fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Ortopedteknisk verksamhet, Stötvågsbehandling, Blodprov, Ont i ryggen, Schlatters sjukdom (schlatterknä) & McKenzie/MDT (A-B) – Skadekompassen

Din sökning på Ortopedteknisk verksamhet, Stötvågsbehandling, Blodprov, Ont i ryggen, Schlatters sjukdom (schlatterknä) & McKenzie/MDT (A-B) resulterade i 0 vårdgivare

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling eller ESWT (extracorporeal shock wave therapy) är en behandlingsmetod där man använder en apparat som genererar ljudvågor som med en viss styrka och frekvens stimulerar smärtminskande och läkande mekanismer i skadade eller smärtande vävnader. Stötvågsbehandling har använts sedan 80-talet, från början som behandling för njursten men på senare år är det stora användningsområdet muskuloskeletala besvär där syftet är att minska smärta och stimulera till läkning. Framför allt vid långvariga besvär har behandlingsmetoden visat sig vara värdefull. Våra vanligaste smärttillstånd i rörelseapparaten kommer från senor, senfästen, ligament och muskler och vid dessa sjukdomstillstånd är stötvågsbehandling en möjlig behandlingsform för att förbättra hälsotillståndet. Det finns radial stötvågsbehandling (rESWT) och fokuserad stötvågsbehandling (fESWT). Radial stötvågsbehandling används vid vävnadsskador som ligger lednära och fokuserad stötvågsbehandling används både lednära och mot tillstånd som i djupare liggandes vävnader.

Blodprov

Ont i ryggen

Ortopedteknisk verksamhet

McKenzie/MDT (A-B)

McKenzie A + B är de två första nivåerna i MDT-utbildningen och innebär specialkunskap i diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i nacke och rygg. En vårdgivare med A + B nivå i McKenzie har god kunskap gällande diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i nacke och rygg. MDT är en internationellt erkänd metod för diagnostisera och behandla besvär i nacke, rygg och leder och undersökningen innefattar en unik, logisk och grundlig genomgång av problem i nacke – rygg, leder och muskler. Med kännedom om hur olika rörelser påverkar smärta och rörlighet kan en MDT-utbildad sjukgymnast/fysioterapeut komma fram till vilken typ av problem patienten har. Genom den strukturerade undersökningen, behandlingen och de förebyggande åtgärderna får patienten verktyg att hjälpa sig själv. Patienten får förståelse för sitt smärttillstånd och får lära sig att själv avhjälpa sitt problem och slippa smärtor. Yttersta målet med MDT är att förebygga att nya besvär uppstår och en av huvudprinciperna är att patienten ska bli oberoende av andras hjälp och behandling. Många patienter kan vittna om att deras livskvalité ökat då de lärt sig hantera sitt smärttillstånd själv.

Schlatters sjukdom (schlatterknä)

Schlatters sjukdom kallas den överbelastning av knäskålssenans fäste på underbenet, några centimeter nedanför knäskålen, som ger svullnad och smärta vid aktivitet som infattar hopp och löpning. Schlatter drabbar barn i 8-15 års ålder och är något vanligare hos pojkar. Den är ofarlig och läker oftast ut men kan vara besvärande och hämmande för aktiva barn och pågå under det att barnen växer. Vid uttalade besvär bör kontakt tas med vårdgivare specialiserad på rehabilitering (fysioterapeut, naprapat, kiropraktor) för diagnos, information, rehabiliteringsprogram, behandling och instruktion av egenvård. Knäskydd, så kallat schlatterband brukar lindra besvären och kan användas under aktivitet och träning.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar