fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Ortopedteknisk verksamhet, Fysioterapi (sjukgymnastik), Gånganalys - Videoanalyserad, Ont i ryggen, Hälseneinflammation (hälsenetendinopati) & McKenzie/MDT (A-B) – Skadekompassen

Din sökning på Ortopedteknisk verksamhet, Fysioterapi (sjukgymnastik), Gånganalys - Videoanalyserad, Ont i ryggen, Hälseneinflammation (hälsenetendinopati) & McKenzie/MDT (A-B) resulterade i 1 vårdgivare

Förslag på djupare filtrering

Fysioterapi (sjukgymnastik)

Fysioterapi (sjukgymnastik) syftar till att främja hälsa med och genom rörelse. Fysioterapeuter har en vetenskapligt underbyggd kompetens att undersöka, bedöma, diagnostisera och förebygga sjukdomar och skador samt att habilitera och rehabilitera dessa inom många olika områden i samhället, både i offentlig som privat verksamhet. Fysioterapeuter är sjukvårdens första instans, remissinstans och specialistinstans för sjukdomstillstånd i rörelseapparaten och man kan som patient söka direkt till vilken fysiotereput man vill utan remiss. Fysioterapeuter är specialiserade inom områdena: Ortopedi, Ortopedisk medicin, Fysisk aktivitet och idrottsmedicin, Primärvård, Neurologi, Reumatologi, Kognitiv beteende terapi, Mental hälsa, Andning och cirkulation, Habilitering och pediatrik, Ergonomi, Smärta, Andning och cirkulation och Äldres hälsa. Fysioterapin innefattar förutom att läka genom rörelse även att utföra behandlingar som manuell behandling och apparatbehandling i syfte att minska smärta, underlätta läkning och åstadkomma en ökad funktions- och aktivitetsförmåga. Vikten av regelbunden fysisk aktivitet för att ha god hälsa och god livskvalitet är befäst i vetenskapliga studier. Behovet av en kropp som kan vara i rörelse och i god kondition är idag en samhällelig och personlig utmaning då vår livsstil till stor och allt större del innebär stillasittande och fysisk inaktivitet. Fysioterapeuter är sjukvårdens experter på att få och hålla befolkningen friska genom rörelse.

Gånganalys - Videoanalyserad

Videoinspelad gånganalys innebär att patienten filmas under gång, vanligen gående på ett löpband. Gångmönster och belastningsbild kan i efterhand studeras i normalfart eller slow motion och avvikelser från ett normalt eller optimalt gångmönster blir då tydligare.

Ont i ryggen

Ortopedteknisk verksamhet

McKenzie/MDT (A-B)

McKenzie A + B är de två första nivåerna i MDT-utbildningen och innebär specialkunskap i diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i nacke och rygg. En vårdgivare med A + B nivå i McKenzie har god kunskap gällande diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i nacke och rygg. MDT är en internationellt erkänd metod för diagnostisera och behandla besvär i nacke, rygg och leder och undersökningen innefattar en unik, logisk och grundlig genomgång av problem i nacke – rygg, leder och muskler. Med kännedom om hur olika rörelser påverkar smärta och rörlighet kan en MDT-utbildad sjukgymnast/fysioterapeut komma fram till vilken typ av problem patienten har. Genom den strukturerade undersökningen, behandlingen och de förebyggande åtgärderna får patienten verktyg att hjälpa sig själv. Patienten får förståelse för sitt smärttillstånd och får lära sig att själv avhjälpa sitt problem och slippa smärtor. Yttersta målet med MDT är att förebygga att nya besvär uppstår och en av huvudprinciperna är att patienten ska bli oberoende av andras hjälp och behandling. Många patienter kan vittna om att deras livskvalité ökat då de lärt sig hantera sitt smärttillstånd själv.

Hälseneinflammation (hälsenetendinopati)

Hälseneinflammation (hälsenetendinopati) är trots namnet inte en inflammation utan en felläkning av de småskador i senan som normalt uppstår när man tränar. Besvären med smärta i hälsenan brukar uppkomma när man belastat senan mer än vanligt, framför allt vid löpning eller hopp, men äldre kan drabbas bara av att ha gått mer än vanligt. Det finns ingen risk att senan ska gå av på grund av tillståndet men det är ändå viktigt att man söker hjälp tidigt då man vid långdragna besvär annars kan tvingas till en kirurgisk behandling.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar