fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Sjukgymnast, Stötvågsbehandling, Löpanalys, Ischias - utstrålning i benet & CSPT - Certifierad Idrottsmedicinsk Sjukgymnast – Skadekompassen

Din sökning på Sjukgymnast, Stötvågsbehandling, Löpanalys, Ischias - utstrålning i benet & CSPT - Certifierad Idrottsmedicinsk Sjukgymnast resulterade i 1 vårdgivare

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling eller ESWT (extracorporeal shock wave therapy) är en behandlingsmetod där man använder en apparat som genererar ljudvågor som med en viss styrka och frekvens stimulerar smärtminskande och läkande mekanismer i skadade eller smärtande vävnader. Stötvågsbehandling har använts sedan 80-talet, från början som behandling för njursten men på senare år är det stora användningsområdet muskuloskeletala besvär där syftet är att minska smärta och stimulera till läkning. Framför allt vid långvariga besvär har behandlingsmetoden visat sig vara värdefull. Våra vanligaste smärttillstånd i rörelseapparaten kommer från senor, senfästen, ligament och muskler och vid dessa sjukdomstillstånd är stötvågsbehandling en möjlig behandlingsform för att förbättra hälsotillståndet. Det finns radial stötvågsbehandling (rESWT) och fokuserad stötvågsbehandling (fESWT). Radial stötvågsbehandling används vid vävnadsskador som ligger lednära och fokuserad stötvågsbehandling används både lednära och mot tillstånd som i djupare liggandes vävnader.

Löpanalys

Löpanalys innebär att man studerar biomekanik, steglängd, stegfrekvens och studshöjd under löpning. Löparen filmas från olika vinklar och dessa analyseras sedan i slow motion där avvikelser blir mer tydliga. Löpanalys görs oftast med löparen springandes på ett löpband då det är tekniskt svårt att utföra analysen live i löparspåret. Studier visar dock att det är ganska överrestämmande att göra analysen i spåret eller på bandet. Syftet med en löpanalys kan vara att finna en ogynnsam löpteknik. En ogynnsam löpteknik kan innebära ökad risk att drabbas av en löparskada och den anses också kunna vara en bidragande orsak till en befintlig skada. En löpanalys kan även göras för att man önskar förbättra en löpteknik och prestationsförmåge.

Sjukgymnast

En sjukgymnast (fysioterapeut) är sjukvårdens förstainstans och specialistinstans vid skador och sjukdomstillstånd i rörelseapparaten och instans för bedömning, behandling och rehabilitering av neurologiska, reumatologiska och psykosomatiska tillstånd. Det krävs ingen remiss till sjukgymnast och man kan själv välja vilken sjukgymnast man önskar kontakta och boka tid till. Vid misstanke om fraktur eller allvarlig sjukdom bör istället vårdcentral eller akutmottagning först sökas. Sjukgymnastik (eller fysioterapi) är det tredje största vårdområdet efter sjuksköterskor och läkare. Det är en profession som är specialiserad på att efter skada och sjukdom kliniskt bedöma och diagnostisera tillstånd samt att återfå människor i funktionell rörlighet samt aktivitetsförmåga genom rörelse, behandling och hjälp till egenvård. Första januari 2014 byttes namnet på yrkesgruppen från sjukgymnast och sjukgymnastik till fysioterapeut och fysioterapi.

CSPT - Certifierad Idrottsmedicinsk Sjukgymnast

CSPT sjukgymnaster har steg 3 utbildning i idrottsmedicin samt minst 3 års arbete på mottagning för idrottsmedicin samt att de arbetar aktivt med idrottslag, förbund eller landslag. För fortsatt certifiering krävs att sjukgymnasten håller sina kunskaper och arbetsmetoder aktuella.

Ischias - utstrålning i benet

Ischias är namnet för utstrålande smärta ner i benet. Orsaken är oftast att något, vanligtvis en disk, trycker på någon av de nervrötter som går ihop och bildar ischias nerven. Symtomen är ofta smärta, men kan även vara nedsatt känsel, reflex eller styrka i områden eller muskler som försörjs av respektive klämd nervrot. Prognosen är god så sätt att skadan ofta läker ut av sig själv utan bestående besvär. Det är dock viktigt att söka till en fysioterapeut eller muskuloskeletalt duktig läkare vid ischias-symtom för att ta reda på orsaken och utesluta allvarliga sjukdomar. Behandling av ryggspecialiserad fysioterapeut ökar chansen till snabbare utläkning samt minskad risk för återkommande besvär.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar