fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Fysioterapeut, KBT (kognitiv beteendeterapi), Belastningsergonomi bedömning, Ont i foten, Benhinneinflammation (medialt tibiasyndrom) & Arbetsmiljö – Skadekompassen

Din sökning på Fysioterapeut, KBT (kognitiv beteendeterapi), Belastningsergonomi bedömning, Ont i foten, Benhinneinflammation (medialt tibiasyndrom) & Arbetsmiljö resulterade i 0 vårdgivare

KBT (kognitiv beteendeterapi)

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för psykoterapier där man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem. KBT kan ges till individer, par och grupper och syftet är att ersätta de tankar, känslor och beteenden som man antar skapar psykologiska problem med mer funktionella sådana, och därigenom minska symtom samt förebygga att de återkommer.

KBT behandling

Jag erbjuder KBT behandling. Du kan boka tid till mig genom att klicka på de gröna boka-tid knapparna till vänster.

Belastningsergonomi bedömning

Vid en bedömning av belastningsergonomin görs en genomgång av hur arbetsställningar, arbets- rörelser, fysisk belastning och andra förhållanden påverkar kroppens muskler och leder. Belastningsergonomi innefattar bland annat utformning av arbetslokaler, arbetsplatser, arbetsobjekt, verktyg, omgivning, hur arbetet organiseras samt psykologiska och sociala förhållanden i arbetet. En ergonomisk bedömning kan innehålla en genomgång av någon eller flera av dessa delar.

Ont i foten

Ont i foten beror vanligtvis på att en vävnad som led, muskel, nerv, slemsäck, sena eller senstråk skadats eller överbelastats. Smärtan kan även vara refererad och placeras i foten pga en klämd nerv ovanför foten. De vanligaste orsakerna till fotsmärta är plantar fascialgi (hälsporre), svullnad och ligamentskada efter stukad fot, mortons neurom, metatarsalgi, tendinos (senöverbelastning), hallux valgus, hammartå, liktorn och artros i tå, mellanfotsleder eller talocruralleden.

Fysioterapeut

En fysioterapeut är sjukvårdens förstainstans, remissinstans och specialistinstans vid skador och sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. Det krävs ingen remiss till fysioterapeut och man kan själv välja vilken sådan man önskar kontakta och boka tid till. En fysioterapeut arbetar med undersökning, bedömning, diagnostisering, behandling och rehabilitering av sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. En fysioterapeut är specialiserad inom olika områden som neurologi, reumatologi, ergonomi, fysisk aktivitet och idrottsmedicin, ortopedisk medicin, äldres hälsa, andning och cirkulation, psykosomatiska tillstånd och habilitering och pediatrik. Fysioterapi eller sjukgymnastik är det tredje största vårdområdet efter sjuksköterskor och läkare. Det är en profession som är specialiserad på att förebygga skada och ohälsa samt på att efter skada och sjukdom kliniskt bedöma och diagnostisera tillstånd samt att återfå människor i funktionell rörlighet samt aktivitetsförmåga genom rörelse, behandling och hjälp till egenvård. Första januari 2014 byttes namnet på yrkesgruppen från sjukgymnast och sjukgymnastik till fysioterapeut och fysioterapi.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljö rör allt kring den fysiska och psykosociala arbetsmiljön som; verktyg, redskap, material, bord, stolar, maskiner, fordon, ljud, ljus, kommunikation, temperatur, arbetskultur, stress, trivsel och organisation. Arbetsmiljön är avgörande för både hälsa och prestation hos arbetstagare.

Benhinneinflammation (medialt tibiasyndrom)

Benhinneinflammation är trots namnet inte en inflammation utan en överbelastningsskada på insidan av tibia (skenbenet) där underbenets muskler och senor fäster. Skadan utmärker sig med smärta på underbenets framsida eller insida. Det är den vanligaste kroniska belastningsskadan hos idrottare och står för 6-16% av alla löparskador. Skadan läker vanligtvis ut av vila medan forsatt belastning kan förvärra tillståndet och leda till stressfrakturer. Vanliga åtgärder är korrigering av fotställning med ortopediska skoinlägg, stötvågsbehandling samt friktionsmassage. Andra namn på denna skada är medialt tibiasyndrom och medialt tibiaperiostit.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar