fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Allmänläkare, Tvärfriktionsmassage (tvära friktioner), Ont i ryggen, Plattfot och lågt fotvalv hos barn & McKenzie/MDT (A-B) – Skadekompassen

Din sökning på Allmänläkare, Tvärfriktionsmassage (tvära friktioner), Ont i ryggen, Plattfot och lågt fotvalv hos barn & McKenzie/MDT (A-B) resulterade i 0 vårdgivare

Tvärfriktionsmassage (tvära friktioner)

Tvärfriktionsmassage är en behandlingsform där massagen ges tvärs emot fiberriktningen och endast lokalt över den sjukliga delen av mjukdelsvävnaden i syfte att minska inflammation genom ökad cirkulation, minska smärtan samt förebygga och bryta ärrvävnad.

Ont i ryggen

Allmänläkare

Läkare får genom sin grundutbildning en helhets- och detaljsyn på människan på ett övergripande plan och kan efter denna fördjupa sig inom ett särskilt område och bli specialist. Läkaren kan vara både första instans och speciliastinstans i vården och arbetar vanligtvis på sjukhus, vårdcentral, privatklinik eller i forskning. Läkaren har befogenhet att skriva recept på receptbelagda läkemedel samt utföra operativa ingrepp. Läkare kan vara specialist inom; allmänmedicin, ortopedi, kirurgi, internmedicin, psykiatri, neurologi, reumatologi, onkologi, barn- och ungdomsmedicin, rehabiliteringsmedicin, arbets- och miljömedicin, klinisk neurofysiologi, bild- och funktionsmedicin och en mängd ytterligare.

McKenzie/MDT (A-B)

McKenzie A + B är de två första nivåerna i MDT-utbildningen och innebär specialkunskap i diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i nacke och rygg. En vårdgivare med A + B nivå i McKenzie har god kunskap gällande diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i nacke och rygg. MDT är en internationellt erkänd metod för diagnostisera och behandla besvär i nacke, rygg och leder och undersökningen innefattar en unik, logisk och grundlig genomgång av problem i nacke – rygg, leder och muskler. Med kännedom om hur olika rörelser påverkar smärta och rörlighet kan en MDT-utbildad sjukgymnast/fysioterapeut komma fram till vilken typ av problem patienten har. Genom den strukturerade undersökningen, behandlingen och de förebyggande åtgärderna får patienten verktyg att hjälpa sig själv. Patienten får förståelse för sitt smärttillstånd och får lära sig att själv avhjälpa sitt problem och slippa smärtor. Yttersta målet med MDT är att förebygga att nya besvär uppstår och en av huvudprinciperna är att patienten ska bli oberoende av andras hjälp och behandling. Många patienter kan vittna om att deras livskvalité ökat då de lärt sig hantera sitt smärttillstånd själv.

Plattfot och lågt fotvalv hos barn

Plattfot, Lågt eller högt fotvalv hos barn - vad är normalt och när behövs skoinlägg? När vi föds ser fotvalvshöjden ut att vara nästan obefintlig. Anledningen är att det finns en fettansamlig under benstrukturen där hålfoten ska vara. Under tillväxten reser sig sedan hålfoten och vid 10 års ålder har ca 10 % kvarstående låga fotvalv eller plattfothet. Det är alltså vanligt att barns fötter har låga fotvalv även upp i lågskoleåldern. Vanligtvis är låga fotvalv normalt och orsakar inga besvär. I enstaka fall kan barnets fötter orsaka lidande och en utredning av fötterna kan då vara viktig. Behandling med skoinlägg är vanligt och kan vara en bra metod att få bukt på problem som härstammar från fötterna om viss fottyp föreligger. Det är viktigt att veta när skoinlägg rekommenderas då fötter utan symtom kan vara normalt och skoinlägget då kan orsaka smärta istället för att hjälpa.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar