fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Sjukgymnast, Manuell Medicin, Funktionell rörelseanalys, Ont i ryggen, Patellaluxation och subluxation (knäskålen ur led) & McKenzie/MDT (examen) – Skadekompassen

Din sökning på Sjukgymnast, Manuell Medicin, Funktionell rörelseanalys, Ont i ryggen, Patellaluxation och subluxation (knäskålen ur led) & McKenzie/MDT (examen) resulterade i 1 vårdgivare

Förslag på djupare filtrering

Kontanter

Manuell Medicin

Manuell Medicin innebär att vårdgivaren använder sina händer för behandla. Behandlingsformerna består i manipulation och mobilisering av kotpelare och leder samt muskeltöjning och massage. Vårdgivare som vanligen använder manuell medicin är fysioterapeuter, kiropraktorer, naprapater och vissa läkare.

Funktionell rörelseanalys

Funktionell rörelseanalys är en kvalitativ rörelseanalys med systematisk observation och subjektiv bedömning av människans rörelsemönster utifrån kunskap från kinesiologin, biomekanik och neurovetenskap. I analysen tas fasta på optimalt (ekonomiskt) och avvikande rörelsebeteende. Man studerar hur rörelsen sker och genom fynden definieras rörelseproblemet. Utifrån detta formuleras en behandlingsstrategi i samarbete med patienten.

Ont i ryggen

Sjukgymnast

En sjukgymnast (fysioterapeut) är sjukvårdens förstainstans och specialistinstans vid skador och sjukdomstillstånd i rörelseapparaten och instans för bedömning, behandling och rehabilitering av neurologiska, reumatologiska och psykosomatiska tillstånd. Det krävs ingen remiss till sjukgymnast och man kan själv välja vilken sjukgymnast man önskar kontakta och boka tid till. Vid misstanke om fraktur eller allvarlig sjukdom bör istället vårdcentral eller akutmottagning först sökas. Sjukgymnastik (eller fysioterapi) är det tredje största vårdområdet efter sjuksköterskor och läkare. Det är en profession som är specialiserad på att efter skada och sjukdom kliniskt bedöma och diagnostisera tillstånd samt att återfå människor i funktionell rörlighet samt aktivitetsförmåga genom rörelse, behandling och hjälp till egenvård. Första januari 2014 byttes namnet på yrkesgruppen från sjukgymnast och sjukgymnastik till fysioterapeut och fysioterapi.

McKenzie/MDT (examen)

Examen i McKenzie fås efter klarat slutprov efter genomgång av alla grundkurser (A till E) inom Mekanisk Diagnostik och Terapi (MDT). En vårdgivare med examen i Mckenzie har hög kompetens inom diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. MDT-undersökningen är en unik, logisk och grundlig genomgång av dina problem i nacke – rygg, leder och muskler. Med kännedom om hur olika rörelser påverkar smärta och rörlighet kan en MDT-utbildad sjukgymnast/fysioterapeut komma fram till vilken typ av problem patienten har. Genom strukturerad undersökning, behandling och förebyggande åtgärder får patienten verktyg att hjälpa sig själv. Patienten får förståelse för sitt smärttillstånd och får lära sig att själv avhjälpa sitt problem och slippa smärtor. Yttersta målet med MDT är att förebygga att nya besvär uppstår och en av huvudprinciperna är att patienten ska bli oberoende av andras hjälp och behandling. Många patienter kan vittna om att deras livskvalité ökat då de lärt sig hantera sitt smärttillstånd själv.

Patellaluxation och subluxation (knäskålen ur led)

Patellaluxation innebär att knäskålen glidit/hoppat ur led. Knäskålen har lagt sig på sidan, vanligtvis utsidan, av sin fåra i lårbenet. Luxationen sker ofta då knät är böjt och samtidigt roteras och är vanligare hos kvinnor/flickor än hos män/pojkar. Knäskålen reponeras antingen av sig själv eller av vårdgivare och både vid skadetillfället (vid själva luxerandet) och vid reponeringen kan skada på brosket uppstå, varför knät bör röntgas efter denna skada. Knät brukar svullna upp, vara smärtande vid tryck eller belastning, ligament kan skadas och en instabilitet med ökad risk för återfall (recidiv) kan följa. Rehabiliteringsträning och fysioterapi är den primära behandlingen, men operation kan ibland krävas. Subluxation innebär att knäskålen (patella) glidit för långt åt sidan i sin fåra, men utan att den glidit ur denna.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar