fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Stötvågsbehandling, Löpanalys, Ont i käkleden, Nackspärr (akut torticollis) & CSPT - Certifierad Idrottsmedicinsk Sjukgymnast – Skadekompassen

Stötvågsbehandling, Löpanalys, Ont i käkleden, Nackspärr (akut torticollis) & CSPT - Certifierad Idrottsmedicinsk Sjukgymnast resulterade i 1 vårdgivare

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling eller ESWT (extracorporeal shock wave therapy) är en behandlingsmetod där man använder en apparat som genererar ljudvågor som med en viss styrka och frekvens stimulerar smärtminskande och läkande mekanismer i skadade eller smärtande vävnader. Stötvågsbehandling har använts sedan 80-talet, från början som behandling för njursten men på senare år är det stora användningsområdet muskuloskeletala besvär där syftet är att minska smärta och stimulera till läkning. Framför allt vid långvariga besvär har behandlingsmetoden visat sig vara värdefull. Våra vanligaste smärttillstånd i rörelseapparaten kommer från senor, senfästen, ligament och muskler och vid dessa sjukdomstillstånd är stötvågsbehandling en möjlig behandlingsform för att förbättra hälsotillståndet. Det finns radial stötvågsbehandling (rESWT) och fokuserad stötvågsbehandling (fESWT). Radial stötvågsbehandling används vid vävnadsskador som ligger lednära och fokuserad stötvågsbehandling används både lednära och mot tillstånd som i djupare liggandes vävnader.

Löpanalys

Löpanalys innebär att man studerar biomekanik, steglängd, stegfrekvens och studshöjd under löpning. Löparen filmas från olika vinklar och dessa analyseras sedan i slow motion där avvikelser blir mer tydliga. Löpanalys görs oftast med löparen springandes på ett löpband då det är tekniskt svårt att utföra analysen live i löparspåret. Studier visar dock att det är ganska överrestämmande att göra analysen i spåret eller på bandet. Syftet med en löpanalys kan vara att finna en ogynnsam löpteknik. En ogynnsam löpteknik kan innebära ökad risk att drabbas av en löparskada och den anses också kunna vara en bidragande orsak till en befintlig skada. En löpanalys kan även göras för att man önskar förbättra en löpteknik och prestationsförmåge.

Ont i käkleden

Smärta, stelhet och knakningar i käkleden kan bero på tänder, muskler, ligament eller meniskskada i käkleden. Meniskskada i käkleden kan göra det svårt att gapa/öppna munnen samt att det kan knaka och knäppa kring leden.

CSPT - Certifierad Idrottsmedicinsk Sjukgymnast

CSPT sjukgymnaster har steg 3 utbildning i idrottsmedicin samt minst 3 års arbete på mottagning för idrottsmedicin samt att de arbetar aktivt med idrottslag, förbund eller landslag. För fortsatt certifiering krävs att sjukgymnasten håller sina kunskaper och arbetsmetoder aktuella.

Nackspärr (akut torticollis)

Nackspärr innebär att man plötsligt får stelhet och ont i nacken. Det blir svårt att vrida och luta huvudet, ofta mer åt ett håll, samt att nack- och halsmuskler blir krampaktiga och ömma. Nackspärr är ett tillstånd som drabbar många någon gång i livet och det är vanligt att ha återkommande nackspärrsepisoder. Det klassas inte som någon sjukdom i sig utan snarare som ett symtom med flera möjliga orsaker. Nackspärr uppstår plötsligt och är övergående. Ofta börjar besvären med att man gjort en häftig rörelse med huvudet eller att man sovit med huvudet i en ogynnsam position. Uppkomstmekanismen kan vara olika men det är vanligt att en diskförändring leder till att vävnader med nerver i sig signalerar smärta och att ett reflektoriskt muskelpåslag följer på detta. Ofta går tillståndet över av sig själv inom ett par dagar eller en vecka, men nackspärr orsakat av en disk kan gå över betydligt snabbare om egenvård och behandling riktad mot diskbesvären påbörjas.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar