fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Manuell Medicin

Manuell Medicin innebär att vårdgivaren använder sina händer för behandla. Behandlingsformerna består i manipulation och mobilisering av kotpelare och leder samt muskeltöjning och massage. Vårdgivare som vanligen använder manuell medicin är fysioterapeuter, kiropraktorer, naprapater och vissa läkare.

Ont i ryggen

McKenzie/MDT (examen)

Examen i McKenzie fås efter klarat slutprov efter genomgång av alla grundkurser (A till E) inom Mekanisk Diagnostik och Terapi (MDT). En vårdgivare med examen i Mckenzie har hög kompetens inom diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. MDT-undersökningen är en unik, logisk och grundlig genomgång av dina problem i nacke – rygg, leder och muskler. Med kännedom om hur olika rörelser påverkar smärta och rörlighet kan en MDT-utbildad sjukgymnast/fysioterapeut komma fram till vilken typ av problem patienten har. Genom strukturerad undersökning, behandling och förebyggande åtgärder får patienten verktyg att hjälpa sig själv. Patienten får förståelse för sitt smärttillstånd och får lära sig att själv avhjälpa sitt problem och slippa smärtor. Yttersta målet med MDT är att förebygga att nya besvär uppstår och en av huvudprinciperna är att patienten ska bli oberoende av andras hjälp och behandling. Många patienter kan vittna om att deras livskvalité ökat då de lärt sig hantera sitt smärttillstånd själv.

Löparknä (iliotibialbandssyndrom - ITBS)

Löparknä kallas den överbelastningsskada i bindvävshinnan, slemsäcken eller benhinnan på utsidan av knät och som ger smärta på utsidan av knät vid fram för allt löpning och hoppidrotter. Den resulterar i allt från mild lokal smärta till en skarp smärta framför allt på utsida knät. De flesta brukar kunna bli av med sin smärta genom vila från provocerande aktivitet samt genom stretchning och alternativ träning. Andra namn för löparknä är iliotibialbandsyndrom (vilket ibland endast benämns ITBS), tractus iliotbialis tendinit samt iliotibal band syndrome

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar