fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Artrosskola i grupp, Belastningsergonomi bedömning, Ont i ryggen & Plattfot och lågt fotvalv hos barn – Skadekompassen

Artrosskola i grupp, Belastningsergonomi bedömning, Ont i ryggen & Plattfot och lågt fotvalv hos barn resulterade i 0 vårdgivare

Artrosskola i grupp

Artrosskolan är den primära behandlingen vid artros. Artrosskola i grupp innebär att du får adekvat utbildning om artros tillsammans med andra drabbade.  Utbildningen följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer vid grundbehandling av artros och är framtagen mot bakgrund av aktuell forskning och erfarenheter av behandling av artros. Patienter med fastställd eller misstänkt artros kan och bör söka till vårdgivare som arbetar med artrosskolan direkt. Ingen remiss behövs. Vårdgivaren, vanligtvis en sjukgymnast eller fysioterapeut träffar först patienten enskilt och bedömer/diagnostiserar tillståndet och rekommenderar om artrosskola eller annat omhändertagande om det är mest lämpligt. De sjukgymnaster och arbetsterapeuter som håller i artrosskola har speciell utbildning och gedigen kunskap och erfarenhet från artrosområdet. Artrosskolan innehåller en ”minimal intervention”, vilken bedrivs på liknande sätt på samtliga vårdmottagningar som arbetar efter riktlinjerna . Den minimala interventionen består av tre teoritillfällen som omfattar information om vad artros är, tänkbara riskfaktorer, tillgänglig behandling, samt egenvårdstips. Efter artrosskolan fortsätter träningen antingen enskilt hemma, med eller utan uppföljning hos vårdgivaren eller i gruppträning hos rehabenheten (sjukgymnast eller arbetsterapeut).

Belastningsergonomi bedömning

Vid en bedömning av belastningsergonomin görs en genomgång av hur arbetsställningar, arbets- rörelser, fysisk belastning och andra förhållanden påverkar kroppens muskler och leder. Belastningsergonomi innefattar bland annat utformning av arbetslokaler, arbetsplatser, arbetsobjekt, verktyg, omgivning, hur arbetet organiseras samt psykologiska och sociala förhållanden i arbetet. En ergonomisk bedömning kan innehålla en genomgång av någon eller flera av dessa delar.

Ont i ryggen

Plattfot och lågt fotvalv hos barn

Plattfot, Lågt eller högt fotvalv hos barn - vad är normalt och när behövs skoinlägg? När vi föds ser fotvalvshöjden ut att vara nästan obefintlig. Anledningen är att det finns en fettansamlig under benstrukturen där hålfoten ska vara. Under tillväxten reser sig sedan hålfoten och vid 10 års ålder har ca 10 % kvarstående låga fotvalv eller plattfothet. Det är alltså vanligt att barns fötter har låga fotvalv även upp i lågskoleåldern. Vanligtvis är låga fotvalv normalt och orsakar inga besvär. I enstaka fall kan barnets fötter orsaka lidande och en utredning av fötterna kan då vara viktig. Behandling med skoinlägg är vanligt och kan vara en bra metod att få bukt på problem som härstammar från fötterna om viss fottyp föreligger. Det är viktigt att veta när skoinlägg rekommenderas då fötter utan symtom kan vara normalt och skoinlägget då kan orsaka smärta istället för att hjälpa.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar