder eller talocruralleden.

Primär hälso- och sjukvård

Muskelbristning

Muskelbristning kan vara en lindrig sträckning eller mer omfattande skada i form av partiell eller total ruptur. Muskelbristningar kan drabba alla muskler i kroppen, men är vanligare i muskler som går över två leder till exempel Quadriceps, hamstrings (fram- och baksida lår) och vaden. En muskelbristning uppstår då muskeln utsätts för en stor kraft och resulterar i att muskelns fibrer går sönder. Det kan vara genom att muskeln spänns och drar ihop sig (kontraheras) i ett utsträckt läge eller genom ett trauma eller slag mot muskeln. Symtom är smärta då muskeln spänns, muskelstramhet, svaghet och ömhet vid tryck. Omkringliggande muskelfibrer kan ibland gå i kramp. Rätt akut omhändertagande är viktigt och rehabträning / medicinsk träning och vissa behandlingsformer är rekommenderat och leder till snabbare tillfrisknande och bättre resultat. 

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar