fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Allmänläkare, Systematiskt arbetsmiljöarbete, Blodtrycksmätning, Ont i ryggen, Schlatters sjukdom (schlatterknä) & McKenzie/MDT (A-B) – Skadekompassen

Din sökning på Allmänläkare, Systematiskt arbetsmiljöarbete, Blodtrycksmätning, Ont i ryggen, Schlatters sjukdom (schlatterknä) & McKenzie/MDT (A-B) resulterade i 0 vårdgivare

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) genomförs av personal med särskild kompetens inom den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Vanligtvis är det ergonomer, läkare, psykologer och arbetsmiljöingenjörer med vidareutbildning som hjälper arbetsgivaren med att undersöka, genomföra och följa upp verksamheten så att ohälsa och olycksfall i arbetet förebyggs och en tillfredsställande arbetsmiljö uppnås. (se arbetsmiljölagen). Det är arbetsgivarens ansvar att det systematiska arbetsmiljöarbetet bedrivs. För företag med fler än nio anställda krävs skriftlig dokumentation av arbetsmiljöpolicy, rutiner, uppgiftsfördelning och årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. För hjälp med systematiskt arbetsmiljöarbete kan följande yrkeskategorier kontaktas: Företagshälsovård, ergonom, psykolog och arbetsmiljöingenjör.

Blodtrycksmätning

Ont i ryggen

Allmänläkare

Läkare får genom sin grundutbildning en helhets- och detaljsyn på människan på ett övergripande plan och kan efter denna fördjupa sig inom ett särskilt område och bli specialist. Läkaren kan vara både första instans och speciliastinstans i vården och arbetar vanligtvis på sjukhus, vårdcentral, privatklinik eller i forskning. Läkaren har befogenhet att skriva recept på receptbelagda läkemedel samt utföra operativa ingrepp. Läkare kan vara specialist inom; allmänmedicin, ortopedi, kirurgi, internmedicin, psykiatri, neurologi, reumatologi, onkologi, barn- och ungdomsmedicin, rehabiliteringsmedicin, arbets- och miljömedicin, klinisk neurofysiologi, bild- och funktionsmedicin och en mängd ytterligare.

McKenzie/MDT (A-B)

McKenzie A + B är de två första nivåerna i MDT-utbildningen och innebär specialkunskap i diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i nacke och rygg. En vårdgivare med A + B nivå i McKenzie har god kunskap gällande diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i nacke och rygg. MDT är en internationellt erkänd metod för diagnostisera och behandla besvär i nacke, rygg och leder och undersökningen innefattar en unik, logisk och grundlig genomgång av problem i nacke – rygg, leder och muskler. Med kännedom om hur olika rörelser påverkar smärta och rörlighet kan en MDT-utbildad sjukgymnast/fysioterapeut komma fram till vilken typ av problem patienten har. Genom den strukturerade undersökningen, behandlingen och de förebyggande åtgärderna får patienten verktyg att hjälpa sig själv. Patienten får förståelse för sitt smärttillstånd och får lära sig att själv avhjälpa sitt problem och slippa smärtor. Yttersta målet med MDT är att förebygga att nya besvär uppstår och en av huvudprinciperna är att patienten ska bli oberoende av andras hjälp och behandling. Många patienter kan vittna om att deras livskvalité ökat då de lärt sig hantera sitt smärttillstånd själv.

Schlatters sjukdom (schlatterknä)

Schlatters sjukdom kallas den överbelastning av knäskålssenans fäste på underbenet, några centimeter nedanför knäskålen, som ger svullnad och smärta vid aktivitet som infattar hopp och löpning. Schlatter drabbar barn i 8-15 års ålder och är något vanligare hos pojkar. Den är ofarlig och läker oftast ut men kan vara besvärande och hämmande för aktiva barn och pågå under det att barnen växer. Vid uttalade besvär bör kontakt tas med vårdgivare specialiserad på rehabilitering (fysioterapeut, naprapat, kiropraktor) för diagnos, information, rehabiliteringsprogram, behandling och instruktion av egenvård. Knäskydd, så kallat schlatterband brukar lindra besvären och kan användas under aktivitet och träning.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar